NKC direktoriaus sprendimu, siekiant užtikrinti stabilų atlyginimų augimą absoliučiai visiems darbuotojams, kurių šiuo metu yra apie 200, ketvirtus metus iš eilės jie yra didinami ne per priedus, o per pastoviąją darbo užmokesčio dalį – koeficientą. Šiemet jis auga nuo 84 iki 90 eurų ir užtikrins daugiau nei 7 proc. didesnį darbo užmokestį jau liepą. 2023 m. atlyginimai irgi buvo didinami per koeficientą, kuomet jis kilo nuo 73 iki 84 eurų, o 2022 m. – nuo 66 iki 73 eurų.

Tad nuo liepos vidutinis NKC padalinio vadovo atlyginimas sieks 3 480 eurų, gydytojų – 2 830 eurų, neatskaičius mokesčių. Palyginimui, pernai vidutinis NKC padalinio vadovo atlyginimas buvo 3250 eurų, gydytojų – 2642 eurai neatskaičius mokesčių.

NKC direktoriaus Daumanto Gutausko teigimu, reguliarus darbo užmokesčio didinimas padeda ne tik pritraukti daugiau aukštos kvalifikacijos specialistų visuose įstaigos padaliniuose, išlaikyti esamus profesionalus, bet didinti įstaigos konkurencingumą sveikatos sektoriuje.

„Savaime suprantama, atlyginimų didinimas yra tik viena dalis vadybos. Norint motyvuoti neatlygintinos kraujo donorystės srityje dirbančius profesionalus yra labai svarbu juos įtraukti į sprendimų priėmimą, komandinį darbą, kūrybiškai siekiant geriausių rezultatų. Tai dar labiau motyvuoja, nes bendros pastangos atsiperka populiarėjant kraujo donorystei, augant donorų, donacijų skaičiams, surenkant vis daugiau kraujo ir padedant Lietuvos medikams gelbėti pacientų gyvybes“, – sako D. Gutauskas.

Pasak jo, kasmet atlyginimus didinti leidžia skaidrus ir efektyvus kraujo plazmos realizavimas Europos farmacijos rinkoje. Pastaraisiais metais įstaiga dirba pelningai ir uždirbtas pajamas nukreipia algoms didinti ir padalinių modernizavimui, kad laboratorijose būtų pažangiausia įranga, o donorams ir pacientams būtų užtikrintas maksimalus saugumas bei patogumas.

„Didžiąją dalį pelno įstaiga gauna iš Europos farmacijos rinkos tarptautinių konkursų būdu pardavusi tik likutinę, klinikiniams tikslams nepanaudotą kraujo plazmą. Konkursuose dalyvauti yra kviečiami visi Europos ekonominės erdvės farmacijos pramonės atstovai, kurie iš įsigytos kraujo plazmos gamina vaistus, tarkim, albuminą, imunoglobuliną, krešėjimo faktorius, naudojamus ne tik Europoje, bet ir Lietuvoje. Kitą dalį pelno sudaro išskaidrinti viešieji pirkimai, kurie leidžia konkurencingomis kainomis įsigyti reikiamas prekes, paslaugas“, – sako D. Gutauskas.

2023 m. atlyginimai visiems NKC darbuotojams didėjo 15 proc., 2022 m. ir 2021 m. – po 10 proc.

NKC duomenimis, 2024 m. per penkis mėnesius surinkta 18 500 litrų kraujo, atlikta daugiau nei 37 000 donacijų. 2023 m. kraujo dovanojusių donorų buvo virš 40 000, atliktų donacijų – 72 300, surinkta daugiau nei 32 500 litrų kraujo. Tai yra didžiausias kraujo donorų neatlygintinai dovanotas kraujo kiekis nuo 2020 metų.NKC primena, kraują aukoti galima nuo 18 iki 65 metų: vyrai per metus gali duoti kraujo šešis kartus, moterys – keturis. Donorais visiškai negali būti žmonės, kurie yra sirgę ar serga sunkia lėtine ar pasikartojančia kraujotakos, imuninės sistemos liga. Taip pat ir tie, kurie serga cukriniu debetu, naudoja insuliną. To daryti negalima ir sergant onkologinėmis ligomis, hepatitu B ar C, sifiliu, ŽIV, vartojant intraveninius narkotikus, anabolinius steroidus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją