Miltų be glitimo dažniausiai ieškoma dėl sveikatos – kai organizmas netoleruoja glitimo. Taip pat produktai be glitimo aktualūs sergantiesiems celiakija, žmonėms, kurie alergiški kviečiams ir rugiams, sergantiems kai kuriomis lėtinėmis odos, sąnarių ir kitomis ligomis. Dalis žmonių miltus be glitimo...
Duona be glitimo
10 straipsnių

Duona be glitimo – puikus sprendimas tiems, kurie turi celiakiją arba laikosi beglitiminės dietos. Ši duona pagaminta be glitimo turinčių ingredientų, todėl yra lengviau virškinama.
Sužinokite apie įvairius duonos be glitimo tipus, naudas ir kaip ji tampa neatsiejama kasdienės mitybos dalimi.
Gliutenas arba glitimas yra kviečiuose, miežiuose ir rugiuose esantis baltymas, suteikiantis tešlai elastingumo ir purumo. Šis elastingumas leidžia kepiniams pakilti ir suteikia jiems pageidaujamą tekstūrą. Glitimas nėra reikšmingas maistinių medžiagų šaltinis, tačiau maisto produktai, kuriuose yra ...
Jei rūpinatės savo sveikata ir gera savijauta, neabejotinai norėsite į savo valgiaraštį įtraukti grikius. Šios kruopos turi nemažai skaidulinių medžiagų, yra puikus magnio, fosforo, kalio, kalcio, cinko, folio rūgšties šaltinis. O jei žinote tik tai, kaip išsivirti grikius pusryčiams, jums labai pra...
Lietuvių nuo seno puoselėjamos tamsios raugo duonos kepimo tradicijos šiandien sugrįžta modernesniu pavidalu. Itin daug dėmesio sulaukia „sourdough“ duona, kurią sudaro vos trys ingredientai: miltai, vanduo ir druska. Tiesa, norint išsikepti tokios duonos kepalą prireiks kantrybės, bet pabandyti ver...
Gliuteno ir pieno produktų netoleravimas dažnam žmogui gali tapti priežastimi, nulėmusia prastą savijautą. Visgi konditerinių gaminių, duonos, makaronų, greito maisto bei begalės kitų kasdienių produktų atsisakymas dažną gali išgąsdinti.
Ar tikrai duonos, kurią šiandien valgome, mūsų protėviai net nevadintų duona, o greičiau pyragu – paskubomis raugintu, dirbtinai kildintu ir paspalvintu?
Nuostabaus skonio duona tiems, kurie netoleruoja glitimo.
Lengvai pagaminama, malonaus skonio duona.
Viena didžiausių šalies kepyklų „Biržų duona“ atidarė pirmą Lietuvoje begliutenį cechą, praneša portalas aina.lt.
Gal ši duona ir nėra skaniausia visų laikų duona, tačiau vengiantiems gliuteno tai yra visai nebloga ir labai maistinga alternatyva mitybai paįvairinti. Tekstūra panaši į įprastos duonos, o skonis patiks tiems, kurie mėgsta bolivinę balandą.