Dar bakalauro studijų metais Ugnė Dirdaitė suprato, kad savo technologines žinias gyvenime nori panaudoti sprendžiant kitų žmonių problemas. Tiesa, tik prisilietusi prie nemažai mokslų – biotechnologinių, biochemijos, genetinių, cheminių, elektronikos, politinių ir agromaisto – ji pagaliau atrado, k...
glitimas
50 straipsnių
Atrodo, kad šiandien yra sunku išvengti perdirbto maisto. Įvairūs saldikliai, tirštikliai, konservantai ir dar daug kitų maiste esančių priedų kenkia žmogaus sveikatai. Jei jau kurį laiką pastebite, kad dėl kai kurių produktų jaučiate diskomfortą, pilvo pūtimą ar skauda galvą, atkreipkite į tai dėme...
Daugelis lietuvių neįsivaizduoja nė dienos be duonos. O jos pasirinkimas labai platus: nuo tradicinės juodos iki netradicinės su kanapėmis. Vienas prekybos centras skaičiuoja, kad kas mėnesį lietuviai nuperka net 5 milijonus duonos gaminių. Tačiau specialistai įspėja, ne visa duona yra sveikatai pal...
Alergija per plonąją žarną gali atsirasti ne vien dėl riebalų. Tokie alergenai kaip krabai, žiedadulkės ar glitimas tikrai nėra riebalų bombos, o riebiai valgantys žmonės nebūtinai alergiškesni nei kiti.
Lankydamiesi maisto prekių parduotuvėse, vartotojai ant kai kurių mėsos gaminių pakuočių pastebi užrašą „Gluten free“. Daugelis tokį ženklinimą atpažįsta ant gaminių pagamintų iš grūdinių kultūrų, todėl neretai kyla klausimas ar gali mėsos gaminiuose būti glitimo ir kokiu būdu jis gali susidaryti?
200 simptomų, tarp kurių – ir labai netipiški, ilgi metai paieškų, daugybė tyrimų ir nediagnozuotų atvejų. Tai – celiakija, apie kurią prabylama vis dažniau, kuomet pacientas turi pluoštą nusiskundimų, o priežasčių paieška užsitęsia. Nors frazė „netoleruoja glitimo“ skamba kaip pastarųjų metų mada s...
Dienos šiltėja, vis daugiau ir įvairesnių daržovių pasirodo ant mūsų pietų ar vakarienės stalo. Esu išanalizavusi ir pateikusi tikrai daug pavasario ir vasaros metu mus džiuginančių daržovių ir vaisių bei uogų. O kukurūzą buvau primiršusi, nors ši daržovė tikrai populiari, ypač prasidėjus grilio sez...
Ar kava kenkia sveikatai? Kuo naudinga ir kuo kenksminga mėsa? Ar galima suaugusiam žmogui gerti pieną? Ar tiesa, kad nepatartina vakarieniauti po 18 val.? Į šiuos ir į kitus dažnus klausimui rus.delfi.lv portalui atsakė gydytoja dietologė, Rygos Stradinio universiteto mitybos programos direktorė Lo...
Šefas pagamino kakavinį keksą be glitimo, mokslų daktarė įvertino jo sudėtį: vienas ingredientas – itin naudingas (7)
„Kalėdos be glitimo“ – taip skamba naujo straipsnių ciklo pavadinimas, kuriame bus siūlomi šventinių patiekalų receptai be glitimo. Šią savaitę – kakavinis burokėlių keksas, kurį gamino ir receptą pateikė Evaldas Juška, studijų programos „Kulinarinis menas“ vyriausiasis šefas. Švelnaus ir kvepiančio...
Kruopa, kuri turėtų atsidurti kiekvieno mitybos racione: tai puikus baltymų ir geležies šaltinis (17)
Norėdami gyventi ir maitintis sveikiau, kasdien ieškome naujų produktų. Vienas tokių – bolivinė balanda, pasaulyje žinoma ir vertinama jau tūkstantmečius, bet savo populiarumą Lietuvoje auginanti pamažu, rašoma pranešime spaudai.
