Naktis iš birželio 23-iosios į 24-ąją visada ryškiai pažymėta daugelio lietuvių kalendoriuose. Gyventojai kasmet yra nusiteikę paminėti ilgiausią dieną ir trumpiausią naktį metuose: vieni laiką leidžia prie laužų, kiti iš gėlių pina vainikus bei juos plukdo upe, treti atiduoda visas jėgas šokdami ik...
Laužas
42 straipsnių
Laužas – atviroje erdvėje deganti, kontroliuojama ugnis.
Laužai deginami dėl įvairių priežasčių: šilumos, šviesos, maisto ruošos ir kt. Taip pat tradiciškai laužai dega sausio 13-osios naktį, per Jonines.
Ugniagesiams Kaune teko gesinti jaunuolių užkurtą laužą – ant geležinkelio bėgių degino knygas.
Kaune dėl daugiabučio kieme kūrenamo laužo pranešimo sulaukę ugniagesiai pateko į pavojingą situaciją.
Vykstant iškylauti su gausia kompanija draugų ar artimųjų, nemenką galvos skausmą gali sukelti nepailstančios diskusijos apie vakarienę. Universaliai mėgstamas ir vėsesniam orui puikiai tinkantis chilli con carne – tobulas ant laužo ruošiamas patiekalas.
Nesitraukianti karščio banga ragina priminti apie atsargų elgesį gamtoje. Aplinkos apsaugos departamentas primena, kad iškylauti, poilsiauti gamtoje, tvarkytis sode deginant ar kūrenant laužus tokiu oru reikia ypač atidžiai ir atsargiai, teigiama pranešime spaudai.
Daugelis pasakytų, kad geriausias laikas iškyloms ir piknikams – vasara. Bet ar tikrai? Socialinėse platformose galima išvysti vis daugiau vaizdų, kuriuose matyti, kad aktyvų laisvalaikio būdą mėgstantys žmonės iškylas rengia ir gūdžią žiemą, ir ankstyvą pavasarį.
Lietuvos teritoriją dengia daugiau nei 2 mln. ha miškų. Daugiau nei pusę jų valdo Valstybinių miškų urėdija (VMU). Kaip pasakoja VMU Nemenčinės regioninio padalinio vadovė Viktorija Anikevičienė, miškuose yra laukiami visi, tačiau prieš atvykstant bei poilsiaujant reikėtų žinoti keletą svarbių taisy...
Žinomas virtuvės šefas išdavė tobulo skonio šonkauliukų receptą: be jokio vargo tapsite vakaro griliaus žvaigžde (21)
Nors pirmasis rudens mėnuo jau baigėsi, griliaus ir iškylų mėgėjai iš tiesų gali pasidžiaugti kone idealiomis sąlygomis būti gamtoje, ar šedevrais nuo kepsninės džiaugtis namų terasose. Tiesa, keičiantis sezonui garsūs šefai ragina rinktis kiek kitokius patiekalus bei nepamiršti kelių taisyklių, kur...
30 valandų. Tai daug ar mažai? Sakytum, lyg ir nedaug. Juk tai tik truputį daugiau nei viena para. Bet jeigu tą parą ryžtiesi praleisti be civilizacijos, žiemą, klampodamas per miškus ir pelkes su sveriančia pečius kuprine – ji tampa visa amžinybė. Arba žingsniu į kitokį pasaulį, kuriame laikas ir e...
Taip šašlykus gamina Jamaikoje: egzotiškas marinatas, siejamas su neeiline Karibų genties istorija (9)
Džerk marinatas - tradicinis padažas Jamaikoje, kuriame marinuojamos vištiena, krevetės ar žuvis prieš kepant ją ant grilio. Šis marinatas suteikia patiekalui ypatingą aromatą ir puikų skonį.
Tėtis jautriai papasakojo, ką reiškia auginti sūnų: kai kūdikis virsta berniuku, prasideda mūsų kelionė (10)
Tėtis yra ne tik savo princesės svajonių vyras, bet ir sūnaus didžiausias autoritetas. Tačiau tikriausiai daugelis net nepagalvoja, kokia didelė atsakomybė tas superherojaus titulas. Tėvo ir sūnaus santykiai yra vienas svarbiausių ryšių vyro gyvenime. Nesvarbu, ar galvoje gražūs atsiminimai, ar tik ...
Prie Panevėžio bendruomenių rūmų jau ruošiamasi švęsti Užgavėnes. Panevėžiečiai šią tradicinę šventę kviečiami švęsti jau rytoj, šeštadienį, kovo 2 d.
Stovyklavimas su palapinėmis gamtoje prie ežero ar prie upės – mėgstamas lietuvių laisvalaikio praleidimo būdas. Tačiau kartais tokios atostogos gali apkarsti ir, užuot poilsiavę, namo galite parsivežti nemažo dydžio baudą. Kad taip nenutiktų, GRYNAS.lt domisi, kaip tinkamai elgtis gamtoje stovyklau...
Laužas, kepsninių ugnelė ir kvapai, bičiulių susibūrimas po atviru dangumi – tai, ko turbūt vasaros sezonu nenorėtume atsisakyti nė vienas. Deja, jei vasaros laužuose deginsime viską, kas pakliūva, vietoje sveikatos šaltinio tokia ugnis gali tapti tikrais nuodais.
Bene mėgstamiausias lietuvių laisvalaikio leidimo būdas – buvimas gamtoje. Viešnagė pajūryje ar prie ežero patraukli vandens pramogomis ar tiesiog galimybe užsikurti laužą ir išsikepti taip mėgstamų šašlykų ar vištienos sparnelių. Tačiau planuojantys tokias atostogas turėtų pasidomėti, kur iš tikrųj...
Liepos 1 d., 19.47 val., Kelmės r., Tytuvėnuose, prie Bridvaišio ežero, poilsiavietėje esančioje laužavietėje rūkant žuvį, staiga įvyko sprogimas. Įvykio metu nukentėjo šalia sukurto laužo buvę du asmenys: 1992 m. gimęs Tytuvėnų miestelio gyventojas ir 1993 m. gimęs į svečius iš Kauno atvykęs asmuo.
Vizualinių menų kūrėjas iš Norvegijos Martinas Molnesas įamžino ir su kitais pasidalino neįtikėtino grožio ir didybės reginiu – tiksliau filmuota medžiaga. Šį grožį kiekvienais metais galima stebėti visoje šalyje, tačiau Sliningeno miestui šiuo atveju prilygti negali niekas.
Ne tik lietuviai gali pasigirti gardžiais šašlykais – tradicinėse gruzinų, uzbekų ir armėnų virtuvėse čirška ne ką mažiau viliojanti mėsa. Lietuviai taip pat išdrįsta pamėginti perprasti šių virtuvių paslaptis, tačiau be pačių gruzinų, uzbekų ir armėnų pagalbos aukščiausių rezultatų pasiekti neįmano...
Panevėžio agentūros valstybiniai aplinkos apsaugos inspektoriai gavo pranešimą telefonu, kad Upytės seniūnijos teritorijoje deginami didžiuliai laužai. Nuvykus į vietą nustatyta, kad deginamos didžiulės krūvos žaliųjų atliekų (krūmai, šakos). Pažeidėjas nubaustas administracine bauda.
Du vyrai - gydytojas ir kariškis paramedikas - atliko išgyvenimo gamtoje eksperimentą, kurio niekam nelinki patirti. Vyrai sąmoningai įšoko į ledinį Neries vandenį, išsiropštė į krantą ir pamėgino kurį laiką išbūti bei sušilti gamtoje.