Miegas – sudėtingas procesas, kurį veikia daugybė dalykų, tokių kaip psichologinė būsena ir fizinė sveikata. Nuo seno žinoma, kad miego kokybei įtakos turi ir maistas, kuriuo mėgaujamės vakare. Specialistai teigia, kad kai kurie maisto produktai gali pagerinti miego kokybę ilgam.
mitybos racionas
17 straipsnių
Nors žodis „bakterija“ dažniausiai skamba ne labai teigiamai, nereikia užmiršti ir bakterijų naudos. Tinkamas gerųjų ir blogųjų bakterijų balansas žmogaus organizme užtikrina sveiką virškinimo veiklą ir gerą savijautą. Šiandien, kai gyvenimo tempas greitėja, ne visada valgome visavertį maistą laiku,...
Nors kaip garnyrą prie mėsos patiekalų lietuviai dažniausiai renkasi bulves, grikius ar ryžius, paįvairinti mitybos racioną bei įprastiems patiekalams suteikti naujų skonių gali ir perlinės kruopos, rašoma pranešime spaudai.
Alyvuogių aliejus – viena populiariausių aliejaus rūšių, visame pasaulyje plačiai naudojama tiek kulinarijoje, tiek kosmetikoje. Iš alyvmedžio uogų spaudžiamas ypač tyras alyvuogių aliejus pasižymi maloniu vaisių aromatu, ryškiu skoniu ir nauda žmogaus sveikatai. Ne veltui šį aliejų gydytojai dietol...
Grikiai – greitai paruošiamos, o svarbiausia – sveikatai naudingos kruopos. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, grikiuose gausu geležies ir kitų žmogaus organizmui reikalingų mineralinių medžiagų bei vitaminų, todėl juos drąsiai galima valgyti kasdien, rašoma pranešime spaudai.
Vargina aukštas kraujo spaudimas? Mokslininkai teigia, kad kai kurie maisto produktai gali iš karto sumažinti kraujospūdį, o teigiamas poveikis išlieka ilgalaikėje perspektyvoje. Ar žinote, kokie tai produktai?
Sveikos mitybos sąvoka yra apipinta įvairiausiais mitais. Daugelis žmonių mano, kad sveika mityba ne tik užima daug laiko, bet ir labai brangiai kainuoja. Dietistė Vaida Kurpienė nepritaria tokiai nuomonei ir teigia, kad sveikai maitinantis galima sutaupyti pinigų.
Augalinės kilmės produktų pagrindu gaminamos karvės pieno alternatyvos kiekvienais metais tampa vis populiaresnės net ir tarp tų žmonių, kurie alergijos pieno produktams neturi. Nesvarbu, esate alergiškas laktozei ar riešutams, nemėgstate kokoso ar sojos – šiuo metu tinkamą pasirinkimą rasti gali ki...
Glitimo netoleravimas – dažna problema šiandieninėje visuomenėje. Gydytoja dietologė Edita Gavelienė teigia, kad labai svarbu nuolat klausyti savo organizmo siunčiamų signalų ir grūdinių kultūrų bei iš jų pagamintų produktų atsisakyti tuomet, jei jie daro įtaką mūsų gerai savijautai. Visgi, speciali...
Rudenį parduotuvių lentynose kaip niekada gausu skirtingų rūšių daržovių, tarp kurių ir burokėliai – vieni iš daugelio vėlyvų rudens sezono gėrybių.
Atvėsus orams norisi šilto ir sotaus maisto, tad sriuba – vienas geriausių pasirinkimų pietums. Nors sriubų įvairovė milžiniška, bene labiausiai išsiskiria kvapnios Azijos šalių virtuvės sriubos. Ingredientų gausa, netikėti deriniai ir nesudėtingas paruošimas išpopuliarino šio regiono patiekalus, o ...
Menkė – visame pasaulyje itin pamėgta žuvies rūšis, pasižyminti sodriu skoniu ir švelnia tekstūra. Ji naudojama ir Lietuvoje sparčiai išpopuliarėjusiame „Fish & Chips” patiekale. Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, menkė yra lengvai viršk...
Sveiką gyvenseną propaguojantys specialistai iš įvairių pasaulio šalių kartoja, kaip svarbu įtraukti į mitybos racioną daug geležies turinčių produktų.
Išsaugokite vitaminus maiste: išaiškino, kurias daržoves geriau vartoti šviežias, o kurias patartina apvirti ar apkepti (1)
Daugelis mano, kad šviežios daržovės maistingesnės už virtas. Nors termiškai jas apdorojant tam tikri vitaminai ir mineralai žūva, po šio proceso organizmas juos lengviau pasisavina. Ar žinote, kurias daržoves geriau vartoti šviežias, o kurias patartina apvirti ar apkepti?
Net iki 80 proc. širdies ligų būtų galima išvengti pakoregavus mitybą: įvardijo produktus, kuriuos turėtumėte valgyti (3)
Nesvarbu, kiek jums metų, tikrai verta įsiklausyti į patarimus, kaip pakoreguoti mitybos racioną, siekiant sumažinti širdies ligų ir insulto grėsmę. Didžiosios Britanijos mitybos fondas (BNF) neseniai paskelbė 5 rekomenduotinus maitinimosi pokyčius, kuriais tikrai vertėtų susidomėti.
Dažnas deginimo jausmas viršutinėje skrandžio dalyje turbūt pažįstamas kiekvienam. Refliuksas – itin nemaloni kasdienybė jį turintiems. Ši problema kamuoja daugelį žmonių, tačiau ne visi tai supranta, nes simptomai gali būti visai kitokie, nei juos įsivaizduojame.
Mokslininkai iškėlė naują mamutų išnykimo teoriją. Gali būti, kad didieji žinduoliai išdvėsė, nes dėl klimato kaitos išnyko svarbiausias jų maistas – laukinės gėlės.