Kad ir kiek sau žadėtume prieš šventes neatsipalaiduoti ir nepasiduoti pagundoms, atsilaikyti prieš visas kalėdinio stalo gėrybes praktiškai neįmanoma. O kur skanumynai – ten cukrus.
kk-projektas-sveikas
32 straipsnių
Po namus pasklidęs mandarinų kvapas praneša – žiemos šventės visai ne už kalnų. Tik kaip išsirinkti pačius skaniausius?
Gabalėlis torto ar ką tik iškepto naminio pyrago gali akimirksniu pagerinti nuotaiką, o ir sveikatai tikrai nepakenks, jei vartosite itin saikingai, – sako gydytoja dietologė Dalia Vaitkevičiūtė, su kuria šį kartą kalbame apie saldumynus ir sveikesnes desertų alternatyvas.
Vaistažoles auginanti lietuvė papasakojo, kurios turi ypatingą poveikį mūsų sveikatai bei savijautai (3)
Puodelis gardžios aromatingos arbatos ne tik sušildo, bet ir saugo nuo ligų, padeda numalšinti įvairius negalavimus ar net nerimą. Apie tai, kaip tinkamai paruošti žolelių arbatą ir kokiomis vaistažolėmis mėgautis žvarbėjančiais rudens vakarais, kalbamės su aromatines žoleles auginančia ūkininke Mil...
Turbūt kiekvienas galėtume išvardinti ne vieną būdą, kaip skaniai paruošti lietuvių taip mėgstamas bulves. O ar dažnai savo mitybos racioną papildote bulvių giminaičiais – batatais? Šios daržovės ne tik labai skanios, bet ir tinka norintiems palaikyti dailias kūno linijas. Žinoma, jei valgomos saiki...
Jau nuo senų laikų lankytis pirtyse buvo viena iš lietuvių tradicijų. Čia mūsų protėviai ne tik prausdavos ir atsipalaiduodavo po sunkių darbų, bet ir atlikdavo įvairias apeigas, ieškodavo vidinės ramybės ir sveikatos. Šiandienos žmonės į pirtį žiūri kiek kitaip – ji prarado savo higieninę svarbą: ž...
Prieš rugsėjo 1-ąją dietologė pataria tėvams: jei norite, kad vaikai nesirgtų – prižiūrėkite jų mitybą (5)
„Nenoriu valgyti, aš jau pavalgiau“ – vaikui grįžus iš mokyklos išgirsta dažnas tėtis ar mama. Tik ką valgė – normalų maistą ar bandelę – nežinia. Kaltinti vaikų dėl netinkamų pasirinkimų nereikėtų, mat tai, ką vaikas valgo, didele dalimi priklauso nuo pačių tėvų ir suformuotų įpročių.
Nors vasara jau persirito į antrąją pusę, grilinti lietuviams dar tikrai nepabodo. Tik ką pasigaminti tokio, ko iki šiol dar neragavote? Grilio ekspertas Vadimas Amosovas idėjų niekuomet nepritrūksta ir šį kartą dalinasi ypatingu receptu. Kaip pats žada, tai bus tikra skonio bomba!
Vasarą ne tik mėgaujamės šviežiomis uogomis ir vaisiais, bet ir skubame pasiruošti atsargų žiemai. Vis dėlto dietologai perspėja: dėl didelio kiekio pridėtinio cukraus uogienes reikėtų valgyti saikingai. O gal įmanoma uogienę pasigaminti sveikiau?
Purus pyragas be jokio pridėtinio cukraus: drąsiai gali valgyti ir besirūpinantys kūno linijomis (3)
Ar gali pyragas būti ne tik skanus, bet ir sveikas? Žinoma! Į pagalba atkeliauja šviežio derliaus morkos – natūraliai saldžios ir turinčios daugybę organizmui naudingų medžiagų. Svarbiausia – puikiai tinkančios patiems gardžiausiems desertams ir kepiniams.
