pastarnokai

26 straipsnių

Pastarnokas (lot. Pastinaca, angl. Parsnip, vok. Pastinake) – salierinių (Apiaceae) šeimos augalų gentis, kurioje viena Lietuvoje auganti rūšis – paprastasis pastarnokas (lot. Pastinaca sativa). Augalas iki 100 cm aukščio, šiurkščiai plaukuotas. Stiebas tvirtas, briaunuotas, lapai vieną kartą plunksniški. Žiedynas – skėtis. Skėčiai sudaryti iš 5-20 nevienodo ilgio stipinų. Žydi liepos – rugsėjo mėn. Auga pakelėse, pagrioviuose, pievose.

Kitokios salotos, kurios tiks ne tik pietums, bet papuoš ir vakarienės stalą. 2 morkų 1 pastarnoko 1 svogūno 1 vidutinio burokėlio 2 šakelių rozmarino 2 šakelių čiobrelio 2 skiltelių česnako 2–3 šaukštų rapsų ir moliūgų sėklų aliejaus 3–4 SPILVA marinuotų agurkėlių 1 šaukšto pomidorų kečupo Žiupsnel...

Daiva Bartkienė

Daugelio tvarkingų daržininkų sklypeliai sukasti jau laukia pavasario, tačiau išmanesni sėkmingai prisitaiko prie klimato kaitos suteiktų galimybių ir dalį daržovių palieka žiemoti. Rizikos yra nemažai – juk kone kasmet pasitaiko trumpalaikių speigų, tačiau bent jau iki Kalėdų darže dar gali augti n...

Laida „Sveikatos receptas“, parengė Gabrielė Grinkaitė, kalbino Kristina Ciparytė

Mūsų šeimos Kūčių stalas tikrai nepanašus į daugumos – jis nenukrautas didžiuliais kiekiais maisto, esame minimalistai ir jau 10 metų per šventes nepersivalgome, sako mitybos ekspertė, akademijos „Pirmas šaukštas“ įkūrėja Rita Šilenskienė. DELFI laidoje „Sveikatos receptas“ ji parodė, kaip Kūčioms l...

Šias metais gerai užderėjus daržovėms, daugiau užaugo ir retesnių jų rūšių. Jas daržininkai dažnai pasodina iš smalsumo, bet kai šios užauga, nelabai žino, ką su jomis daryti. Apie tokių daržovių naudą ir panaudojimo būdus papasakojo dietologė ir turguje daržovėmis prekiaujantys prekybininkai.

Dažnai girdime, kad reikia valgyti daugiau daržovių, bet kaip tą padaryti ir kiek „daugiau“ yra pakankamai? Viena augalinio maisto diena per savaitę – galimas atsakymas. Paskatinti suvartoti daugiau daržovių, vaisių, grūdų, ankštinių kultūrų ir kitų žmogaus sveikatai būtinų augalinių produktų siekia...

Pas­tar­no­kai bu­vo mėgs­ta­mi dar vi­du­ram­žiais, o Ru­si­jo­je Pet­ro Pir­mo­jo lai­kais juos net var­to­da­vo vie­to­je bul­vių. Ir K.Do­ne­lai­tis “Me­tuo­se” ra­gi­na bū­rus sė­ti šią ver­tin­gą dar­žo­vę.