Šaltalankių uogos rūgštoko skonio, nes jų sudėtyje gausu vitamino C. Vis dėlto šaltalankių vertė slypi tikrai ne jų skonyje. Šios uogos – tikras polivitaminas: šiose uogose gausu karotino, vitaminų B1, B2, B3, B6, C, E ir K.
Ir maistas, ir vaistas
22 straipsnių
Putino uogos – tikras naudingųjų medžiagų lobis. Šių uogų sultys ir šviežios putino uogos, sutrintos su cukrumi arba medumi, tinkamos širdies, gerklės, kepenų ir kraujagyslių ligoms gydyti. Džiovintų putino uogų dedama į mišinius, skirtus hipertonijai ir aterosklerozei gydyti.
Laukinėje gamtoje augančias spanguoles pelkėse galima rinkti ne tik visą rudenį, bet ir ankstyvą pavasarį. Šios uogos itin gardžios po ilgos žiemos, kurią spanguolės praleidžia po sniego apklotu, rašo supersadovnik.ru.
Kokteilis imunitetui stiprinti, energijai susigrąžinti, kraujo hemoglobinui pagerinti, toksinams šalinti, organizmo šarminei terpei atkurti.
Kiaulpienė - visų laukinių, valgomų augalų karalienė. Naudojami lapai, žiedai ir net kotelis. Atgaivina, detoksikuoja ir stiprina organizmą. Valo ir atstato kepenis. Tai labai svarbu mums visiems. Išbandykite kokteilį!
Pavasarį, kai rudenį iškastos šakninės daržovės jau visai sunykusios, o šviežios sezoninės – dar nesudygusios, pats metas atkreipti dėmesį į dažnai užmirštą augalą – dilgėles. Šį natūralų ir nemokamą vitaminą galima rasti augant tiesiog mūsų namų patvorėse ar pamiškėse.
Skanūs ir naudingi kokteiliai padės iš organizmo pašalinti per žiemą susikaupusius šlakus bei toksinus.
Ar pasaulyje yra bent vienas augalas, prilygstantis ženšeniui? Pasirodo, taip. Pasak kinų, žmogui stiprybės ir ilgaamžiškumo gali suteikti paprastasis saldymedis. Ajurvedoje jis laikomas augalu raktu, nes veikia visus organus, ir dedamas į visokius gydomuosius mišinius. Dabar saldymedis žinomas ir v...
Visi žinome, kad šviežiai spaustos daržovių ar vaisių sultys yra labai sveikas produktas. Tik ne visi girdėjo, kad jų naudą galima padvigubinti, maišant jas tarpusavyje.
Nuo daigo prasideda augalo gyvenimas. Todėl nenuostabu, kad gamta apdovanojo juos milžiniška jėga – juose sukaupti visi vitaminai ir mineralai. Pavyzdžiui, folio rūgšties daiguose keturis kartu daugiau nei grūduose. Štai keletas įdomių faktų apie daigus.
Cikorija - tai daugiamečio mėlynžiedžio žolinio augalo trūkažolės šaknys, kurios skrudintos ir maltos yra naudojamos maistui kaip kavos pakaitalas.
Nuo antikos laikų svarainis laikomas meilės, vaisingumo ir santarvės simboliu. Svarainiai auginami jau daugiau kaip keturis tūkstančius metų, o jų gydomosios savybės žinomos nuo seniausių laikų.
Šaltalankiai gausiai naudojami kulinarijoje. Nieko stebėtino, nes šios uogos skanios, maistingos, jose gausu vitaminų ir mikroelementų. Iš šaltalankių galima pagaminti daugybę patiekalų – pradedant gėrimais, baigiant padažais ir pyragų įdarais.
Mėlynė – universalus vaistinis augalas, kuriuo nuo senų senovės buvo gydomi įvairūs negalavimai. Gydymo tikslais ši miško uoga plačiai naudojama Bulgarijoje, Lenkijoje, Austrijoje, Prancūzijoje.
Sakoma, kad serbentų krūmai gerai auga net ir nepatyrusio sodininko darže, nes yra visiškai nelepūs. O mokslininkai nustatė, kad kuo atšiauresniame klimate auginami serbentai, tuo jų uogose yra daugiau vitaminų.
Pietų Azijoje mangostanai medicinoje naudojami jau seniai. Ši, gana neišvaizdi, tamsiai kaštoninės - violetinės spalvos apvali uoga, padengta tvirta luobele, viduje saugo gausybę vitaminų.
Vasara - uogų metas. Reikia ne tik jų atsivalgyti, bet ir atsargų žiemai prisiruošti, nes uogos ne tik sotina, bet ir gydo.
Dietologai pataria, kaip pasigaminti salotas, kurios padėtų kovoti su pavasariniu vitaminų trūkumu.