Karpis laikomas pusiau riebia žuvimi. 100 g karpio turi 127 kcal ir 6 g riebalų, naudingų Omega3 riebalų rūgščių, didelį kiekį (17,8) baltymų. Ši žuvis lengvai paruošiama, tad tinka ir kasdieniniam, ir šventiniam stalui.
karpis
32 straipsnių
Yra receptai ir yra receptai „Iš aukso fondo“. Delfi Maistas jau keleri metai renka išskirtinius receptus, kurie į mūsų virtuves atėjo iš tėvų, senelių, giminaičių. Tai tokie receptai, kurie gyvuoja keliasdešimt ar net per šimtą metų, tačiau iki šiol pagal juos tebėra gaminami patiekalai – gardūs, k...
Šventėms paruoškite ir iškepkite karpio kepsnelių. Iš išorės traškių, viduje – minkštų ir sultingų. patiekite karpį su grietinėlėje troškintomis daržovėmis.
Tarp Šveicarijos ir Lietuvos gyvenanti Ieva: švenčių neįsivaizduoju be šeimos patiekalų, kuriuos gaminame jau ketvirta karta (3)
„Šeimoje juokaujame, kad galėtume atidaryti pasaulio šalių virtuvių restoraną, jei sudėtume visas giminės tradicijas ir gebėjimus gaminti“, – šypsosi gastronominės konsultacijų agentūros specialistė Ieva Vaičiūnaitė, kai paragavusi nuostabaus skonio kalėdinio pyrago paprašau recepto. Ieva sutiko pas...
Nuo seno šventinius stalus lietuviai gausiai nukraudavo mėsos vyniotiniais ir sultingais kepsniais, tačiau švenčių metu žuvis daugelio namuose tampa svarbiausia stalo pažiba. Orkaitėje keptas karpis su aromatingu grybų įdaru, ypatingoji silkė ir skumbrės užtepėlė tobulai papildys šventinės vakarienė...
Karpis, keptas orkaitėje, gali tapti puikiu patiekalu. O taip pat – švetinio stalo pažiba. Dažnai karpį gaminame Kūčių vakaro vakarienei.
Sutikusi pasidalinti smetonišku karpio receptu, kuris atkeliavo iš žydų virtuvės, maisto tinklaraščio „Gera virtuvė“ autorė Dalia Macenskienė pastebi, kad jis turėtų būti žinomas daugeliui kauniečių. Tai Smetonos laikų receptas, žydų tautos paveldas. Specialiai šv. Velykoms piene ruošiamo karpio pat...
Advento pasninko ir žiemos švenčių metu lietuviai vietoje mėsos dažniau renkasi žuvį. Žinoma, ant šventinio stalo norisi patiekti nekasdieniškus, įmantresnius patiekalus, tad nieko keisto, kad kyla minčių pakeisti pabodusį žuvies receptą kažkuo nauju. Kartu su dietiste Vaida Kurpiene dalinamės švent...
Karpis dažniausiai derinamas su tradicinėmis daržovėmis, pavyzdžiui, troškintomis morkomis, svogūnais, bulvėmis, ar šviežiomis salotomis. Tačiau ši žuvis puikiai dera ir su paprikomis, pomidorais, špinatais, netgi grikiais ar kitomis mėgstamomis kruopomis ar grybais.
Pavasariop norisi valgyti kiek lengviau – kartais net ir užkietėjusiems mėsėdžiams. Kodėl gi mėsos nepakeitus žuvimis? Žuvį galima paruošti labai įvairiai – ir sveikuoliškai, ir gurmaniškai, ir tiesiog skaniai. Šiame straipsnyje surinkti seni geri ir paprasti receptai, kuriuos jau baigiame pamiršti....
Kai visuomenė dėmesys sutelktas karui Ukrainoje, atsiranda erdvė be didelio triukšmo padaryti sprendimus, kurie kitu metu vargu ar taip lengvai „praeitų".
Įsigaliojęs draudimas prekiauti gyva žuvimi pakeitė visą rinką – karpių augintojai, kuriems šv. Kalėdos buvo pelno ėmimo metas, buvo priversti pakeisti strategiją. Dabar žuvį tenka perdirbti, kurti naujus produktus.
2021 metų pradžioje lietuviškame prekybos tinkle „Maxima“ nebeliko akvariumų su gyva žuvimi, kurios daugiausia sudarydavo karpiai.
Paaiškėjus, kad 90 kg svėręs šamas sugautas nelegaliai, žinomi žvejai atkreipė dėmesį – per ilgai laukiame trofėjinių žuvų apsaugos įstatymo (396)
Savaitgalį naujienų portalus ir televiziją apskriejo žinutė apie rokiškėno sugautą milžinišką net 90 kg svėrusį šamą. Tokia naujiena ilgai džiaugtis neteko, nes netrukus, paviešinus sugauto šamo vaizdo įrašą, paaiškėjo, kad žuvis sugauta nelegaliu būdu – užkabinant už uodegos. Į tokią naujieną surea...
Lietuvių nuo seno pamėgtas karpis – iki šiol nepraranda savo populiarumo. Ši žuvis ne tik dažnai puošia šventinį gyventojų stalą, bet pamėgta vartoti ir kasdien. Karpis – skanus, lengvai pagaminamas, pasižymi ir įvairiausių vitaminų bei gerųjų medžiagų gausa. „Karpius lietuviai tikrai mėgsta ir renk...
Nuo seno žinoma, jog žuvų patiekalai stiprina sveikatą ir aprūpina žmogaus organizmą būtinomis medžiagomis. Žuvyse gausu įvairiausių naudingų maistinių medžiagų, o patiekalus verta ruošti ir šventiniam stalui, ir kasdienai. Tiesa, kiekvieno pirkėjo noras – įsigyti kokybiškas, šviežias žuvis ir pasig...
Ignalinos raj. 888 ha tvenkiniuose karpius ir kitas žuvis auginantys „Birvėtos tvenkiniai“ priversti investuoti milijonus ir neslepia, kad tai padaryti juos privertė aktyvi gyvūnų gynėjų veikla.
Kasmet birželio 27 d. švenčiama tarptautinė žvejų diena. Tad šia proga „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė dalijasi keturiais patarimais, padėsiančiais pirmą kartą ruošiantiems žuvį, ir receptais, pagal kuriuos ją skaniai pagaminti galės net virtuvės pirmokas.