paukštiena

93 straipsnių

Paukštiena – naminių paukščių (vištos, kalakutai, antys, žąsys, putpelės, povai) ir laukinių jų giminaičių mėsa. Pačia vertingiausia paukštiena laikoma krūtinėlė (skraidomasis raumuo) ir šlaunelės (vaikščiojamasis raumuo). Krūtinėlė vadinama balta paukštiena dėl savo šviesesnės spalvos. Tai lemia mažesnis mioglobino kiekis, negu tamsia paukštiena vadinamuose vaikščiojamuosiuose raumenyse.

Parengė Lietuvos paukštininkystės asociacija

Kuo daugiau informacijos yra nurodyta ant produkto, tuo pirkėjui lengviau apsispręsti, kurį gaminį pirkti. „Pavyzdžiui, nacionalinės kokybės ženklinimas nurodo, jog produktas yra lietuviškas, sertifikuotas ir aukštesnių kokybinių rodiklių. Tai išties svarbi informacija pirkėjui“, – teigia VšĮ „Ekoag...

2025.04.16 09:53
Parengė Lietuvos paukštininkystės asociacija

Vis daugiau šalies gyventojų renkasi baltą mėsą vietoje raudonos, tad ne veltui visi parduotuvėje sutikti pirkėjai teigė valgantys paukštieną, kuri yra ekonomiškesnė ir palankesnė sveikatai. Pasidomėjome, į ką jie labiausiai atsižvelgia, pirkdami paukštieną parduotuvėse ir ar yra susipažinę su jos ž...

2025.04.10 10:04
Parengė Lietuvos paukštininkystės asociacija

Paukštiena tampa vis dažnesniu visos Europos Sąjungos šalių gyventojų pasirinkimu, nukonkuruojančiu raudoną mėsą ne tik dėl to, kad tai sveikas natūralių gyvūninės kilmės baltymų šaltinis, bet dar ir dėl paukštininkystės sektoriaus išskirtinumo – antibiotikų atsisakymo. Kuo tai naudinga vartotojui, ...

2025.04.09 17:26
Parengė Lietuvos paukštininkystės asociacija

Daugelis sutinka, kad sveikas gyvenimo būdas prasideda nuo sąmoningo maisto pasirinkimo. Maistas tampa svarbus ne tik dėl skonio, bet ir dėl poveikio sveikatai bei mus supančiai aplinkai. Vieni pirmųjų dėmesį į tai atkreipė paukštienos gamintojai, visuomenę supažindinę su būtinybe gyvulininkystėje a...

2025.04.07 15:40
Sigutė Limontaitė

Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, viena iš populiariausių mėsos rūšių – vištiena. Ją paprasta pagaminti, o patiekalai gali būti tokie įvairūs, kad patiks ir vaikui, ir išrankiausiam gurmanui. Jau 60 metų veikiantis „Vilniaus paukštynas“ vištieną lietuviams siūlė dar tada, kai buvo įprasta pirkti ...

2024.11.19 06:00
Brigita Ragickaitė

Kai ant šventinio Kalėdų stalo tiekiame keptą paukštį, norėtųsi, kad viskas būtų idealu, tačiau juk būna visko. Šeimynai pradėjus valgyti savo porcijas, paaiškėja, kad viduje mėsa galėjo daugiau pakepti, galbūt ji sausa ir beskonė, o gal priešingai – marinato skonis toks intensyvus, kad net sunku su...

2023.12.21 05:45

Įsigijus mėsą, ją reikėtų užšaldyti kaip galima greičiau nuo įsigijimo, bet ne vėliau kaip iki ant pakuotės nurodyto galiojimo termino pabaigos. Pasibaigus mėsos galiojimo terminui, mėsa yra laikoma netinkama šaldymui, gaminimui ir valgymui, nes mėsos savybės jau gali būti pakitusios ir tai gali suk...

2023.03.10 06:30