Patiekalai iš kruopų

60 straipsnių

Dažniausiai rytais kiekviena minutė būna aukso (jei ne deimanto) vertės. Ir kartais dėl to gali nukentėti pusryčiai. Ai, sakome, užkąsiu kažką vėliau arba paskubomis užsiverčiame kavos puodelį ir pro duris. O pusryčiai, kaip moko mus mitybos specialistai, yra dalykas rimtas ir svarbus. Kaip išmintin...

Salotų sezonas sparčiai artėja, o lėkštėse (ir už lango) norisi vis daugiau žalumos, o dar palaukti šiek tiek reikės, kol galėsim rauti ridikėlius ir skinti salotas iš daržų. Ir nereikia pamiršti, kad salotos gali būti ir nebūtinai vien iš žalių lapelių.

Žodis „kruopos“ mums dažnai asocijuojasi su košėmis, tačiau Lietuvoje atsiranda vis daugiau įvairesnių jų rūšių, atkeliaujančių iš tolimiausių kraštų. Auganti pasirinkimas skatina kurti ir ieškoti įdomesnių kruopų pateikimo būdų nei įprastos košės.

Pastebėjau, kad labai dažnai valgau grikių košę, matyt, studentiškas gyvenimas turi tam įtakos. O su dažnumu ateina ir nuobodulys, kuris verčia kažką keisti, kažkaip kitaip pagaminti.

Skanus ir sveikas maistas nebūtinai turi būti brangus. Kruopos yra vienas pigesnių maisto produktų, o iš jų gaminami patiekalai gali būti patiekti ir prabangiausių vakarienių metu. Šiandien siūlome pasigaminti ypatingų blynų su bolivinėmis balandomis. O daugiau skanių receptų iš kruopų rasite knygoj...

Kuskusas – tai smulkūs rutuliukai, gaminami iš manų kruopų, vandens, kietagrūdžių kviečių miltų ir druskos. Šiuo žodžiu vadinamos ir kruopos, ir iš jų pagaminti patiekalai.

Nors košės žavesys slypi jos paprastume, yra kita priežastis mėgti šiuos sveikus pusryčius – remiantis JAV atliktais tyrimais, žmonės valgantys daug avižų ir kitų viso grūdo maisto produktų gyvena ilgiau, jiems mažesnė grėsmė mirti nuo širdies ligų.

Vasariškos, gaivios, lengvos salotos. Kai jau atsibosta vien daržovės, pradedu gaminti “kruopines” salotas. Pagrindinė sudedamoji – grikiai, o daržoves dedu sezoniškai. Kad ir kaip keistai beskambėtų, bet skaniausias derinys – grikiai su pomidorais. Galbūt dėl padažo?