Išmanieji aviliai ir šokančios bitės robotės? Mokslininkai pristatė naujausius tvarios bitininkystės būdus (1)
Profesorius Dirkas de Graafas savo išmaniajame telefone gauna elektroninį įspėjimą. Tai žinutė dėl su aviliu susijusios problemos.
654 straipsnių
Medus – saldus, tąsus skystis, bičių gaminamas iš žieduose esančio nektaro. Tai natūralus saldiklis. Medaus pagrindą sudaro ir saldų skonį suteikia jame esanti gliukozė ir fruktozė.
Profesorius Dirkas de Graafas savo išmaniajame telefone gauna elektroninį įspėjimą. Tai žinutė dėl su aviliu susijusios problemos.
Šylant orams dažnas susimąsto apie dailesnes kūno linijas. Sako, retas nenorėtų numesti vieno kito kūno kilogramo ar nors šiek tiek sumažinti liemens apimtį.
Atrodo kaip medus, bet nėra buvęs avilyje? Bitininkai įspėja: tokio falsifikuoto medaus vis dažniau randama prekybos centrų lentynose. Nors išvaizda jis niekuo nesiskiria nuo tikrojo, bičių sunešto, o kaina net trečdaliu mažesnė, toks padirbinys neturi medaus vertingų savybių.
Latvijos bitininkų asociacija su Lietuvos bitininkų sąjunga pasidalino iš Estijos laboratorijos „Celvia CC AS“ gautais medaus mėginių, pirktų prekybos centruose Jelgavoje, Jūrmaloje ir Rygoje, tyrimų rezultatais. Šie šokiruoja! Iš 20 mėginių tik 6 atitinka autentiško medaus standartą, 14 – neautenti...
Nuo vasario 10-osios visą mėnesį bitininkai, juos vienijančios asociacijos ir mokslo institucijos galės teikti paraiškas paramai gauti, informuoja Žemės ūkio ministerija. Šiam paraiškų rinkimui numatyta 1 099 656 Eur.
Seimo vicepirmininkas ir Lietuvos bitininkų sąjungos prezidentas Juozas Olekas teigia, kad nors Lietuvoje medaus surenkama daugiau nei anksčiau, bitininkai priversti konkuruoti su iš trečiųjų šalių įvežamais ir neretai pigesniais padirbtais medaus produktais.
Medus – tai ne tik natūralus gardumynas, bet ir naudingų medžiagų, pasižyminčių gydomosiomis savybėmis, šaltinis. Tačiau išsirinkti šį produktą gali būti nelengva užduotis. Kaip atpažinti tikrą medų ir nustatyti jo kokybę?
Bitininkystė Jokūbo gyvenime atsirado įvykus magiškam įvykiui, kuris dažnai lydi pašauktuosius į bičiulystę. Kaip sako jaunuolis, tai nutiko ir netikėtai, bet kartu ir planuotai. Vieną dieną vos ne virš galvos atskridęs spiečius buvo sėkmingai pagautas ir saugiai perkeltas į vieną iš jau paruoštų av...
Pavasario medus jau paragautas ir parduotas arba puikuojasi lentynose laukdamas žiemos, o vasaros žolynai bitutes dar vilioja. Koks antrasis sezonas bitininkams ir koks bus visų metų derlius, teiraujamės krašto bitininkų.
Kepti obuoliai tinka tiek pusryčiams, tiek vakarienei. Maisto tinklaraščio „Gamink su Audrone“ autorė Audronė Zemenskienė pabandė juos įdaryti avižiniais dribsniais ir liko maloniai nustebusi: keptų obuolių rezultatas pranoko visus mano lūkesčius, buvo ir gardu, ir sotu!
Agurkai su medumi ir sūriu yra toks užkandis, kurio neatsisakysi per pusryčius, pietus ir vakarienę. Vos iš keturių ingredientų sukuriamas patiekalas džiugina ne tik paprasta gamyba, bet ir ypatingu skoniu. Agurkai su medumi ir sūriu neabejotinai nuneš į vaikystę.
Lietuvos bitininkų sąjunga praneša, kad pasiekti pirmieji rezultatai kovojant su suklastotu medumi: iš prekybos tinklo „Lidl“ lentynų pašalintas tam tikros rūšies medus.
Šakietei Julijai Mozurevičiūtei seniai įprastas tvarus gyvenimo būdas, kurio ji išmoko studijuodama Nyderlanduose. Grįžusi į Lietuvą, jauna verslininkė gamina mūsų šalyje dar visai naują produktą – vaško drobeles, kurios puikiai pakeičia plastiko plėvelę ir tinka ilgalaikiam naudojimui.
Kruasanus su braškėmis ir ledais drąsiai galime nominuoti vasariškiausio deserto rinkimuose. Sviestinis kruasanas, uogos ir ledų gaiva kuria nepakartojamą skonį. Kruasanus su braškėmis ir ledais patiekite iškart.
Pigiu medumi iš trečiųjų šalių perpildyta rinka verčia Lietuvos bitininkus mažinti bičių ūkius arba visai jų atsisakyti. Bitininkai neslepia – bitininkystė išgyvena vieną didesnių krizių. Jie kalba ir apie galimai falsifikuotą medų, kurio plika paprasto vartotojo akimi neįvertinsi ir neišbrokuosi.
Mokslininkė Indrė Aleknavičienė pasakoja apie cukrų: ar cukrus cukrui lygus? Ji įvertina, ar tautos, ypač senolių, taip vertinamas medus yra geriau nei paprastas cukrus, ir papasakoja, kaip tai veikia organizmą.
Atsižvelgus į Lietuvos raudonosios knygos komisijos siūlymą tamsioji vakarinė medunešė bitė įrašyta į Saugomų gyvūnų, augalų ir grybų rūšių sąrašą, kitaip vadinamą Lietuvos raudonąja knyga. Į šį sąrašą įrašytos tik gamtoje (uoksuose ar drevėse) gyvenanti šios bičių rūšies populiacija. Laikomų ir vei...
Bitininkas Robertas iš Molėtų rajono nustebo pamatęs, kas nutarė paragauti koriuose likusio medaus. Juos lauke padžiovęs vyras spėjo smaližių užfiksuoti. Šis taip buvo įnikęs į saldėsį, kad nei filmavimais, nei bitėmis visai nesirūpino – kirto net pasistiebęs.
Tiek vaikų, tiek suaugusiųjų mėgiamus varškėtukus šįkart ruošime kitaip. Gaminsime citrininius. Iškeptus citrininius varškėtukus patiekite apibarstytus cukraus pudra ir vaisiais.
Pikantiški pyragai – puikus būdas į racioną įtraukti daržovių. Vienas tokių – prancūziškas pomidorų ir cukinijų pyragas. Daržovių pyragams galite naudoti pačias įvairiausias gėrybes – pradedant špinatais ar pomidorais ir baigiant lietuvių pamėgtomis bulvėmis. Jeigu norite, kad pyragai būti ne tik sk...