Vis dažniau internete galima pamatyti rekomendacijas vartoti elektrolitus ne tik po virškinamojo trakto sutrikimų, bet ir prevenciškai – sportuojant ar netgi prieš skrydį lėktuvu. Nors elektrolitų tirpalų nauda po įvairių sveikatos problemų yra neginčijama, kyla klausimas: ar tikrai verta juos varto...
natris
26 straipsnių
Natris – cheminis elementas, šarminis metalas, žymimas Na. Atominis skaičius – 11. Kambario temperatūroje – minkštas balkšvas metalas, ore iš lėto oksiduojasi, sudarydamas Natrio oksidą, pakaitintas – užsidega.
Sveikos gyvensenos vedami žmonės vis dažniau nusprendžia iš maisto raciono išbraukti ne tik cukrų, bet ir druską. Ir iš tiesų apie perteklinio druskos vartojimo žalą įspėja ne vienas medikas. Tyrimai rodo, kad per didelis natrio kiekis gali būti padidėjusio kraujospūdžio kaltininkas. Dėl druskos per...
Jie tiekia elektros energiją tiek mažyčiams telefonams, tiek keletą tonų sveriantiems elektromobiliams. Jie vis dažiau naudojami elektros tinklų energijos saugojimo sistemose, padarančiose vėjo ir saulės jėgainių pagamintos elektros energijos perdavimą sklandesnį. Be jų elektrifikacija, reikalinga n...
Prasidėjo vasara, o su ja atėjo ir karščiai, todėl vis labiau norisi gaivių vaisių. Arbūzas – vienas geriausiai vėsinančių produktų, puikiai aprūpinantis organizmą skysčiais, nes net 92 proc. arbūzo sudaro vanduo. Taip pat jame daug vitamino A, B6, C, kalio, likopeno ir citrulino.
Brangus pabuvęs litis užsiaugino alternatyvų. Dabar jau pasirodo pirmieji elektromobiliai, kuriuose akumuliatoriai veikia natrio – valgomojoje druskoje esančio elemento – jonų pagrindu. Dar natrį ketinama suporuoti su naujausiomis kietojo būvio akumuliatorių technologijomis. Vartotojams tai reiškia ...
Pasaulis pramiegojo baterijų revoliuciją, kuri sužers pelnus Kinijai: vietoje ličio naudoja natrį, rezultatai neįtikėtini (2)
Litis šiuo metu yra baterijų žvaigždė, tačiau jo žemesnis kaimynas periodinėje elementų lentelėje gali perimti pirmojo smuikininko vaidmenį. Kinijos akumuliatorių gamintoja CATL vos prieš metus prakalbo apie natrio baterijas – tai daug gausesnis nei litis elementas, randamas druskoje. Vakaruose į ta...
Laikas išteisinti demonizuotą druską: kodėl mums jos reikia ir kokiuose „nekaltuose“ produktuose slypi jos perteklius (1)
Druska, kaip ir cukrus, šiuolaikiniame pasaulyje virtę demonais, kurie pamažu, bet užtikrintai ėda mūsų sveikatą. Bent jau taip dažniausiai teigiama medicinos specialistų ir mokslininkų. Ir tai yra tiesa, jeigu kalbame apie neapgalvotą mitybą – druskos yra tokiuose produktuose, apie kuriuos nė nepag...
Druska – tai mineralinis junginys, naudojamas maistui skaninti ir saugantis produktus nuo gedimo. Šį junginį sudaro maždaug 60 proc. chlorido ir 40 proc. natrio. Beveik visuose neapdorotuose produktuose – daržovėse, vaisiuose, riešutuose, mėsoje, grūduose ir pieno produktuose – natrio yra visai neda...
Reikalingas filtras vandens kokybei gerinti ar ne? Tai dažnai užduodamas klausimas šiuo metu, kai plečiasi gyvenamieji rajonai, daugėja namų atokesnėse miesto vietose, todėl gyventojai vis dažniau įsirengia ir naudoja gręžinio vandenį.
