agrastai

32 straipsnių

Agrastas (lot. Ribes uva-crispa, angl. Gooseberry, vok. Stachelbeere) – agrastinių (Grossulariaceae) šeimos daugiametis uogakrūmis. Lietuvoje auginama iš paprastojo agrasto rūšies kilusios kultūrinės veislės. Stiebai ir ūgliai dygliuoti arba be dyglių. Lapai 3–5 skiaučių. Vaisius – uoga su koteliu, apvalus arba pailgas, plikas arba plaukuotas; geltonas, žalias, raudonas, purpurinis. Neprinokusios uogos vartojamos konditerijoje, apnokusios – konservavimui, uogienėms, prinokusios – desertui, marmeladui, vynui, valgomos žalios. Ilgam laikymui uogos šaldomos ir sublimuojamos, konservuojamos cukrumi.

Sandrija Čapkauskienė, biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė

Agrastai yra puikus antioksidantų, įskaitant vitaminą C, nedidelį kiekį vitamino E ir polifenolių, šaltinis. Agrastuose gausu flavonolių, kurie siejami su širdies sveikata ir gali turėti insultą mažinantį, su vėžiu kovojantį ir antivirusinį poveikį. Taip pat antocianinai. Šie junginiai - tai spalvot...

Kone kiekviename sklype auga avietės, agrastai ir serbentai. Sodininkams šie vaiskrūmiai patinka dėl to, kad jie nereikalauja ypatingos priežiūros: tereikia kartą per metus apgenėti šakas ir patręšti, ir kiekvieną vasarą-rudenį galima sulaukti padoraus derliaus.

Jurga Bačinskaitė

Kartais atrodo, kad tas rūgštokas uogas mėgsta tik senos močiutės, kurios įsivaizduoja, kad juos mėgsta vaikai. Bet šiems agrastus skabyti labiausiai patinka per kaimyno tvorą. Jei darželyje dar liko nenurinktų krūmų, pabandykite agrastus marinuoti – tai bus tikras skonio džiaugsmas.

Jurga Bačinskaitė

Kartais atrodo, kad tas rūgštokas uogas mėgsta tik senos močiutės, kurios įsivaizduoja, kad juos mėgsta vaikai. Bet šiems agrastus skabyti labiausiai patinka per kaimyno tvorą. Jei darželyje dar liko nenurinktų krūmų, pabandykite agrastus marinuoti – tai bus tikras skonio džiaugsmas.