Viduržemio jūros skonių ir virtuvės tradicijų įkvėptos keptos paprikos, kurias galima patiekti ir kaip užkandį, ir pagrindinį patiekalą ar vegetarišką garnyrą prie mėsos ar žuvies patiekalų, taip pat ir keptas ant grotelių. Tokie receptai smagūs ir dėl skonių gausos, ir galimybės improvizuoti.
Jurgita Vaskel
19 straipsnių
Turiu taisyklę maisto sezonais neskirstyti ir valgyti tai, ko tuo metu labiausiai norisi. Todėl ir šįkart anaiptol ne dietinis receptas, o iš tų senų senų laikų, kai mamos labai skaniai gamindavo iš to, ką tą akimirką rasdavo šaldytuve, ir nevaidindavo aukštos klasės virtuvės. Kita vertus, ar bus da...
Šis krevečių patiekalas Graikijoje laikomas tradiciniu. Na, bent jau daugelyje šalies tavernų jo tikrai galite paskanauti. Kaip užkandis, krevetės patiekiamos tiesiai iš keptuvės su daugybe šviežios duonos padažui sudažyti. Šį atostogų prie Viduržemio jūros skonį nesudėtinga atkurti namų virtuvėje.
Kvapnus ir greitas sultinys, sultinga mėsa, šviežios daržovės, minkštai virti kiaušiniai ir daug makaronų – toks šis greitasis naminis ramenas. Įkvėptas japoniškos virtuvės, bet gerokai pigesnis ir greitesnis – beveik iš to, kas šaldytuve, mažiau nei per valandą.
Kreminė, tirpstanti burnoje, švelniai saldi, su trintomis uogomis ar bet kokiais kitais priedais – panakota vienas tų dangiškų desertų, kelių ingredientų stebuklų, kurie vainikuoja bet kuriuos pietus. O ją paruošti taip paprasta, kad gebės net ir vaikai. Jei ieškote idėjos šį sekmadienį minimai Moti...
Ispanijoje juokaujama, kad bulvių tortilija Ispanijai reiškia tiek pat, kiek obuolių pyragas Amerikai – abu yra nacionalinės kulinarinės ikonos. Sluoksniuota bulvių, kiaušinių ir kitų priedų tortilija galima pamaitinti minią – ji pigi, greita ir skani tiek ką tik iš keptuvės, tiek ir atvėsusi, kaip ...
Takai – traškus, skanus ir smagus patiekalas. Daug mėsos, daug daržovių, gardus padažas. Juos paprasta gaminti ir įdaryti tinka tikriausiai viskuo, ką turite po ranka. Tai vienas patiekalų, kuriuos ruošiant improvizacijos itin sveikintinos ir aklai sekti receptu neprivaloma. Bene greičiausi takai ga...
Traškios daržovės ir minkšta, sultinga vištiena kvapniame saldžiarūgščiame padaže – kinų restoranų klasika, kuri nesunkiai gali būti paruošiama ir namuose. Tiesa, ši versija šiek tiek lengvesnė ir sveikesnė, lyginant su restoranine – naudoju mažiau cukraus padažui ir krakmolo jam sutirštinti, bet da...
Namuose juokaujame, kad lietuviai gimė turėdami bulvių ir varškės genus. Dėl pirmųjų viskas aišku – kugelis, cepelinai, žemaičiai, virtos bulvės su krapais kiekvienam lietuviui glosto širdį ir skrandį. Kas stebuklingo slypi varškėje? Į šį klausimą geriausiai atsakysite tik patys sau, bet viena tikra...
Jie atrodo lyg itališki kukuliai pomidorų padaže – panašiai ir yra, tik po sultingais kukuliais ir padažu slepiasi sluoksnis šviežių troškintų kopūstų. Visi žinome, kiek laiko prireikia pagaminti tradicinius balandėlius. Tiems, kurie kopūstų apvirti ir gaminti suktinukų netrokšta, bet balandėlius mė...
Jeigu jau pradėjote skaityti, bet dvejojate, ar verta tai daryti toliau, norėčiau akcentuoti: mano honoraras už šį straipsnį bus paaukotas vienai iš ukrainiečius remiančių pagalbos organizacijų. Tikiu, kad kiekvienas galime būti naudingi savaip, o maistas turi galių vienyti. Šis patiekalas, labai mė...
Tiems vakarams, kai prisireikia greitos egzotikos. Ši sriuba šiek tiek primena jau ir lietuvių mėgstamą tailandietišką Tom Kha Gai, tik čia mažiau egzotiškų ingredientų ir ji greičiau paruošiama. Paprasta, aštroka, su kokosų pienu, daržovėmis ir vištiena. Ingredientai ir skoniai taip gardžiai limpa ...
Pamenate, prieš kelias savaites dalijausi idėja, kaip greitai galima panaudoti pusgaminius vakarienei? Tąkart pagrindinis ingredientas buvo itališki bulvių virtinukai gnocchi. Šįkart receptas – dar artimesnis kiekvieno lietuvio skrandžiui. Koldūnai! Kaip jau yra su mano receptais, taip ir šis visai ...
Labai pasiilgau pavasario ir maisto ant grotelių sezono, todėl jį ėmiau ir atidariau namuose. Šašlykai puikiausiai iškepa ir orkaitėje arba keptuvėje! Svarbu pasirinkti gerą mėsą ir ją tinkamai pamarinuoti. Šis marinatas – pikantiškas, saldžiarūgštis, su jam privalomais svogūnais ir česnakais. Marin...
Čirviniai blynai, dar vadinami širdelių blynais, greičiausiai daugeliui primena vaikystę. Vizualiai panašūs į vaflius, šie blynai nuo tradicinių blynų skiriasi forma, kurią suteikia speciali keptuvė, ir tuo, kad tešla jiems gaminama kiek skystesnė, nors tai ir nėra neginčijama taisyklė. Esu atradusi...
Nors tikiu šviežio ir namuose gaminto maisto nauda sveikatai, nevengiu ir pusgaminių. Dabar jų esama įvairių ir puikios kokybės ir – tai aktualu kiekvienam, kasdien gaminančiam – jie gali kuo puikiausiai paįvairinti meniu. Rūpinantis sveiku protu ir kūnu, pakaks skaityti etiketes ir išlaikyti saiko ...
Kaip dažnai valgote vištieną? Dienos pietums, grįžę iš darbo, savaitgaliais? Remiantis statistikos duomenimis, Lietuvoje vištienos suvartojama kasmet vis daugiau – vienam gyventojui per metus jos tenka apie 30 kg. Vištiena mūsų dienomis laikoma mėgstamiausia paukštiena ir visame pasaulyje. Juokaujam...
Prancūzų filosofas ir literatūros kritikas Roland'as Barthesas 1957 metais išleistame esė rinkinyje gruzdintas bulvytes pavadino „patriotiškomis“ ir „tikruoju prancūziškumo ženklu, atsiskleidžiančiu per maistą“. Nors kilusios iš Pietų Amerikos, bulvės tradiciškai laikomos savomis daugelyje pasaulio ...
Visi mes skubame. Greitas pasaulis reikalauja greito maisto, tik ar greitis gali būti lygus kokybei? Kasdien vakarieniaudama užduodu sau šį klausimą ir, man regis, esu radusi atsakymą. Na, bent jau vieną iš daugelio. Keli nebrangūs ingredientai ir pusvalandis virtuvėje gali sukurti nedidelį stebuklą...