Europos vaisių sulčių asociacijos (EVSA, angl. AIJN) atliktos apklausos duomenimis, jau trečius metus iš eilės Lietuvoje mažėja sulčių ir nektarų vartojimas. 2015 m. sumažėjimas siekė 3,3 proc., lyginant su 2014 m.
nektaras
5 straipsnių
Nektaras (lot. nectar 'mitologinis dievų gėrimas') – augalų išskiriamas saldus skystis, kuriame daug cukraus, taip pat mineralinių medžiagų ir kvapiųjų medžiagų.
Šis geltonas, bičių suneštas auksas nuo seno vertinamas, kaip natūralus saldiklis, be to, buvo vartojamas dar tada, kai cukrus nebuvo šitaip išpopuliarėjęs.
Laisvu laiku keliaudami po Lietuvos gamtos kampelius kartais pastebime nepažįstamų augalų. GRYNAS.lt skaitytoja Orinta važiuodama pro Trakų rajoną pievoje aptiko gražias, melsvai žydinčias gėles. Ji teiravosi, koks tai augalas. Kitas skaitytojas nematytą augalą atrado augantį kieme.
Rokiškio Pandėlio gimnazistė Ugnė Kuodytė susidomėjo drugelių auginimu. Kol kas vieninteliam savo augintiniui paauglė gamina nektarą.
Mokslininkai du šimtus metus buvo įsitikinę, kad žino, kaip minta kolibriai. Pasirodo, jie klydo. Manyta, kad kolibriai minta gėlių nektaru, kurį siurbia iš gėlės taurelės vamzdeliu susuktu liežuviu. Konektikuto universiteto paskutinio kurso studentas Alechandras Rikas Guevara paneigė minėtą teoriją...