„Gal tai mutavusi bobausių atmaina?“ Štai tokį klausimą Delfi uždavė skaitytojas, miške radęs neįprastos spalvos bobausius.
bobausiai
23 straipsnių
Jau senovėje grybai buvo žinomi dėl savo maistinių ir kulinarinių savybių, taip pat jie buvo naudojami kaip vaistai.
Vokietijoje šie grybai draudžiami, o lietuviai juos tempia iš miškų krepšiais – apsinuodijimo požymiai tokie pat kaip musmirėmis (4)
Neįprastos formos grybai, dažniausiai augantys poros metų senumo kirtavietėse, apardytame miško paklote, vertinami nevienareikšmiškai. Gurmanai juos mėgsta, tačiau medikai gąsdina apsinuodijimais. Vis tik daugiau nei prieš savaitę miškuose išlindę bobausiai vilioja šviežių grybų išsiilgusius lietuvi...
Vieni miškuose randa tik žibutes, o kiti renka bobausius, bene pirmuosius valgomus grybus Lietuvoje, praneša LNK žinios.
Gamtininkas įspėja dėl populiaraus grybo, kurį jau dabar pilnomis pintinėmis renka lietuviai: netinkamai paruoštas gali būti mirtinai nuodingas (1)
Prasidėjus pavasarinių grybų sezonui lietuviai užplūdo miškus. Socialiniuose tinkluose matyti, kaip pintinėmis namo nešami vieni populiariausių grybų šiuo metu. Gamtininkas Andrejus Gaidamavičius įspėja – juose yra toksiškų medžiagų ir vartoti juos galima tik paruošus vienu iš dviejų būdų. „Kas neri...
Pats metas skubėti į miškus – šiuo metu jau galima rasti puikių pavasarinių grybų. Nors orai kiek pavėlino kai kurių jų rūšių augimą, grybautojų grupėse socialiniuose tinkluose netrūksta nuotraukų su pilnais gėrybių krepšiais. Pasidomėjome, kokių grybų galima rasti pavasarį.
Šeštadienio popietę Varėnos rajone, Naujuosiuose Valkininkuose po poros metų pertraukos surengta jau ketvirtoji Bobausių šventė, gundžiusi į Dzūkiją keliavusius vilniečius ir specialiai į ją suvažiavusius svečius paskanauti įvairiais būdais paruoštų ankstyvųjų grybų.
Valkininkuose, Varėnos raj., po poros metų pertraukos, vėl surengta bobausių šventė. Tai šiek tiek nuodingi grybai, kuriuos dzūkai tradiciškai valgo ankstyvą pavasarį. Už jų pusantro kilogramo prašo 8 eurus. Už dilgėlynės sriubos indelį su bobausiais 4.
Nors daugelis grybavimo sezono pradžia laiko rudenį, gamtininkas Deividas Makavičius sako, kad vien pavasarį galima rasti apie 10 rūšių valgomų grybų. Tą patvirtina ir feisbuko grybautojų grupės – nuotraukose matyti pilni krepšiai briedžiukų, avižėlių ir bobausių, o kai kurie rankose jau laiko ir pa...
Lietuviams grybavimas tvirta tautinė tradicija, kurią patys nekantriausi pradeda puoselėti ankstyvą pavasarį. Tuo labiau, kad šio sezono pradžia ypatingai grybinga.
Valgomieji briedžiukai (Morchella esculenta) – tokį gražų vardą nešioja šie keistai atrodantys grybai, šiek tiek panašūs į nevalgomus bobausius. Vienas jų kilogramas gali kainuoti net tris šimtus dolerių, priklausomai nuo sezono ir dar kelių faktorių. Kodėl jie tokie brangūs? Ir kodėl restoranai jų ...
Kai kurios gėrybės mus džiugina vos trumpą sezoną, tad būtų nusikaltimas atidėlioti ir nespėti jų paragauti nors kartą. „Kūno kultūros“ įkūrėjas Mykolas Lepeška ir šefas Ignas Štuka parodė, kaip pasigaminti tikrą pavasario patiekalą iš tik šiuo metu augančių daržovių – šparagų ir pirmųjų pasirodanči...
Grybavimas yra pomėgis, retkarčiais žmonėms virstantis liguista manija. Turbūt kiekvienas pažįsta bent vieną žveją, kuris valandų valandas gali pasakoti, kaip jam kažkas kibo, užkibo, nutraukė, o vikstelėjusi prieš akis žuvies uodega buvo didesnė nei Anderseno aprašytos undinėlės. Ko gero, ten tebuv...
Šeštadienį nuo ryto iki pat vakaro Varėnos rajono Naujųjų Valkininkų gyvenvietėje tęsėsi pirmą kartą organizuota Bobausių šventė. Pasak šventę surengusios kaimo bendruomenės vadovų, jie norėjo ne tik atšvęsti grybavimo sezono pradžią, bet ir paneigti mitą, neva bobausiai yra nuodingi grybai, kuriuos...
Atšilus orams miškuose pasirodė pirmieji pavasariniai grybai, ir žmonės jau giriasi prisirinkę ir ragaujantys briedžiukų ir bobausių. Knygose rašoma, kad bobausiai yra mirtinai nuodingi grybai, tačiau jų pavadinimas kažkodėl yra „valgomieji bobausiai“. DELFI teiraujasi mikologo Jono Kasparavičiaus, ...
Ar matėte, ar girdėjote – penktadienį jau kalendorinio pavasario vidurys. Apie tai gal net negalvojote, nes, mūsų visų įsitikinimu, tikrojo pavasario mes dar nematėme ar regėjome tik akies krašteliu. Tačiau, kol mes pavasario laukėme, jis sau tyliai atėjo, gyveno ir dirbo savo darbus. O dabar yra nu...
Miškuose galvas kelti jau pradėjo grybai. Pirmosios atsirado plačiataurės, traukiai, taip pat jau randama ir bobausių.
Į GRYNAS.lt redakciją kreipėsi skaitytoja, kuri atsiuntė jos kieme išdygusio bobausio fotografiją. Moteris labai nustebo tokiu radiniu ir klausė, ar įmanoma šalia namų užsiauginti ir kitokių valgomų grybų.
Šiemet ypatingai anksti pradėjo dygti pirmieji bobausiai. Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija jau praneša, kad miškuose pastebėta šių grybų, nors įprastai jie pasirodydavo tik gegužės mėnesį. Tačiau specialistai sako, kad šiuo metu jau galima rasti ir kitų valgomų grybų.
Jau senovėje grybai buvo žinomi dėl savo maistinių ir kulinarinių savybių, taip pat jie buvo naudojami kaip vaistai.