Sunku įsivaizduoti šv. Kūčias be kisieliaus. Dar XIX a. jis buvo būtina Kūčių vakarienės dalis – tiek ant turtingųjų, tiek ant vargingiau gyvenančiųjų stalo. Veikiausiai populiariausias yra spanguolių kisielius, tačiau iš tiesų jis gali būti verdamas iš įvairių uogų ir avižų.
avižos
65 straipsnių
Aviža (lot. Avena) – miglinių (Poaceae) šeimos augalų gentis.
Žarnyno mikrobiotos tyrimai sukėlė revoliuciją mitybos moksle, o per pastaruosius kelerius metus maistinės skaidulos tapo naujaisiais baltymais – jų dedama į maisto produktus, siekiant gerinti žarnyno veiklą ir tokiu būdu sustiprinti sveikatą. Įdomu tai, jog vienas neseniai atliktas tyrimas parodė –...
Pastaruoju metu vis daugiau žmonių susiduria su padidėjusio cholesterolio problema. Cholesterolis yra būtinas organizmui, tačiau per didelis jo kiekis gali sukelti rimtų sveikatos problemų, tokių kaip širdies ligos ar insultas.
Seniai visiems įkalta į galvą – avižos yra sveika. Žinoma, ne visos: vienos sveikesnės, kitos mažiau sveikos, bet nė vieno sveikos gyvensenos šalininko mityba neapsieina be jų. Vis dėlto nereikia apsigauti ir jų laikyti panacėja nuo visų bėdų. Asmeninė trenerė ir mitybos konsultantė Laura Panavė išs...
Avižinė košė su obuoliais ir riešutais yra maistingas, gardus pusryčių receptas. Mitybos specialistai rekomenduoja, kad pusryčiai būtų sotūs ir maistingi. Avižinė košė su obuoliais ir riešutais – tikrai užtikrins reikalingų medžiagų kiekį.
Bėgant metams angliavandeniai įgijo prastą reputaciją. Žmonės dažnai juos sieja su svorio padidėjimu, 2 tipo diabetu ir įvairiomis kitomis sveikatos būklėmis.
Sukūrė inovatyvius produktus – augalinius gėrimus iš avižų ir grikių: jie padės užkirsti kelią labai paplitusioms ligoms (1)
„Šiandien bet kurioje didesnėje parduotuvėje galima įsigyti augalinių gėrimų – pagamintų naudojant augalines žaliavas, tai yra, grūdus, riešutus, vaisius ir taip toliau. Tyrimai rodo, kad JAV net 75 proc. jaunimo tokius gėrimus vartoja kasdien. Tačiau jų sudėtis dvejopa – pavyzdžiui, juose daug sint...
Silkė škotiškai – dėmesio vertas receptas. Tai keptos silkės patiekalas
Lietuvoje avižas auginančios ir perdirbančios įmonės sako, kad šis augalas dėl savo naudingumo žmogaus sveikatai ypač mėgiamas vartotojų.
Išbandė Youtube triuką, kaip vos iš vieno ingrediento pasigaminti veido pudrą, ir liko maloniai nustebinta: daugiau nereikės tam leisti pinigų (1)
Man visada magėjo išbandyti populiarius Youtube grožio triukus, kurie žada neįtikėtinus rezultatus. Ilgai rinkausi, kuris bus tas pirmasis. Nenorėjau veido apsiklijuoti lipnia juosta, kad galėčiau jį „teisingai“ padengti kontūravimo priemonėmis ar akių šešėliais. Bet galiausiai radau vieną, kuris pa...
Štai avižinė košė su bananais, kurią ryte noriai valgys tiek suaugę, tiek vaikai. Nes kas gi atsisakys avižinės košės su bananais ir šokoladu.
Užkandžiai tarp pagrindinių valgymų malšina alkį ir suteikia organizmui visų reikiamų medžiagų. Žinoma, svarbu sumaniai pasirinkti patiekalus užkandžiams ir būti pasiruošusiems, kai užklumpa alkis. Daugybė sveikų užkandžių yra ne tik vertingi, bet ir gardūs. Dietologai parinko 10 užkandžių, kurie pa...
Kai virš galvos pakimba užkrečiamų ligų, klimato kaitos ir netgi branduolinio karo grėsmės, norisi bent šiek tiek daugiau užtikrintumo. Laimei, mūsų ramybė iš dalies – mūsų pačių rankose: tiesiog derėtų pasirūpinti kai kuo, kuo tikrai galime, pavyzdžiui, maisto atsargomis.
Vargina aukštas kraujo spaudimas? Mokslininkai teigia, kad kai kurie maisto produktai gali iš karto sumažinti kraujospūdį, o teigiamas poveikis išlieka ilgalaikėje perspektyvoje. Ar žinote, kokie tai produktai?
Subalansuoto meniu užtikrinimui svarbu valgyti kuo skirtingesnį maistą, todėl ruošiant įvairius patiekalus reikėtų nepamiršti ne tik vaisių, daržovių, mėsos, žuvies, pieno, bet ir grūdinės kilmės produktų.
Norint sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, derėtų valgyti avižas, žalias lapines daržoves, riešutus, sėklas, pupeles ir sojų pieną, teigiama Toronto universiteto mokslininko Davido Jenkinso atlikto tyrimo išvadose.
Specialistas patarė, ką rinktis pusryčiams: padės sumažinti cholesterolio kiekį ir sustiprins imunitetą (25)
Atrodytų, kad rudeninės darganos, laikas kuomet ištisai būname uždarose patalpose (mokyklose, darbovietėse, namuose) ir tai lydintis ligų sezonas – dar toli. Tačiau ruoštis reikia jau dabar, nes norint išvengti peršalimo ligų, imunitetą stiprinti būtina iš anksto. BENU vaistininkas Marius Lukštaraup...
Socialinius tinklus sužavėjusio avižinio apkepo receptas: sveikiems, lengviems ir skaniems pusryčiams (17)
Sveika, greitai paruošiama ir be galo skani maistingų pusryčių alternatyva. Taip vadinamas tikra socialinių tinklų sensacija pasaulyje tapęs avižinis apkepas, kuris jau spėjo užkariauti ir lietuvių virtuves. Tai neturėtų kelti nuostabos, nes šis patiekalas be visų minėtų privalumų puikiai tinka ir n...
Pusryčiai kiekvienam, ypač augančiam organizmui, yra svarbi dienos pradžia. Tačiau dėl greito gyvenimo tempo ir netinkamai susiformavusių įpročių jie dažnai praleidžiami arba pasirenkami netinkami. Kaip šį įprotį prisijaukinti ir kokius receptus rinktis, kad kas rytą jūsų vaikai pasistiprintų ir ska...