– Aš visiems vaistams alergiška, net vaistams nuo alergijos... – Kas jums taip sakė? – Man nuo visų vaistų negera. – Bet kas sakė, kad čia alergija? – O kas dar?
celiakija
38 straipsnių
Artur Lebedenko-Swan bando išteisinti tris demonizuojamus maisto produktus: užteks juos kaltinti dėl jūsų nutukimo (2)
Pripažinkite, jog esate atsisakę tam tikrų produktų, kurie, pasak ilgamečių legendų, padės greičiau atsikratyti viršsvorio? Kiekvienas iš mūsų girdėjome savo draugų, pažįstamų ar socialinių tinklų žvaigždučių tarpe, kokie stebuklai vyksta nevalgant duonos ar makaronų.
Daugeliui žinomi endoskopiniai tyrimai įprastai pacientui atliekami susidūrus su skrandžio ir žarnyno negalavimais. Nors tokio tipo procedūros užtrunka iki pusvalandžio, tačiau pacientus dažnai gąsdina jų metu patiriami nemalonūs pojūčiai, todėl verta žinoti, jog tokie tyrimai gali būti atliekami ir...
Stresas, miego trūkumas, paskubomis valgomas ne pats sveikiausias maistas – neretai nuolatinius pilvo skausmus ar žarnyno sutrikimus paprasta nurašyti gyvenimo diktuojamam tempui. Visgi neįsiklausius į savo kūno siunčiamus signalus negydomų ligų sukeliamas skausmas gali tapti kasdienio gyvenimo paly...
Alergija per plonąją žarną gali atsirasti ne vien dėl riebalų. Tokie alergenai kaip krabai, žiedadulkės ar glitimas tikrai nėra riebalų bombos, o riebiai valgantys žmonės nebūtinai alergiškesni nei kiti.
200 simptomų, tarp kurių – ir labai netipiški, ilgi metai paieškų, daugybė tyrimų ir nediagnozuotų atvejų. Tai – celiakija, apie kurią prabylama vis dažniau, kuomet pacientas turi pluoštą nusiskundimų, o priežasčių paieška užsitęsia. Nors frazė „netoleruoja glitimo“ skamba kaip pastarųjų metų mada s...
Vos išsigydžiau krūties vėžį, vėl teko gultis į ligoninę, nes ėmė reikštis kita, gana mistinė liga, teigia amerikietė Lanna Apisukh. Toliau – visa jos papasakota istorija, paskelbta portale prevention.com.
Gliuteninė enteropatija, dar žinoma kaip celiakija – lėtinė autoimuninė uždegiminė plonosios žarnos liga. Nors pats sutrikimas šiuo metu nėra pagydomas, celiakija sergantys pacientai gali gyventi pilnavertį ir kokybišką gyvenimą. Klaipėdos „Kardiolitos klinikų“ Gastroenterologijos centro gydytojas g...
Glitimo netoleravimas – dažna problema šiandieninėje visuomenėje. Gydytoja dietologė Edita Gavelienė teigia, kad labai svarbu nuolat klausyti savo organizmo siunčiamų signalų ir grūdinių kultūrų bei iš jų pagamintų produktų atsisakyti tuomet, jei jie daro įtaką mūsų gerai savijautai. Visgi, speciali...
Pasaulinių studijų duomenimis, celiakija serga 1 iš 100 žmonių. Ūmi liga nesirenka nei amžiaus, nei lyties, ja gali sirgti tiek vaikai, tiek suaugusieji. Deja, daugelis jų klastingus simptomus priskiria prie virškinimo sutrikimų arba ne vienerius metus nesėkmingai ieško blogos savijautos priežasčių,...
Tik šiais trimis atvejais verta atsisakyti gliuteno: gydytoja dietologė išvardijo būdingus simptomus (12)
Parduotuvių lentynose sparčiai daugėjant produktų be gliuteno, daugelis iš mūsų susimąstome, kas jis yra ir kodėl jo reiktų vengti. Nepaisant to, kad gliuteno atsisakymo tendencija nenustoja plitusi, mokslininkai sutaria, jog yra tik trys sveikatos sutrikimai, kurie išties įpareigoja laikytis begliu...
Nerimą keliantys tyrimo rezultatai – aiškėja, dėl ko taip sparčiai daugėja celiakijos ir kitų autoimuninių ligų (26)
„Be gliuteno“ – skelbia eilutė jūsų pamėgto produkto etiketėje. Daugeliui žmonių tai nieko nereiškia. Tačiau 1 proc. pasaulio gyventojų, kurie serga celiakija, labai įdėmiai ieško tokių gaminių. Dabar mokslininkai skelbia, kad galbūt surado faktorių, kuris didina šios ligos riziką.
Glitimas tapo neatsiejama mūsų gyvenimo dalis ir kartais atrodo, kad tiesiog neįmanoma pagaminti patiekalo be jo. Tačiau žmonėms, kuriems yra diagnozuota celiakija, glitimo vartoti negalima. Ir labai dažnai tokiems žmonėms nurodoma nevartoti grūdų. Tik mityba be glitimo nereiškia, kad visai negalima...
Žinome, kad mityba yra sveikatos pagrindas. Įsimintini posakiai tokie kaip: „Valgyk maistą kaip vaistą, o ne vaistą kaip maistą“, „Ką valgai – tas esi“, verčia susimąstyti, kad maistas ir yra atsakymas į visus aukščiau pateiktus klausimus. Maistas – tai mūsų vaistas. O jei maistas veikia ne kaip vai...
Asmenims, kuriems nėra nustatyta jautrumo glitimui arba diagnozuota celiakijos, glitimo turinčių produktų vartojimas nekelia jokios apčiuopiamos rizikos, todėl jiems nėra jokios būtinybės išbraukti šių baltymų iš savo raciono. Tai išvada, padaryta apibendrinus neseniai atlikto tiksliais metodais pag...
Maisto sukeliama alergija – tai šių laikų liga, sako medicinos mokslų daktaras, gydytojas gastroenterologas Vaidotas Urbonas. Lietuvoje, kaip ir kitose Europos šalyse, alergiją tam tikriems maisto produktams dažniausiai sukelia karvės taip pat ir ožkos pienas, kiaušiniai, žuvis ir jūros gėrybės (kre...
Glitimo netoleravimas – labai dažna problema šiandieninėje visuomenėje. Glitimas – tai baltymas, randamas kai kuriuose grūduose. Kviečiai, miežiai ir rugiai bei jų produktai turi glitimo.
Nuo kepenų ir žarnyno vėžio mirusios 32 metų moters motina prakalbo, kaip ją sugniuždė dukters liga.
Žmonės, kurie privalo vengti gliuteno, greitai galės turėti savo duoną (ir pyragą) ir juos valgyti. Sukurta kviečių linija, negaminanti gliutenų, galinčių sukelti pavojingą imuninę reakciją 1 iš 100 žmonių.
Šiais laikais ypač populiaru nevartoti produktų, kuriuose yra glitimo, tačiau, neseniai atlikto tyrimo duomenimis, atsisakius glitimo, širdies ligų rizika nemažėja, mokslo naujienų portale livescience.com rašo žurnalistė Rachael Rettner.