Glitimo netoleravimas – dažna problema šiandieninėje visuomenėje. Gydytoja dietologė Edita Gavelienė teigia, kad labai svarbu nuolat klausyti savo organizmo siunčiamų signalų ir grūdinių kultūrų bei iš jų pagamintų produktų atsisakyti tuomet, jei jie daro įtaką mūsų gerai savijautai. Visgi, speciali...
Pastaruoju metu sveika mityba tampa neatsiejama daugelio gyvenimo dalimi. Ekologiški produktai, maistas be cukraus ir konservantų dažnai atsiduria ant mūsų stalo. Ne dėl mados, dėl sveikatos. Dėl sveikatos daugelis atsisako ir produktų su glitimu. O gal dėl populiarumo? Apie tai, kas yra glitimas, k...
Miltai – vienas dažniausiai virtuvėje naudojamų ingredientų, ypatingai pyragų gamyboje. Be miltų – šio, visų pamėgto, gardėsio paruošti apskritai būtų neįmanoma.
Rudens desertų karalius – obuolių pyragas: išbandykite gydytojos dietologės rekomenduojamą receptą (3)
Obuolių pyragas – bene labiausiai lietuvių pamėgtas klasikinis desertas, kepamas užderėjus gausiam vasaros derliui. Cinamono ir keptų obuolių aromatas suteikia jaukumo bei šilumos net ir niūriausiems rudens vakarams.
Dietistė Vaida Kurpienė įvardijo produktus, kurie skatina spuogų atsiradimą ir kurie su jais kovoja (5)
Spuogai kankina įvairaus amžiaus žmones. Nors gali atrodyti, kad kova su akne – kova be pabaigos, svarbu nepasiduoti, nes šią problemą įmanoma įveikti, o maistas tam turi didelės įtakos. Dietistė Vaida Kurpienė įvardijo produktus, kurie skatina aknės atsiradimą ir patarė, kaip visiems laikams atsikr...
Psoriazė, kitaip dar vadinama žvyneline, yra pakankamai dažnai pasitaikanti lėtinė, uždegiminė odos liga, kurios atsiradimą nulemia įvairūs aplinkos veiksniai ir genetika. Liga neužkrečiama, tačiau daugelis vis dar bijo prisiliesti prie sergančiojo. Susirgus žvyneline, ši liga išlieka visam gyvenimu...
Parduotuvių lentynose daugėjant produktų be glitimo, daugelis iš mūsų susimąstome, kas yra tas glitimas ir kodėl jo reiktų vengti? Kai kurie pirkėjai tiesiog renkasi produktus be glitimo ir nesuka sau galvos, kas iš tiesų tai yra ir kokią įtaką daro sveikatai. Kokiuose produktuose yra glitimo ir kok...
Kiekvieną šeštadienį „Delfi TV“ eteryje rodomos laidos apie mitybą ir sveiką gyvenseną „Sveika lėkštė su Vaida Kurpiene” vedėja ir dietistė Vaida Kurpienė yra įsitikinusi, kad besikeičiančioms mitybos ir dietų madoms pasiduoti nereikėtų. Kur kas svarbiau stebėti save bei paisyti keletos paprastų mit...
Daugelį neretai ištinka saldumynų noras ir kyla klausimas, kokius saldumynus galima rinktis sveikiau prekybos centruose? Kokius desertus pasigaminti greitai ir sveikiau? Maisto technologė Raminta Bogušienė pataria, kaip išsirinkti desertą prekybos centruose, o ko apskritai nesirinkti ir gaminti nami...
Kasdienė maisto ruoša be miltų būtų sudėtinga – tai vienas dažniausiai naudojamų produktų. Makaronų, blynų ar saldžių kepinių beveik neįsivaizduojame be jų. Ir nors tradiciškai esame įpratę prie kvietinių, miltų rūšių pasirinkimas parduotuvių lentynose kur kas įvairesnis.