Kalėdiniam stalui – naujos tinklaraščio „Maisto mėgėja“ autorės Kristinos Naturjevienės idėjos. Nuo šaltų užkandžių, mišrainių iki trijų karštų patiekalų ir torto. Tekste rasite šiuos receptus: liežuvio salotos, salotos su krabų lazdelėmis, pikantiška mišrainė, lašišos ir karamelizuotų svogūnų užtep...
Kalėdų stalas
58 straipsnių
Kalėdų stalas - Kalėdų stalas dengiamas Šv. Kalėdų dieną. Šventinis stalas puošiamas žvakėmis, taip pat gali būti dekoruojamas kankorėžiais, lemputėmis, kalėdiniais žaisliukais. Čia galite pasisemti įvairių idėjų, kaip papuošti Kalėdų stalą.
Ant Kalėdų stalo tiekiami įvairūs patiekalai, tradiciškai - kiauliena. Idėjų, ką pasigaminti per Kalėdas, galite rasti čia.
Žiemos švenčių vaišėms Lietuvos gyventojai šiemet planuoja išleisti kiek daugiau negu pernai. Kaip rodo SEB banko iniciatyva atliktas tyrimas, Kalėdų stalo brangimą gyventojai ketina kompensuoti šiemet kur kas noriau taikydami suneštinių vaišių principą. Daugiau negu trečdalis (37 proc.) lietuvių su...
Siūlome meduolių receptą, kurie ne tik papuoš jūsų švenčių stalą, bet tiks ir eglutei papuošti. Dekoruoti meduolius galima maistiniais dažais arba namie pasigamintu glajumi.
Didžiąsias šventes lietuviai šiemet pasitinka džiugiau nei pernai – daugiau pinigų ruošiamasi skirti tiek dovanoms, tiek Kalėdų stalui, rodo „Inspired UM“ užsakymu atliktas KOG instituto tyrimas. Domantas Gailius, „Inspired UM“ partneris, laidoje „Marketingas 360“ pasakojo, kad šventes šiemet pasiti...
Planuojant šventinio stalo meniu lengva pasimesti aibėje receptų, aklai prisipirkti krūvas ingredientų ir po švenčių išmesti nespėtą suvalgyti maistą. Dažnas pripažintų, kad toks scenarijus kartojasi metai iš metų. Jei po švenčių liks nesuvalgytų produktų, neskubėkite jais atsikratytri – iš likučių ...
Kiekviena tauta turi savų kalėdinio stalo tradicijų. Štai prancūzams Kalėdos be tradicinės šokoladinės pliauskos (La Buche de Noël) – ne šventė. Deserto tradicijos – itin gilios, siekiančios viduramžius, gal todėl jis toks geidžiamas.
Nors iš pirmo žvilgsnio atrodo paprastas ir nebrangus patiekalas, „netikras zuikis“ (vok. „Falschen Hase“) vis tik reikalauja gaminimo įgūdžių, nes kartais iškepęs būna per sausas, per sūrus ar per birus. Tam, kad švenčių proga jis pranoktų visus lūkesčius, ekspertai dalijasi šio vokiško patiekalo r...
Lietuvos regionų šventinės tradicijos: Suvalkijoje kūčiukus verda, o žemaičiai neapsieina be kastinio (1)
Kad ir kokiame Lietuvos regione begyventume, Kūčios – viena laukiamiausių metų švenčių. Labiausiai visus regionus jungia balta staltiesė, ramybė ir šeimos susibūrimas aplink stalą Kūčių vakarą. Tačiau kokie patiekalai išskiria kiekvieną šalies regioną? Atsako vaistininkai iš Telšių, Marijampolės, Pa...
Dar vienas receotas šv. Kūčų stalui – virtiniai su bulvėmis ir džiovintais baravykais. Valgykite karštus be jokio padažu ar su veganišku jogurtu. Virtinius su bulvėmis ir džiovintais baravykais gaminkite keliese – bendras darbas ruošiant šventinį stalą vienija.