Kasmet milijonai žmonių miršta dėl širdies ligų. Dažnai jos apie save neinformuoja simptomais – jūs galite ir nežinoti, kad jūsų širdyje prasideda gyvybei pavojingi pokyčiai. Ką galite daryti, kad apsaugotumėte savo širdį? Šį tą galite nuveikti jau dabar.
Mitybos specialistas išaiškino, kiek arbūzo galima suvalgyti per dieną ir kas gresia jo padauginus (4)
Vasara įsibėgėjo, o karščiai niekur nesitraukia, tad būtina valgyti vėsinančių produktų. Arbūzai – be konkurencijos vienas efektyviausiai vėsinančių produktų, be to, aprūpina organizmą ir skysčiais, juk arbūzą sudaro net 92 proc. vandens. Jie ne tik gardūs, bet ir naudingi sveikatai, juk turi daug v...
Apie svarbių mineralų stoką byloja nemalonūs simptomai: jie priklauso nuo to, ko konkrečiai trūksta (3)
Kalbėdami apie organizmui svarbius vitaminus ir mikroelementus dažniausiai pagalvojame apie žiemos sezoną, kai sumažėjus šviežių vaisių ir daržovių organizmas jų natūraliai gauna mažiau.
Vasara asocijuojasi su lengvomis suknelėmis, dailiai įdegusia oda, nerūpestingai sušukuotais plaukais, plačia šypsena, kartais labai ilga darbo diena, bet po jos – būtinai ir linksmybėmis su draugais, aktyviu poilsiu gamtoje. O ar žinote, kaip užtikrinti žvalią savijautą bei išvaizdą tirštoje įvykių...
Per didelis druskos kiekis nepastebimai ardo sveikatą: gydytojas Morozovas papasakojo, kokiais mitais netikėti (29)
Jomarkas be čigono, karčema be žydo – kaip viralas be druskos; tai – sena patarlė. Be druskos neskani nei košė, nei sriuba. Tikrai taip. Vienas iš pagrindinių trijų žmogaus jaučiamų skonių yra sūrumas. Maža to, druska sustiprina ir saldumą, ir aštrumą, tad ir į saldainius, ir į aštrius padažus jos į...
Druskos sunaudojate daugiau, nei manote: Unikausko patarimai, kaip kovoti su druskos pertekliumi (90)
Kai prarandame saiką, net medžiagos, kurios būtinos mūsų organizmui, tampa jį žalojančiu nusikaltėliu, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Pasak jo, nors saugi suvartotos druskos norma suaugusiam žmogui – iki 5 g per...
Daug druskos suvartojame ne tik su sūriais traškučiais. Be tos druskos, kurios dedate patys, nemažas jos kiekis patenka į jūsų lėkštę kitais būdais.
Daugelis savo sveikata ir figūra besirūpinančių žmonių yra linkę atsisakyti šokolado ir vadina jį priešu, o tai yra didelė klaida. Šokoladas gali ir gydyti, ir pakelti nuotaiką, bet taip pat gali ir kelti pavojų: svarbiausia mokėti tinkamai pasirinkti.
Daugelis restoranų Niujorke nuo antradienio privalo perspėti savo klientus apie pernelyg sūrius patiekalus. Patiekalai, kuriuose yra 2 300 miligramų ar daugiau natrio, turi būti pažymėti mažu druskinės simboliu.
Ol Doinyo Lengai Tanzanijoje, Aruša (Arusha) regione, yra aktyvus ugnikalnis, didingai keliantis savo 2890 metrų aukščio galvą virš Rytų Afrikos riftinio (lūžių) slėnio žemumos. Vietinių masajų genties kalba, šio ugnikalnio pavadinimas reiškia „Dievo kalną“.
Delavero universiteto ir „Christiana Care Health System“ atliktas tyrimas parodė, kad pernelyg didelis druskos vartojimas kenkia daugeliui organų ir kraujagyslėms.