ketogeninė mityba

10 straipsnių

Ketogeninė mitybos pagrindą sudaro riebalai ir baltymai, o angliavandenių suvartojama ypatingai mažai. Ketogeninėje mityboje gerieji riebalai sudaro 70–80 proc. kcal, baltymai – 20–25 proc. kcal ir angliavandeniai sudaro 5–10 proc. kcal.
Ketogeninės mitybos privalumai ir trūkumai tiriami jau daugelį metų ir mokslininkų dėmesio ji sulaukė daug daugiau negu vegetariška, DASH ar Viduržemio jūros dietos. Taip yra todėl, kad ją taikant sulaukiama labai akivaizdžių rezultatų. Ketogeninės mitybos tipas visame pasaulyje turi didelį būrį sekėjų ir tiek pat kritikų.

Dėl šios dietos sulaužoma daug iečių, tačiau tyrimai byloja – palanki sveikai gyvensenai, širdies ligų profilaktikai ir net vėžio gydymui

Simona Laiconaitė

Jei valgysi riebiai, storėsi. Nuo riebaus maisto auga cholesterolio rodikliai ir didėja rizika susirgti kraujagyslių bei širdies ligomis. Mūsų smegenims yra būtini angliavandeniai. Ketogeninė mityba tėra dieta, ji negali būti ilgalaikis sprendimas. Sportuojantys negali atsisakyti angliavandenių. Mės...

Simona Laiconaitė

Pastaruosius septyniasdešimt metų nuosekliai tunkanti žmonija yra įtikinta, kad antsvorio, cukrinio diabeto ir širdies ligų epidemiją sukuria maiste esantys riebalai. Įnėrę į dietų pasaulį pirmiausia randame rekomendacijas valgyti liesus maisto produktus, stipriai riboti suvartojamas kalorijas, o ma...

Artūras Sujeta, biomedicinos mokslų daktaras, „Gym+" mitybos ir sveikos gyvensenos specialistas, Lietuvos sporto universiteto lektorius

Turbūt visi esate girdėję apie ketogeninę, paleo, veganišką ar bet kokią kitą dietą, apie kurias informacijos šiandien galima rasti visur, o jas propaguojančių žmonių skaičius auga kasdien. Aš, kaip specialistas, labiausiai nemėgstu bet kokios rūšies fanatikų. Mitybos ir sporto pasaulis ne išmintis.