8 receptai šventiniam stalui – naujas silkės receptas ir netradicinio skonio kūčiukai sumušė visus populiarumo rekordus (3)
Šiemet į naujus namus persikėlusi maisto tinklaraštininkės Karinos Kulevičienės šeima nekantriai laukia žiemos švenčių. Kol Karinos atžalos – metų sūnus Kernius Kamilius ir 5-erių dukra Mila Marija svarsto, kaip juos pasieks kalėdinės dovanos, Karina dėlioja šventinį valgiaraštį. O jame – ne tik lai...
Virtuvės šefas Deivydas Praspaliauskas kartu su restorano „Amandus“ komanda pademonstravo, kaip pasigaminti penkis užkandžius, kurie puikiai tiks šventiniam stalui.
Meduoliniai sausainiai – neatsiejama Kalėdų stalo dalis. Norint galima sausainius dekoruoti glazūra, tačiau jie ir be jos labai skanūs. Meduoliniai sausainiai iškeps vos per 10 minučių.
Ant lietuviško stalo atsiranda vis daugiau gurmaniškų skonių ir naujų kulinarinių patirčių. Ieškantiems, kuo nustebinti artimuosius, atradimu gali tapti nebūtinai naujas skonis, o ir dar nematytas, nekasdienis jo pateikimas. Lietuvą jau pasiekė naujiena – valgomi „perlai“, kurie tekstūra primena ikr...
Kad Kalėdų rytą namuose cingsėtų puošnių užkandžių pilnos lėkštės, gražiausių metų švenčių visai nebūtina praleisti ilgai stoviniuojant virtuvėje – išmėginkite šiuos greitus, nebrangius ir puošnius kalėdinio stalo užkandžius.
Tęsiu straipsnių ciklą „Iš aukso fondo“ ir šįkart rubrikoje „Maistas“ svečiuojasi Zina Bružienė iš Palangos su ypatingu žagarėlių receptu. Ypatingas – nes paveldėtas iš smetoniškoje Lietuvoje gyvenusios močiutės, kuri buvo puiki gaspadinė ir neabejotinai Zinai perteikė visą savo meilę maistui. Šiand...
Giedrė Barauskienė – knygų autorė, žurnalistė ir fotografė, ne kartą nominuota pasauliniame maisto fotografų konkurse „Pink Lady® Food Photographer of the Year“. Neseniai pasirodė jos receptų knyga „Sodo istorijos“, kurioje ne tik receptai, bet ir žodžiais bei vaizdais pasakojamos asmeniškos fotogra...
Po visus namus pasklidęs citrusinių vaisių kvapas praneša apie jau atskubančias Šv. Kalėdas ir ragina bent patyliukais pagalvoti, kuo šiais metais stebinsite ir puošite švenčių stalą.
Žemaitijos vaistininkas prisiminė mokytojos patarimą: užklupus skrandžio pilnumo jausmui – palengvėjimas garantuotas (2)
Šv. Kalėdos – krikščioniška šventė, subtiliai praturtinta pagoniškosios kultūros bruožais. Todėl žvilgsnis į protėvių tradicijas bei pasididžiavimas mūsų tautos unikalumu padeda sugrįžti atgal – tai svarbu ir ruošiant Kūčių bei Kalėdų stalą artimiesiems, sako Telšiuose jau 25 metus vaistininku dirba...
Šiemet pagaliau turime galimybę didžiąsias metų šventes sutikti su šeima. Tam, kad vaišių stalas būtų kuo jaukesnis, reikia parinkti tinkamiausią, širdžiai mieliausią dekorą. Štai jums kelios idėjos, kaip pagal kiekvieno skonį papuošti Kūčių ir Kalėdų stalus.
Galvodami apie artėjančių Kūčių ir Kalėdų stalą daugelis lietuvių prisimena senąsias tradicijas. Viena jų – pasirūpinti, kad ant šventinio stalo būtų skanaus lietuviško spanguolių kisieliaus. Nors vis dažniau jis gaminamas naudojant iš anksto paruoštus mišinius, lietuvių virtuvėse iki šiol išlieka g...