Norint sulaukti gero kopūstų derliaus, svarbu kasmet laikytis sėjomainos taisyklių.
burokėliai
296 straipsnių
Burokėlis – burnotinių (Amaranthaceae) šeimos, runkelio (Beta) genties dvimetė daržovė, kilusi iš savaime augančių paprastųjų runkelių (Beta vulgaris). Lietuvoje auginamas paprastojo runkelio varietas Beta vulgaris var. atrorubra.
Ši universali daržovė seniai verta būti pakylėta virš barščių ir konservuotų mišrainių.
Derliaus nuėmimo etapas yra ne mažiau svarbus nei jo auginimas, nes jį praleidus arba nuėmus per anksti galima prarasti daug, o gal net ir visą derlių. Todėl, norint gauti gerą šakniavaisių derlių, svarbu laiku iškasti ir tinkamai laikyti.
Burokėliai yra viena populiariausių daržovių. Juose yra daug vitaminų, mineralų ir kitų naudingų medžiagų. Tačiau yra žmonių, kurie neturėtų valgyti burokėlių. Šiame straipsnyje skaitykite viską apie šios daržovės naudą ir žalą.
Burokėliai yra nepakeičiamas įvairių patiekalų ingredientas, todėl mūsų šalyje juos augina beveik visi. Jo vaisiuose yra vitamino C, vario, vitamino A ir fosforo. Todėl jis naudingas virškinimui ir imunitetui.
Kas mėgstate burokėlius – geros naujienos: iš šviežių galima pasigaminti burokėlių lapkočių sriubą. Juk dar skaniau valgyti mėgstamas daržoves, kai žinome, kad jų vartojimas gali pagelbėti sveikatai. Vienas iš burokėlių privalumų – jie yra betaino šaltinis, kuris padidina serotonino (laimės hormono)...
Rožinis potvynis Vilniuje ir jūsų šaldytuve: šaltibarščių šaltiena – tokio delikateso jums dar neteko ragauti (1)
Birželio 1-ąją, šeštadienį, vilniečiai ir sostinės svečiai kviečiami praleisti sostinės centre, kur vyks jau antrasis Vilniaus šaltibarščių festivalis (angl. „Vilnius Pink Soup Fest“). Ta proga įvairiose miesto vietose bus galima pramogauti ir paragauti ne tik šaltibarščių, bet originalių rožinių pa...
Norėdama išvirti autentiškus ukrainietiškus barščius Elžbieta Monkevič recepto ieškojo internete ir iš daugybės jų labiausiai priimtinas buvo žinomos maisto tinklaraštininkės ukrainietės, kelių kulinarinių knygų autorės Olia Hercules, kuri gyvena Londone, receptas. Prie ukrainietiškų bbarščių nepami...
Iš visų šakniavaisių viena daržovė išsiskiria ryškia spalva, unikaliu skoniu ir maistingumu. Ją augino jau senovės Graikijoje, tiesa, valgymui vartojo tik stiebus ir lapus. Romėnai šakniavaisius valgė, bet tik gydomaisiais tikslais – tikėjo, kad jie turi laisvinamąjį poveikį ir mažina temperatūrą ka...
Silkę pataluose ruošia kiekviena šeimininkė ir šeimininkas ir kiekvienas receptą gali koreguoti savaip. Šis receptas, ko gero, yra arčiausiai klasikos. Išsisaugokite šį silkės pataluose receptą – pravers ir ateityje.
Švenčių belaukiant planuojame, kokias mišraines ir salotas dėsiome ant Kūčių stalo. Visų jų neišvardinsiu, tačiau parinkau 15 receptų – tikiuosi, pravers. Tekste rasite šiuos receptus: naujas silkės pataluose receptas, burokėlių mišrainė, šventinės sluoksniuotos salotos, brokolių ir ananasų salotos ...
Burokėlių salotos – visada sveikas pasirinkimas. Valgysime Kūčių ar kitą dieną. O burokėlių salotos su raugintais kopūstais – vienas senesnių lietuvių receptų, beje, labai naudingų sveikatai.
Ar bandėte gaminti burokėlių salotas su silke? išbandykite – bus tikrai gardu! Labai tinka buroklėlių salotas paskaninti apelsinų ar citrinos žievele.
Daržovių ant mūsų stalo niekas nebus per daug. Štai 4 receptai, ką gaminti iš burokėlių, ir vienas patarimas, kaip greitai nuvalyti burokėlių sulčių nudažytas rankas.
TikToke šiuo metu itin populiarus tortilijos sumuštinis su burokėliais – puikus ir greitai pagaminamas patiekalas. Tinkantis visomis progomis, o ir įdarų įvairovė beribė. Tortilijos sumuštinių su burokėliais galima pasigaminti iš anksto – beliks tik apkepti.
Jautiena, burokėliai ir avinžirniai suteikia įvairovę tiek skonio, tiek tekstūros atžvilgiu, tad tai gali būti malonus atradimas mėgstantiems skanius ir sočius patiekalus. Šį jautienos troškinį patiekite su bulvėmis, ryžiais, šviežiomis daržovėmis.
Ieškantiems sveiko ir gardaus deserto recepto kviečiame išbandyti burokėlių pyragą. Drėgnas, gaivus ir itin aromatingas. Burokėlių pyragą patiekite apšlakstytą kondensuotu pienu.
Jei įprasta burokėlių sriuba nusibodo, kviečiame pasigaminti trintos. Ir pagardinti ją sėklomis. Pabaigai pagardinkite burokėlių sriubą balzamiko actu.
Turbūt dažnas atsimena mamos ar močiutės pamokymą valgyti burokėlius ar gerti jų sultis, nes tai sustiprins imunitetą, kaip teigdavo, – dėl šiose daržovėse esančių didžiulių geležies klodų. Nutariau išsiaiškinti, ar tai tiesa, ir šį klausimą uždaviau biomedicinos mokslų daktarei, LSU docentei ir mit...
Atvėsę orai džiugina ne visus, bet jie – juk puikus pretekstas dažniau kepti namus skaniausiais aromatais pripildančius pyragus. Konditeris Thierry Lauvray siūlo gaminti gardumynus ne tik iš obuolių, kriaušių morkų, bet išbandyti ir lietuvių taip mėgiamus burokėlius. Derinyje su šokoladu jie nepalik...