Dr. Čapkauskienė apie kisielių: deja, jis „draugauja“ ne su visais Kūčių stalo patiekalais
Kisielius
44 straipsnių
Kisielius – nealkoholinis desertinis gėrimas, verdamas dažniausiai iš įvairių vaisių ir uogų, papildomai įdedant krakmolo, kad gėrimas sutirštėtų. Paplitęs Rytų ir Šiaurės Europoje.
Dr. Čapkauskienė apie kisielių: deja, jis „draugauja“ ne su visais Kūčių stalo patiekalais
Sunku įsivaizduoti šv. Kūčias be kisieliaus. Dar XIX a. jis buvo būtina Kūčių vakarienės dalis – tiek ant turtingųjų, tiek ant vargingiau gyvenančiųjų stalo. Veikiausiai populiariausias yra spanguolių kisielius, tačiau iš tiesų jis gali būti verdamas iš įvairių uogų ir avižų.
„Šventinį valgiaraštį sudarėme kartu su vaikais, tad jame kiek daugiau patiekalų nei gaminčiau vien tik suaugusiųjų kompanijai. Vadovavomės taisykle, kad šventės yra visiems ir visi turi turėti bent po vieną mėgstamą patiekalą, tad gaminsim mažomis porcijomis ir mėgausimės įvairove“, – paprašyta pas...
Spanguolių kisielius – gardus ir vitaminų turtingas gėrimas. Neįsivaizduojams šv. Kūčių stalas be jo. Tiesa, kokį spanguolių kisielių gerti – karštą ar atvėsusį – spręsti jums patiems.
Planuojant šventinio stalo vaišes svarbu apgalvoti ne tik skirtingų patiekalų, bet ir gėrimų sąrašą. Lietuviai švenčių stalo neįsivaizduoja be aguonpienio, vaisių kompoto ar tradicinio spanguolių kisieliaus. Nors kisielių galima pasigaminti iš įvairių mišinių, tačiau dažniausiai jis ruošiamas pagal ...
Jei reikėtų pasakyti gėrimą, kuris sukelia nostalgiškas mintis apie Kūčias ir šv. Kalėdas, koks jis būtų? Daugeliui būtent kisielius asocijuojasi su gražiausiomis metų šventėmis, mat per jas šio gėrimo vaišinamasi į valias. Ir nors įprasta, kad klasikinis kisielius gaminamas iš spanguolių, gardų ir ...
Galvodami apie artėjančių Kūčių ir Kalėdų stalą daugelis lietuvių prisimena senąsias tradicijas. Viena jų – pasirūpinti, kad ant šventinio stalo būtų skanaus lietuviško spanguolių kisieliaus. Be to, kisielius gali būti pagardinamas papildomais prieskoniais – džiovintais obuoliais, cinamonu, gvazdikė...
Galvodami apie artėjančių Kūčių ir Kalėdų stalą daugelis lietuvių prisimena senąsias tradicijas. Viena jų – pasirūpinti, kad ant šventinio stalo būtų skanaus lietuviško spanguolių kisieliaus. Nors vis dažniau jis gaminamas naudojant iš anksto paruoštus mišinius, lietuvių virtuvėse iki šiol išlieka g...
Didžiosios žiemos šventės – ypatingas metas dalintis šiluma, būti su artimaisiais ir ragauti naminius patiekalus bei kvapnius gėrimus. Anot mažmeninės prekybos tinklo „Rimi“ gamybos vadovės Aistės Rasmussen, nors per šventes ant lietuvių vaišių stalo dažniausiai atsiduria aguonpienis, vaisių kompota...
Namuose gamintas linų sėmenų kisielius be krakmolo, dažiklių, cukraus ir kitų sveikatai nepalankių skonio priedų. Gėrimas puikiai tiks artėjančiam Šv. Kūčių vakarui, derės su kūčiukais, riešutais ar džiovintais vaisiais.
Dėl prekybos poveikiu nuteistas buvęs Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) vadovės patarėjas eksministras Gintaras Jonas Furmanavičius siekia išteisinimo.
Pateikiame tiek iš senų laikų išlikusių, tiek naujų 12 Kūčių patiekalų, pagardintų riešutais ir džiovintais vaisiais, bei tradicinio avižų kisieliaus ir aguonpienio receptų.
Prasidėjo didžiosios metų šventės. Ir šiuolaikinėje mūsų visuomenėje dažnam jos tampa pertekliaus (ir kartu trūkumo) simboliu. Visko daug ir gausiai, bet begalinėje skuboje. Taip sakant – už visus metus per vieną dieną. Su valgiais tas pats – dažnas pajuokauja, kad Kalėdų šventės reiškia kelionę nuo...
Nuo seno laikomasi papročio, kad ant Kūčių stalo turi nugulti 12 patiekalų. Artėjant šventėms, turbūt dažnas susimąsto: o kokius patiekalus paruošti šiemet? Apie tai pagalvojo ir DELFI žurnalistas Arnas Mazėtis, iki švenčių ketinantis atrasti 12 unikalių receptų, galinčių tapti šventinio stalo pasid...
Sumažinti šildymo kainas Lietuvoje ir užtikrinti gyventojų interesus gali tik sąžininga konkurencija šilumos ūkyje bei skaidrus rinkos reguliavimas, tvirtina nepriklausomi šilumos gamintojai.
Konkurencijos taryba pradėjo tyrimą ir aiškinasi, ar Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) priimti sprendimai nepažeidžia Konkurencijos įstatymo.
Posakis pigiau grybo šiemet įgauna kiek kitokią prasmę. Dėl itin lietingos ir šaltos vasaros tik dabar ant prekystalių gausėja grybų ir uogų, tačiau jų kainos atbaido ne vieną miško gėrybių pasiilgusį pirkėją.
Mes duodame 99 procentus, kad tokių ledų nesate ragavę. Iš vaikystės dar močiučių ir mamų virtas kisielius virsta maloniai gomurį vėsinančiais lengvo skonio ledais. Argi ne kalėdinis stebuklas?