Ar jus yra kada supykinę nuo blogo kvapo? Matyt, kiekvienas iš mūsų esame jautrūs blogiems kvapams ir stengiamės jų vengti. Nesvarbu, ar tai namuose esantis šiukšlių maišas, ar blogas kvapas gatvėje. Stengiamės tuo metu nekvėpuoti ir išgyventi nemalonią situaciją.
natrio glutamatas
17 straipsnių
Maisto mokslininkas Steve'as Witherly nuolat ruošdamas maistą naudoja mononatrio glutamatą. Paprastai jis naudoja jo vadinamą „superdruską“ – mišinį, kurį sudaro devynios druskos dalys, viena mononatrio glutamato dalis ir šiek tiek dinatrio inozinato ir dinatrio guanilato.
Turbūt visi dažniau ar rečiau plakame save, kad valgome per daug. Šventai pasižadame pasitaisyti, bet ir vėl grįžtame prie senųjų įpročių. Ar iš tiesų neturime valios? O gal priežastis visai kita?
Greičiausiai nesuklysiu teigdamas, kad daugeliui mūsų yra tekę išgyventi laikotarpį, kuomet kišenėje švilpauja vėjai, o skrandis visą dieną nepatenkintai urzgia. Ne veltui modernioje tautosakoje klaidžioja dešimtys anekdotų, kuriais pašiepiamas mokslus „graužiančiųjų“ sugebėjimas itin taupiai pavalg...
Susirūpinimas cheminiais priedais maiste vis labiau plinta. Ir net maisto pramonės gigantams dirbantys rinkodaros specialistai vis dažniau stengiasi akcentuoti, kad vienas ar kitas maisto produktas yra geresnis vartotojui, esą neturi „E“ indeksais žymimų priedų. Bent jau didžiosiomis raidėmis parašo...
Dar visai nesenai ant švenčių stalo karaliavo baltoji mišrainė. Ir šiandien ši mišrainė vis dar išlieka populiari, nors ir turi konkurentą, kuriam pagaminti reikia kur kas mažiau pastangų. Kalbu apie „krabų salotas“, kurios išpopuliarėjo, kai plačiai paplito krabų mėsą imituojančios krabų lazdelės. ...
Kas per daug - tas nesveika. Šia liaudies išmintimi verta pradėti beveik kiekvieną pasakojimą apie tai, ką ir kaip vartojame. Dažniausiai mes patys kenkiame sau nesaikingumu, nenoru keisti įpročius, sąmoningo vartojimo įgūdžių stoka, o kartais - tiesiog nežinojimu. Dėl savo problemų patys esame kalt...
Ar žinote, koks elitinis maisto produktas, kurio gamybos tradicija siekia net XVI amžių, šiandien gėdingai kraunamas į apatines parduotuvių lentynas? Ar žinote, kurios rūšies greitojo maisto pasaulyje suvartojama daugiau, nei žymiųjų gruzdintų bulvyčių? Bei kuris XX a. japonų išradimas Japonijoje vy...
Ką tik baigėsi atostogų sezonas. Tūkstančiai turistų aplankė egzotiškas šalis, viliojančias ne tik šilta jūra, pramogomis, bet ir galimybe apsipirkti. Aukso dirbiniai, kilimai, vietiniai suvenyrai ir aliejai – visa tai dažnai atsiduria grįžtančių turistų bagaže. Tačiau yra dar viena prekė, be kurios...
Kuo sudėtingesnė maisto produkto gamybos technologija, ir kuo jame daugiau yra sudedamųjų dalių, tuo įdomiau nagrinėti, kaip gimsta galutinis produktas ir kas jame slypi. Net „tikrajame“ sūryje kartais sūrio tenka paieškoti, tačiau dar yra dar aibė sūrio gaminių. Vienas tokių yra lydytas sūris.
Šiuolaikinę Vakarų civilizaciją lyg maras Viduramžiuose užgriuvo tikros aterosklerozės, infarkto ir artrito epidemijos. Jų priežastys yra daugiau nei akivaizdžios.
Jau seniai praėjo tie laikai, kai pirkėjas, norėdamas sutaupyti, pirkdavo žuvį vietoje mėsos. Ir seniai praėjo laikai, kai kiekvieną ketvirtadienį, „Žuvų dieną“, valgyklose jus pasitikdavo virėjos vien su žuvų patiekalais. Šiandien žuvis – tai kaina mėsai prilygstantis, o dažnai net ir brangesnis pr...
Prieš tęsiant kalbą apie maisto priedus, norėčiau iškelti klausimą pamąstymui - ar papildo platus ir ilgalaikis naudojimas įrodo jį esant saugų, ar plačiai naudodamos net ir nesaugų, bet labai pigų maisto priedą, kompanijos tiesiog neriasi iš kailio besistengdamos tą naudojimą pateisinti?
Anot mokslininkų, skonio receptoriai evoliucijos metu užtikrino žmonių rasės išlikimą – būtent jų dėka buvo atsirenkama, kas yra valgoma, o kas yra nuodas, kuris maistas yra sveikas organizmui, o kuris nereikalingas ar net žalingas.
Glutamatas organizme atlieka svarbią funkciją: jis yra pagrindinis centrinėje nervų sistemoje esantis neurotransmiteris, pernešantis dirglumo impulsą.