Norint sulaukti gero kopūstų derliaus, svarbu kasmet laikytis sėjomainos taisyklių.
baklažanai
194 straipsnių
Baklažanas (lot. Solanum melongena) – vienmetis bulvinių (Solanaceae) šeimos kiauliauogių (Solanum) genties augalas.
115-180 cm aukščio, stiebas tvirtas, šakotas. Lapai širdiški, tamsiai žali su violetiniu atspalviu. Žiedai stambūs, violetiniai. Žydi gegužės – rugsėjo mėnesiais.
Sėklos kitam sezonui turėtų būti pradėtos rinkti jau praėjusių metų pavasarį arba žiemą. Kaip jas paruošti, kad gautumėte gerą derlių.
Sprandinės kepsnys su rūkytu sūriu – puikus pasirinkimas pietums ar vakarienei. Kvapnu ir sotu. Prie sprandinės kepsnio patiekite keptų daržovių.
Ši daržovė dar nerado kelio į kiekvieną virtuvę. Ir galimai be reikalo. Biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė Sandrija Čapkauskienė vardija ne vieną priežastį, kodėl vertėtų įtraukti baklažanus į valgiaraštį. Ir kaip juos geriau valgyti – žalius ar termiškai apdorotus – kad...
Jei dar nebandėte, būtinai pasigaminkite ir paragaukite mocarela ir šparaginėmis pupelėmis užkeptų aštrių baklažanų. Skonis – fantastiškas. Be to, mocarela ir šparaginėmis pupelėmis užkepti aštrūs baklažanai – labai sveika.
Kai norisi užkandžių ar lengvos vakarienės, rekomenduojame takus su keptomis daržovėmis. Tai taip pat puikus būdas sunaudoti turimas daržoves. Takai su keptomis daržovėmis patiekiami dar šilti.
Turtingos savo skoniu ir maistinėmis medžiagomis yra keptų daržovių salotos su buratos sūriu. pamarinuotas daržoves kepkite vos 5 minutes. Keptų daržovių salotos su buratos sūriu pagardinkite druska bei pipirais.
Baklažanų ir mocarelos salotos valgykite kaip karštą užkandį. Paruošti neužtruksite, o skoniu mėgausitės ilgai. Patiekdami baklažanų ir mocarelos salotas papuoškite bazilikais.
Jei mėgstate valgyti sūriai ar tiesiog jūsų organizmas linkęs kaupti skysčius, susiduriate su nemalonia būsena – kūno tinimu. Kuris vasarą, kai karšta, dar labiau paaštrėja. Patinimai galimi ant veido, rankų, kojų ir kt. kūno vietų. Apskritai tinimai rodo, kad organizme yra sutrikimų, todėl patartin...
Glazūruoti baklažanai su sezamais tinka prie mėsos, žuvies patiekalų ar tiesiog valgyti su duona. Juos pagaminti labai paprasta, o ir iškeps vos per 10-12 minučių. Glazūruotus baklažanus su sezamais geriau valgyti, kol karšti.
Jei nesugalvojate, ką paruošti pietums ar vakarienei, gaminkite avinžirniais ir feta įdarytą baklažaną. Gardu, sotu ir sveika. Avinžirniais ir feta įdarytą baklažaną kepkite orkaitėje apie 30 min.
Jei nesinori karšto maisto, gaminkite baklažano suktinukus. Baklažaną pakepkite ant grilio ar keptuvėje. Baklažano suktinukai – puikus sperndimas galvojant vakarėlio meniu.
Gaminantiems ant grilio – vištienos ir daržovių iešmelių receptas. Vos dešimt minučių ir patiekalas paruoštas.Iškeptus vištienos ir daržovių iešmelius suguldykite ant špinatų lapelių.
Jei pabodo virtos ar žalios daržovės, paruoškite „grill“ daržovių salotas su feta. Kepamas orkaitėje ar ant grilio, jas tinka valgyti vienas ar kaip garnyrą. „Grill“ daržovių salotas su feta puoškite bazilikų lapeliais.
Išsikepti daržovių tartą nėra labai sudėtinga, tačiau, norint sukurti šventišką jo išvaizdą, šiek tiek papildomų pastangų prireiks. Tačiau tai atsiperka su kaupu. Tartos padas labai skanus – išorėje kiek trapus, o viduje minkštas. Visa tarta užpildyta šilkiniu kremu, o viršų dengia spalvingas daržov...
Azijietiški baklažanai gali tapti puikiu garnyru prie žuvies ar švelnios mėsos patiekalų. Taip pat tinka ir kaip užkandis tarp valgymų. Jei norite aštriau, iškepusius azijietiškus baklažanus pagardinkite aitriųjų paprikų dribsniais.
Atsižvelgiant į Mėnulio kalendorių, dirbti sode, darže ir rūpintis kambariniais augalais rekomenduojama vasario 1, 4, 10, 11, 14, 21, 25 ir 26 dienomis.
Daugelio daržuose bei šiltnamiuose šiuo metu gausu šviežių daržovių – lysvėse karaliauja ne tik pomidorai, agurkai ar paprikos, bet ir sodraus atspalvio baklažanai. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad baklažanai – skaidulų ir antioksidantų šaltin...
Pasisodinote pomidorų bei paprikų ir, kol sulauksite derliaus, norite atsipūsti? Negalima – turite dirbti toliau, nes kitaip neregėsite gero derliaus.
Ar žinote, kad mišrus sodinimas gali išspręsti darže nemažai problemų? Pavyzdžiui, kopūstai ilgai auga ir užima nemažai vietos lysvėse. Jei šalia kopūstų 30-40-ą dieną pasėsite ridikėlių, nuimsite du derlius iš vienos vietos. Jei šalia kopūstų pasėsite serenčių, amarai nepuls kopūstų, nes nemėgsta s...