humusas

31 straipsnių

Humusas (lot. humus 'žemė, dirvožemis'), puvenos – organinė dirvožemio dalis, susidaranti dėl augalų ir gyvūnų liekanų biologinio ir biocheminio kitimo. Yra pagrindinis dirvožemio komponentas, skiriantis jį nuo dirvodarinės uolienos. Daugiausia humuso randama juodžemyje.

Humusas yra avinžirnių užtepėlė. Avinžirnių humusas yra ne tik maistingas, bet ir naudingas, mat avinžirniai turi kur kas didesnę maistinę naudą nei kiti ankštiniai augalai, jie savo maistinėmis savybėmis aplenkia net ir juodąsias pupeles. Tai ir patiekalas, ir užkandis. Humusas patiekiamas su daržo...

Mokslininkai visame pasaulyje ieško būdų, kaip natūraliomis priemonėmis pagerinti dirvožemį, padidinti derlių ir tuo pačiu kuo mažiau kenkti aplinkai. Lietuvos mokslininkai taip pat nesnaudžia – jau ketverius metus gamina mikroskopinių grybų produktą, skirtą apipurkšti po derliaus nuėmimo laukuose l...

Mulčius suteikia ne tik grožio. Gėlyne jis padeda išsaugoti dirvos drėgmę – purus, net 3 – 5 cm storio nesusigulėjęs mulčiaus sluoksnis gerokai sumažina drėgmės garavimą.

Užkandžiai tarp pagrindinių valgymų malšina alkį ir suteikia organizmui visų reikiamų medžiagų. Žinoma, svarbu sumaniai pasirinkti patiekalus užkandžiams ir būti pasiruošusiems, kai užklumpa alkis. Daugybė sveikų užkandžių yra ne tik vertingi, bet ir gardūs. Dietologai parinko 10 užkandžių, kurie pa...

Falafeliai – tradicinis arabiškas patiekalas iš avinžirnių, patiekiamas su rytietiška duona, vadinama pita, arba tiesiog lėkštėje su salotomis ir padažu. Falafeliai dažniausiai daromi iš virtų arba konservuotų avinžirnių ir kepami aliejuje. Tačiau šie – sveikesnė jų versija su tiesiog mirkytais avin...

Jeigu bandote atsikratyti nereikalingų kilogramų, tai nereiškia, kad privalote atsisakyti visų užkandžių. Kai kurie užkandžiavimui tinkami maisto produktai, tokie kaip migdolai ar avinžirnių užtepas (humusas), gali padėti pasiekti tikslus. Priešingai populiariems įsitikinimams, kai žmogus bando nume...

Sandrija Čapkauskienė, biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė

Lietuvių draugystė su ankštiniais produktais vis dar nėra tvirta ir kasdieninė. Gal todėl, kad per mažai apie juos girdime ir mažai žinome, ką savyje jie slepia? O juose gausu vitaminų ir naudingų mineralų. Tiesą pasakius, tai pats geriausias, o ir pats pigiausias šių visų medžiagų šaltinis, teigia ...

Nors dauguma žmonių įprastai stengiasi laikytis sveikesnės mitybos principų, tačiau atėjus atostogoms ir išvažiavus ilsėtis prie jūros – šie išgaruoja. Užtenka vos kelių valandų saulės vonių paplūdimyje, ir alkis imamas malšinti traškučiais ar kitais greito maisto produktais. Todėl planuojant išvyką...