Ką jau ką, o baltąją mišrainę lietuviai tikrai mėgsta – nors tradiciškai kone kiekvienuose namuose ji puikuoja ant gausiomis vaišėmis nukrauto Kalėdų stalo, pasigardžiuoja baltąja mišraine ne vienas ir įprastą dieną.
balta mišrainė
18 straipsnių
Lietuviai turi Kaziuko mugę, kurioje kasmet įvairiuose miestuose renkamės pirkti medinių šaukštų, ragauti savų ir kaimyninių gėrybių, skamba daug liaudiškos muzikos, matomi amatininkai, švenčiamas pavasario atėjimas. Vis dėlto, tradicinė šventė ir lieka tradicine, šiek tiek sena, senovine. O kaip mu...
Prieš kelerius metus sostinėje barą 90-ųjų tema „Slojikai“ atidaręs Paulius Liubertas sugalvojo, kaip prisivilioti lankytojų. „Reikia degustacinių vakarienių, bet – paprastesnių, ne tokių brangių“, – sako iš Pasvalio kilęs Paulius. Šią sėkmingą idėją lydi ir kiti netradiciniai, bet lankytojų palanki...
Atsakė, kiek dienų galima valgyti baltą mišrainę ir silkę – valgydami ilgiau smarkiai rizikuojate (4)
„Dėkitės dar, tiek prigaminom, kas dabar suvalgys...“ Tokia frazė jau tapo tradicine, o apie baltą mišrainę, prigamintą kone kibirais, galima rasti daugybę juokelių internete. Žinoma, dažniausiai tų „kibirų“ mišrainės suvalgyti per vieną dieną nepavyksta, o tada tenka ją įsidėti į šaldytuvą ar balko...
Tokie jau mes lietuviai – nepamirštame tradicijų ir atėjus šventėms ruošiame baltąją mišrainę, kurią net vadina mišrainių karaliene. O kad nebūtų nuobodu, pateikiu net kelis baltos mišrainės receptus: baltos mišrainės su silke, klasikinės, keptos baltos mišrainės, baltos mišrainės be majonezo, vegan...
Net jei Kalėdų stalą šiais metais ketinate nukrauti įmantriausiais patiekalais ar priešingai – pasitikti šventes neįprastai kukliai, baltajai mišrainei vietos ant stalo tikrai atsiras. Norintiems išbandyti kažką naujo, atskleisime bene gardžiausios mišrainės receptą – skoniu tikrai nenusivilsite, o ...
Rašysiu apie patiekalus, kurie turi dingti (mano požiūriu). Jie gastronomijai tas pats, kas kultūrai yra Eldaro Riazanovo filmai, kas yra lietuviškas sovietinis kinematografas, Juozo Baltušio proza, kaip lietuviškas teatras, kur visi garsiai rėkia, kaip humoro vakaras per Ostankino televiziją, kaip ...
Maisto kultūra Lietuvoje pamažu keičiasi. Pastebima, kad žmonės nebėra linkę valgyti viską, kas pakliūva po ranka, pradeda rinktis ir tarpusavyje derinti produktus, siekdami neapsunkinti virškinimo. Vis dėlto, gruodžio mėnesį vaistinėje jaučiamas klientų pagausėjimas ir preparatų virškinimui gerinti...
Per jaukiausiomis metų šventėmis tituluojamas Kūčias ir Kalėdas dalijamasi ne tik šiluma ar dovanomis, bet ir maistu. Nors stalai neretai lūžta nuo gardžiausių patiekalų, retai susimąstoma, kokią įtaką gamtai ir gyvūnams daro mūsų šventiniai mitybos įpročiai. Dalijamės patarimais, kaip suplanuoti ap...
Daugelis vis dar neįsivaizduoja Naujųjų metų sutiktuvių ir daugelio kitų švenčių be baltos mišrainės ir sako, kad galėtų valgyti šias salotas ištisus metus – jiems nepabostų.
Kūčių vakarienė ir Kalėdų vaišių stalas turi gilias tradicijas, savus simbolius – jų prasmę ir reikšmę dažnas mūsų yra pamiršęs, o gal niekada net ir nežinojęs, tačiau tradicijas tęsiame, simbolius branginame ir atkartojame.
Ar Kalėdos, ar Velykos, be tradicinės baltosios mišrainės švenčių stalas praktiškai neįsivaizduojamas. Ir visai nesvarbu, kad baltoji mišrainė – anaiptol ne tradicinis lietuvių patiekalas.
Dietologė atsakė baltos mišrainės kritikams: daug nesveikiau sėdėti prie šventinio stalo ir skaičiuoti kalorijas (89)
Artėjant šventėms, pradedame galvoti, kokie patiekalai puikuosis ant šventinio stalo. Vieni maistą ruošia namuose, kiti – užsisako restoranuose. Nesvarbu, kaip ruošiame stalą šventėms, bene pas kiekvieną patiekalų sąraše galima rasti baltą mišrainę. Tai – bene populiariausias šventinis patiekalas. T...
Tradicinis lietuviškas šventinis stalas neįsivaizduojamas be sočios baltos mišrainės, kurią kiekviena šeima dažnai papildo žiupsneliu interpretacijos. Nors didžiosios žiemos šventės šiemet bus kitokios dėl įsigaliojusių karantino sugriežtinimų, žinomos šalies maisto tinklaraštininkės skatina susikur...
IKI Kalėdų stalas. Vlada Musvydaitė: eglutės nuoma, kelionė pas Kalėdų senelį ir kelios gudrybės, kaip tradicinius patiekalus paversti mažiau kaloringais (25)
Šv. Kalėdų belaukiant ir toliau dalinamės įdomių žmonių istorijomis apie tai, kaip jie ruošiasi didžiausioms metų šventėms. Šį kartą apie savo šeimos tradicijas, kalėdinio stalo ypatumus, linksmus nutikimus per šventes bei tai, ką jai reiškia Šv. Kalėdos, pasakoja sveikatingumo motyvatorė, radijo ir...
Kuris lietuvis nemėgsta baltos mišrainės ir nededa jos ant stalo per kiekvienas šventes? Tačiau šį kartą idėjų moderatorius Alfas Ivanauskas sako – ši baltosios mišrainės konkurentė taip pamalonins jūsų gomurius, kad apie kitas tiesiog pamiršite!
Pas daugelį per žiemos šventes ant stalo puikuojasi ne kas kita, o balta mišrainė. Mitybos specialistė ir dietistė Vaida Kurpienė taip pat teigia, kad be jos neišsiverčia švenčių metu.
Balta mišrainė jau tapusi tokiu įprastu lietuviams patiekalu, kad kiekviena šeimininkė turi savą ištobulintą receptą. Nepaisant to, dažna daro klaidą, kurią mano močiutė vadindavo nusikaltimu kulinarijai.