Konservuoti agurkai ir pomidorai jau nieko nestebina, tačiau iš Dzūkijos kilusi virtuvės šefė Danutė tikina – konservuoti galima ne tik šias daržoves. Savo mamos ir močiutės patirtį perėmusi dzūkė mano, kad konservavimo paslapčių išmokti gali kiekvienas, svarbiausia neskubėti ir turėti šiek tiek kan...
Svorio metimas vasarą: sporto treneris įvardijo pagrindines taisykles, kurių laikantis – sėkmė garantuota (16)
Vasara ne vieną paskatina susiimti ir žengti link pokyčių – sveikiau maitintis, daugiau sportuoti, bent šiek tiek patobulinti kūno linijas. Kaip tikina asmeninis sporto treneris Simonas Pužas, teigiamiems pokyčiams laikas visuomet tinkamas, o pradėti sportuoti ir sveikiau maitintis – tikrai ne taip ...
Naudinga visam organizmui: kodėl žuvies bei jūros gėrybių turėtume valgyti bent kelis kartus per savaitę (8)
Mitybos specialistai vieningai tikina: subalansuota mityba – kelias į sveikesnį gyvenimą ir gerą savijautą, o vienas iš svarbiausių sveikatai palankios mitybos elementų – žuvis bei jūros gėrybės. Apie šių produktų naudą neabejotinai žino kiekvienas, tačiau, anot specialistų, žuvį lietuviai valgo kur...
Šiųmetė vasara muša visus karščio rekordus, tad gaivinamės, kaip tik galime – ir šaltais gėrimais, ir gardžiais ledais. Pastarieji karštomis dienomis tiesiog „šluojami“ iš parduotuvių lentynų, retas kuris skaičiuoja, kiek porcijų per dieną jau spėjo suvalgyti. Tačiau dietologė Dalia Vaitkevičiūtė įs...
Prasidėjus šviežių uogų sezonui jomis norisi mėgautis kuo daugiau. Neretas vasaros gėrybių suskumba pasiruošti ir žiemai – iš saldžiųjų trešnių gaminame džemus, iš vyšnių verdame uogienes. Tik ką daryti su kauliukais?
Posakis „Roges ruošk vasarą, o ratus – žiemą“ puikiai tinka daugelyje gyvenimo sričių. Viena iš jų – daržovių ruošimas žiemai. Įpusėjus vasarai ateina pats laikas, kai reikėtų pagalvoti, ką valgysime šaltuoju metų laiku, juolab kad dabar parduotuvėse itin platus šviežių lietuviškų daržovių pasirinki...
Parduotuvių lentynose vaisių pasirinkimas gausus visus metus. Jų tarpe netrūksta ir egzotiškų, ne visų lietuvių dar atrastų variantų. Drąsių „ragautojų“ jau pamėgtos figos, ličiai, pasifloros ar drakono vaisius stebina ne tik savo išvaizda, skoninėmis savybėmis, bet ir sveikatai naudingomis ypatybėm...
Dažnam šiltuoju metų laiku norisi maitintis sveikiau, gaminti daugiau iš sezoninių gėrybių. Birželio mėnesį galime pasidžiaugti šviežutėliais kopūstais – vertinga ir gausybę naudingų medžiagų turinčia daržove, iš kurios dar mūsų senoliai gamindavo gardžiausius patiekalus.
Itin karštomis vasaros dienomis visuomet norisi atsigaivinti šaltu gėrimu. Apelsinų, obuolių ar ananasų sultys nieko nebestebina ir dažnai atsiduria mūsų racione. O ką žinome apie burokėlių ar kopūstų skonio gėrimus? Nors skamba neįprastai, skonis stebina, tačiau puikiai atgaivina ir yra išties naud...
Vakarienei norisi šaldytos picos? Prašom – parduotuvių šaldikliuose rasite mažiausiai dešimt jų rūšių. Dairotės gardaus padažo mėgstamiems patiekalams? Jų – taip pat gausybė. Tik išsirinkti tą vienintelį, keliausiantį į pirkinių krepšelį, ne taip jau paprasta.