Humusas yra avinžirnių užtepėlė. Avinžirnių humusas yra ne tik maistingas, bet ir naudingas, mat avinžirniai turi kur kas didesnę maistinę naudą nei kiti ankštiniai augalai, jie savo maistinėmis savybėmis aplenkia net ir juodąsias pupeles. Tai ir patiekalas, ir užkandis. Humusas patiekiamas su daržo...
humusas
31 straipsnių
Humusas (lot. humus 'žemė, dirvožemis'), puvenos – organinė dirvožemio dalis, susidaranti dėl augalų ir gyvūnų liekanų biologinio ir biocheminio kitimo. Yra pagrindinis dirvožemio komponentas, skiriantis jį nuo dirvodarinės uolienos. Daugiausia humuso randama juodžemyje.
„Vargu ar pavyktų rasti daugiau gyvūnų, suvaidinusių tokį svarbų vaidmenį pasaulio istorijoje kaip sliekai“, kartą yra pasakęs Charlesas Darwinas. Nors ir sunkoka patikėti, tačiau garsusis mokslininkas nė kiek neperdeda. Ne kas nors kitas, o šios neišvaizdžios kirmėlės, po lietaus virtinėmis iššliau...
Mokslininkai visame pasaulyje ieško būdų, kaip natūraliomis priemonėmis pagerinti dirvožemį, padidinti derlių ir tuo pačiu kuo mažiau kenkti aplinkai. Lietuvos mokslininkai taip pat nesnaudžia – jau ketverius metus gamina mikroskopinių grybų produktą, skirtą apipurkšti po derliaus nuėmimo laukuose l...
Mokslininkai visame pasaulyje ieško būdų, kaip natūraliomis priemonėmis pagerinti dirvožemį, padidinti derlių ir tuo pačiu kuo mažiau kenkti aplinkai. Lietuvos mokslininkai taip pat nesnaudžia – jau ketverius metus gamina mikroskopinių grybų produktą, skirtą apipurkšti po derliaus nuėmimo laukuose l...
Mulčius suteikia ne tik grožio. Gėlyne jis padeda išsaugoti dirvos drėgmę – purus, net 3 – 5 cm storio nesusigulėjęs mulčiaus sluoksnis gerokai sumažina drėgmės garavimą.
Humusas – skanus virtų avinžirnių kremas, paruoštas su citrinos sultimis, tahini (grietinėle arba pasta iš sezamo sėklų) ir alyvuogių aliejumi. Dažniausiai yra patiekiamas su pitos duona arba kaip padažas prie falafelių. Nors tai vienas paprasčiausiai paruošiamų ir populiariausių patiekalų Artimuosi...
Užkandžiai tarp pagrindinių valgymų malšina alkį ir suteikia organizmui visų reikiamų medžiagų. Žinoma, svarbu sumaniai pasirinkti patiekalus užkandžiams ir būti pasiruošusiems, kai užklumpa alkis. Daugybė sveikų užkandžių yra ne tik vertingi, bet ir gardūs. Dietologai parinko 10 užkandžių, kurie pa...
Su sliekais galima pasigaminti praturtintos žemės, sumažinti taršą aplinkai. Kaip pasigaminti humuso namų sąlygomis, kad, tarkime, galėtumėte naudoti biohumusą kambariniams augalams ir tręšti daigams?
Tarptautinė humuso diena: papasakojo, kaip pasigaminti šią sveikuolių pamiltą avinžirnių užtepėlę (8)
Gegužės 13-oji pripažinta kaip tarptautinė humuso diena – ši tolygios struktūros ir švelnaus skonio avinžirnių užtepėlė ne tik gali pradžiuginti gomurį, bet ir turi begales naudų žmogaus organizmui. Šiandien mitybos specialistai vis dažniau rekomenduoja vietoje riebesnių užtepėlių, sviesto ar margar...
Pasaulyje yra restoranų, kurie į savo meniu įtraukę tik humuso patiekalus. Jis net turi savo dieną, kuri nuo 2012 m. yra švenčiama gegužės 13-ąją. Avinžirnių humusas yra ne tik maistingas, bet ir naudingas.
Augančio svorio priežastis gali slypėti jūsų užkandžiuose: mitybos specialistė pateikia 3 idealius variantus (40)
Dirbdama su pacientais dažnai pastebiu, kad netinkamas užkandžių pasirinkimas gali vesti link svorio priaugimo ir energijos nebuvimo. Nors maisto pramonėje gausu įvairiausių pasirinkimų, deja, ne visi jie yra naudingi mūsų sveikatai.
Viduržemio jūros lobis – humusas: mitybos specialistė įvardijo, kodėl jį reikia įtraukti į kasdienį meniu (25)
Artimųjų Rytų regiono valstybes jungia ne tik panaši istorija, bet ir lietuvių vis dažiau atrandamas humusas. Jei lankysitės to regiono šalyse ir gatvėje sutiktam praeiviui pasakysite burtažodį „humusas“ – jis jums neabejotinai papasakos daugiau apie jo reikšmę šalies kultūrai bei vietinei virtuvei....
Falafeliai – tradicinis arabiškas patiekalas iš avinžirnių, patiekiamas su rytietiška duona, vadinama pita, arba tiesiog lėkštėje su salotomis ir padažu. Falafeliai dažniausiai daromi iš virtų arba konservuotų avinžirnių ir kepami aliejuje. Tačiau šie – sveikesnė jų versija su tiesiog mirkytais avin...
Jeigu bandote atsikratyti nereikalingų kilogramų, tai nereiškia, kad privalote atsisakyti visų užkandžių. Kai kurie užkandžiavimui tinkami maisto produktai, tokie kaip migdolai ar avinžirnių užtepas (humusas), gali padėti pasiekti tikslus. Priešingai populiariems įsitikinimams, kai žmogus bando nume...
Lietuvių draugystė su ankštiniais produktais vis dar nėra tvirta ir kasdieninė. Gal todėl, kad per mažai apie juos girdime ir mažai žinome, ką savyje jie slepia? O juose gausu vitaminų ir naudingų mineralų. Tiesą pasakius, tai pats geriausias, o ir pats pigiausias šių visų medžiagų šaltinis, teigia ...
Nors dauguma žmonių įprastai stengiasi laikytis sveikesnės mitybos principų, tačiau atėjus atostogoms ir išvažiavus ilsėtis prie jūros – šie išgaruoja. Užtenka vos kelių valandų saulės vonių paplūdimyje, ir alkis imamas malšinti traškučiais ar kitais greito maisto produktais. Todėl planuojant išvyką...
Tai ne fabrikas kur nors egzotiškoje šalyje, o realybė Lietuvoje. O ir minta „darbininkai“ tik buitinėmis atliekomis ir gyvulių mėšlu. Kalifornijos sliekų augintojai juokauja, kad tai patys geriausi darbininkai, kuriems reikia nedaug priežiūros, o nauda – didžiulė.
Sveikų užkandžių idėjos futbolo sirgaliams: spėsite paruošti iki varžybų likus vos keliolikai minučių (8)
Užkietėję futbolo aistruoliai ir sporto mėgėjai jau sulaukė šių metų pasaulio futbolo čempionato, kuris vyks iki pat liepos vidurio. Tie, kas čempionatą žada stebėti namuose prie televizorių ekranų, jau dabar suka galvą, kokiais užkandžiais pasirūpinti prieš kiekvienas svarbias rungtynes. Taigi pate...