Šaltuoju metų laiku virusai ir peršalimo ligos tampa dažnesni, o organizmui būtina papildoma pagalba atremti ligų sukėlėjus. „Eurovaistinės“ vaistininkė Elvyra Ramaškienė pranešime žiniasklaidai atskleidžia, kad imuninę sistemą galime sustiprinti į savo mitybą įtraukdami prieskonius ir žoleles, kuri...
Ciberžolė
129 straipsnių
Prieskoniai gali turėti stiprų poveikį uždegimui, pagerinti žarnyno sveikatą ir, galbūt, padaryti pilvuką plokštesnį.
Vaistažoles savo kasdienybėje vartoja daug žmonių – tikriausiai ne kartą teko girdėti apie čiobrelių naudą skaudančiai gerklei, levandų pagalbą miegui, kmynų ar ramunėlių poveikį sutrikusiam virškinimui. Visgi, anot sveikatos priežiūros tinklo „Antėja“ laboratorinės medicinos gydytojos Eglės Marciuš...
Palaipsniui įvedus į gyvenimą nedidelių pokyčių, jų suma garantuos trokštamą rezultatą. Tarkime, jei turite tikslą artėjant vasarai šiek tiek padailinti kūno formas, įtraukite į mitybos racioną daugiau prieskonių, kurie spartina medžiagų apykaitą ir padės pasiekti tikslą.
Purus ir gaivus yra šis citrininis sūrio pyragas. Jo „vyšnia ant torto“ – citrinos sultyse ir meduje virtos citrinos žievelės. Šį pyragą galima ruošti nedideliuose stikliniuose indeliuose – atskiromis porcijomis.
Prieskonis, kuris dažnai vadinamas vaistu nuo visų ligų: kiek ir kaip jį vartoti, kad pajustumėte naudą sveikatai (3)
Pastaraisiais metais medicinos žurnaluose pasirodė daugiau kaip penki tūkstančiai mokslinių straipsnių apie kurkuminą, ryškiai geltonos spalvos pigmentą, randamą ciberžolėse. Daugelyje straipsnių pateikiama įspūdingai atrodančių diagramų, rodančių, kad kurkuminas gali pagerinti b...
Sloga, skaudanti gerklė, sausas kosulys ar net pakilusi temperatūra – simptomai, kurie bene kiekvieną užklumpa kasmet, atvėsus orams ir prasidėjus virusinių ligų sezonui. Žinoma, dažniausiai tokiose situacijose skubame į vaistinę ir prisiperkame įvairiausių vaistų, maisto papildų bei organizmą turin...
Nors maistui gardinti naudojami patys įvairiausi prieskoniai, kai kurie jų teikia ir visokeriopą naudą sveikatai. Šie prieskoniai stiprina organizmą, leidžia kovoti su antsvoriu, suteikia energijos bei geros nuotaikos, netgi žadina aistrą.
Apie ciberžolės naudą sveikatai parašyta šimtai straipsnių ir sukurta šimtai mitų. Ciberžolė – ne tik prieskonis, kurį daugelis iš mūsų prideda į mėsos patiekalus.
Savaitgaliui artėjant – iešmelių su jogurte marinuota vištiena receptas. Marinuokite apie 20 minučių, kepkite penkias. Iškeptus iešmelius su jogurte marinuota vištiena pagardinkite žiupsneliu aitriųjų paprikų dribsnių bei sezamų sėklomis.
Traškūs ir aštrūs avinžirniai bus puikus garnyras. Kepkite aštrius avinžirnius orkaitėje 20 minučių.
Jei laukia iškyla gamtoje, aštrių vištienos sparnelių receptas jums tikrai pravers. Marinuosite sparnelius valandą, o iškepsite per 15 minučių. Iškeptus aštrius vištienos sparnelius papuoškite petražolių lapeliais
Receptas rytietiškos virtuvės gerbėjams – vištienos troškinys su kariu ir kokosų pienu. Prie troškinio išvirkite ryžių. Išvirusį vištienos troškinį su kariu papuoškite petražolėmis.
Išsivirkite cukinijų ir pomidorų sriubos – tai bus puikus vitaminų šaltinis. Gardi, tiršta sriuba su skaniausiomis daržo gėrybėmis. Cukinijų ir pomidorų sriubą gardinkite šviežiais baziliko lapeliais ir kanapių sėklomis.
Žolininkė papasakojo apie auksiniu vadinamą prieskonį: ypač vertingas sveikatai, bet lengva perdozuoti (4)
Iš tolimųjų Rytų atkeliavę oranžiniai milteliai, be kurių neįsivaizduojamas nei vienas kario prieskonių mišinys turi nepamainomos naudos mūsų sveikatai. Auksiniu prieskoniu ciberžolė vadinama ne tik dėl savo spalvos, bet ir dėl vaistinių savybių, stiprinančių imunitetą ir gydančių įvairias ligas.
Orams vis labiau šąlant ir virusams tampant vis aktyvesniems, kone kiekvienas susimąsto apie imuniteto stiprinimą. Imunitetas – sudėtinga sistema, skirstoma į įgimtą ir įgytą, kartu su kitomis sistemomis palaikanti mūsų organizme vykstančių biocheminių procesų pusiausvyrą. Priemonių imunitetui stipr...
Ryškiai geltona spalva karį ir ciberžolę nudažantis kurkuminas vieniems tiesiog prieskonis, pagardinantis patiekalus, kitiems jis gali tapti vaistu net nuo onkologinės ligos. Kurkumino tyrinėtojai vardija ne vieną gerą šios medžiagos savybę – mažina skausmą, padidėjusį cholesterolio kiekį ar net pal...
Samosos yra mėgstamas užkandis Pietų Azijos virtuvėje, ypač Indijoje, Nepale ir Pakistane. Šioms burnoje tirpstančioms traškioms piramidėms su gardžiai aštria avinžirnių pasta sunku atsispirti. Šis užkandis yra pilnas baltymų iš avinžirnių, tad yra gan sotus ir tiks nebūtinai kaip užkandis - tai gal...
Nuo protarpinio badavimo iki dietos be angliavandenių – šiandien populiarios mitybos sistemos dažnai grindžiamos tam tikrų maisto grupių atsisakymu. Tačiau, pasak fitoterapeuto Virgilijaus Skirkevičiaus, toks požiūris per daug paprastas ir neretai kertasi su sveikos mitybos principais – sezoniškumu ...