Kovo pradžioje JAV ambasada Varšuvoje paprašė Lietuvos gamintojų įvertinti galimybes eksportuoti kiaušinius į Ameriką, kuri buvo susidūrusi su šios produkcijos stygiumi. Visgi, kaip teigia Lietuvos paukštininkystės asociacijos direktorius Gytis Kauzonas, po šio kreipimosi JAV intereso daugiau nebepa...
kiaušiniai
1824 straipsnių

Kiaušinis – gyvūnų moteriška lytinė ląstelė (kiaušialąstė). Čia aprašomos paukščių ir roplių kiaušialąstės. Šių stuburinių gyvūnų grupių kiaušiniai dideli, juose daug trynio ir dažniausiai turi kietą kevalą – lukštą.
Sertifikuota sveikatingumo instruktorė, jogos trenerė, fotografė Lina Vibrytė, daugeliui žinoma kaip nuomonės formuotoja Lina Deva, sako, kad Velykos visiems turėtų būti kūrybiškumo ir džiaugsmo proveržis virtuvėje, o ne rūpestis: ką gaminti? „Nereikia nieko griežtai planuoti – užtenka sezoniškumo, ...
Šiomis dienomis dauguma Velykoms marginsime kiaušinius, galbūt net išbandysime naują būdą. Apie išmėgintus ir pasiteisinusius kiaušinių marginimo būdus maisto tinklaraščio „Valgė spalvė“ autorė Živilė Stumbrienė pasakojo straipsnyje 10 natūralių kiaušinių dažymo būdų – unikalus margučių grožis nepal...
Artėjant šv. Velykoms, intensyvėja pirkėjų srautai į Kauno turgavietes – vis daugiau gyventojų ieško šviežių ir natūralių produktų šventiniam stalui. Visgi naujienų portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojui apsilankymas vienoje iš Kauno turgaviečių apkarto – parsinešus į namus net 40 kiaušinių, jis pas...
Artėjant šv. Velykoms, kiaušiniai tampa vienu svarbiausiu pirkinių – kepiniams, vaišėms ir svarbiausiam šios šventės akcentui – margučiams. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) primena, kaip išsirinkti tinkamiausius ir kokybiškiausius kiaušinius šventėms, kad velykinis margutis būtų ne ...
Velykos kasmet gali būti vis kitokios ir unikalios, mat žmonės randa gausybę skirtingų kiaušinių marginimo būdų. Jeigu anksčiau ant jūsų stalo jau puikavosi vašku, svogūnų lukštais, maistiniais dažais ar kitomis technikomis marginti kiaušiniai, šiemet galite išmėginti marginimą vienkartiniais rankšl...
Daugelis neįsivaizduojame šv. Velykų be kiaušinių, tačiau ši šventė yra kur kas prasmingesnė ir turinti gilesnes tradicijas nei vien margučių valgymas. Augalinio restorano „Holigans“ vadovė, trijų vaikų mama Eglė Kislovski ragina pažvelgti plačiau ir į Velykas, ir iki jų vedantį pasninkavimo laikota...
Virtų kiaušinių valgytojai dažnai mėgsta tam tikro minkštumo kiaušinius. Kaip teisingai juos išvirti, kad būtų norimos konsistencijos? Kaip virtas kiaušinis – sveikiausias? Taip pat, su kokiu maistu juos tinka derinti? Artėjant Velykoms, svarbiausiais patarimais apie kiaušinių valgymą bei gaminimą d...
Per Velykas, užuot tradiciškai dažę kiaušinius, kai kurie amerikiečiai pradeda rinktis kokią nors pigesnę ir daug labiau prieinamą alternatyvą.
Griauna mitą, kad kiaušinis – cholesterolio šaltinis: pasakė, kiek kiaušinių per dieną galima suvalgyti (2)
Artėja metas, kai kiaušinių suvalgysime tikrai daugiau nei įprasta paprastai dienai. Visgi priklausomai nuo to, koks yra mitybos racionas, per dieną galima suvalgyti vieną, du ar tris kiaušinius, sako gydytoja dietologė Dalia Petrauskienė.
Iki Velykų likus keletui dienų, prekybininkai sako esantys apsirūpinę viena perkamiausių prekių – kiaušiniais, tačiau priduria, kad norintiems gauti baltų paskutinių dienų laukti nereikėtų. Jų gali trūkti. Taip pat prasitariama apie augančias šio produkto kainas. Teigiama, kad jos pastaruoju metu sp...
Velykos jau vis garsiau beldžiasi ne tik į namus ir širdis, bet ir į miestų bei miestelių erdves. Tikra velykinė pasaka žaluma nudažė Alytaus teatro prieigas.
Lietuvos paukštininkystės asociacija teigia, kad praėjusią savaitę viešojoje erdvėje jos išsakyti pareiškimai apie prekybos tinkle „Iki“ parduodamus netinkamai paženklintus kiaušinius buvo „klaidinantys ir tikrovės neatitinkantys“.
Pagrindiniais kraujo krešėjimo rizikos veiksniais laikomos operacijos, vėžys ir nėštumas. Tačiau atlikus tyrimą nustatyta, kad tam tikros maistinės medžiagos, esančios kiaušiniuose ir mėsoje, taip pat gali padidinti kraujo krešulių susidarymo tikimybę.
Greit Velykos ir kiaušinis atsidurs mūsų dėmesio ir stalo centre. Kokius pirkti – baltu ar rudu lukštu, kur pirkti – iš parduotuvės, turgaus ar iš kaimynės.
Šv. Velykos jau visai neužilgo. Kaip ir visuomet didžiausia stalo puošmena ir pasidižiavimas yra Velykų kiaušinis. Jeigu norite šiais metais išbandyti kitokį marginimo būdą, o galbūt pasistemti naujų idėjų, bus įdomu paskaityti, kaip kiaušinius margina sertifikuota tradicinių amatų meistrė Adelė Ade...
Vienoje maisto prekių parduotuvių skaitytojai sako užfiksavę iki šiol nematytą prekę – Afrikos stručio kiaušinį. Tiesa, labiausiai prekė nustebino savo kaina. Prekybos tinklo „Maxima“ atstovai aiškina, kad ją lemia didelė savikaina.
Kiaušiniai – bene svarbiausias šv. Velykų atributas. Vieni perka jau dažytus, tačiau dauguma margina kiaušinius namuose ir ieško vis naujų būdų, kaip išgauti neįtikėtinas ir visus grožiu stebinančias spalvas. Maisto tinklaraščio „Valgė spalvė“ kūrėja Živilė Stumbrienė kasmet siekia sužinoti vis kito...
Mitybos ekspertė atsakė aiškiai: kokių kiaušinių geriau vengti ir kaip paruošti didina cholesterolį (2)
Kiaušiniai – ne tik neatsiejamas Šv. Velykų stalo simbolis, bet ir šimtus kartų viso pasaulio apkalbėtas, peiktas ir vėl reabilituotas maisto produktas. Jei prieš gerą dešimtmetį kiaušinius linksniavome kaip kone cholesterolio šaltinį, tai šiandien jie aukštinami kaip tikras supermaistas.
Ruošiant Velykų stalą tikrai verta išbandyti ir kažką naujo ir neįprasto, pavyzdžiui, putpelių kiaušinius, jei dar nebandėte. Šie maži, tačiau itin maistingi kiaušiniai ne tik puikiai tinka patiekalams, bet ir gali suteikti unikalų akcentą Jūsų šventiniam stalui. Be to, jų net nereikia marginti, nes...