Kuo daugiau informacijos yra nurodyta ant produkto, tuo pirkėjui lengviau apsispręsti, kurį gaminį pirkti. „Pavyzdžiui, nacionalinės kokybės ženklinimas nurodo, jog produktas yra lietuviškas, sertifikuotas ir aukštesnių kokybinių rodiklių. Tai išties svarbi informacija pirkėjui“, – teigia VšĮ „Ekoag...
paukštiena
93 straipsnių

Paukštiena – naminių paukščių (vištos, kalakutai, antys, žąsys, putpelės, povai) ir laukinių jų giminaičių mėsa. Pačia vertingiausia paukštiena laikoma krūtinėlė (skraidomasis raumuo) ir šlaunelės (vaikščiojamasis raumuo). Krūtinėlė vadinama balta paukštiena dėl savo šviesesnės spalvos. Tai lemia mažesnis mioglobino kiekis, negu tamsia paukštiena vadinamuose vaikščiojamuosiuose raumenyse.
Ar tikrai žinote, ką valgote? Paukštiena – neabejotinai vienas populiariausių produktų pasaulyje: ją mėgsta sportininkai, sveikos mitybos gerbėjai ir visi, kurie vertina gardžius, lengvai paruošiamus patiekalus. Tačiau net ir labai pamėgta, ši mėsa vis dar apipinta mitais.
Kaina – nebe svarbiausia: dabar pirkėjams svarbiau paukštienos kokybė, kurią garantuoja specialus ženklinimas (2)
Vis daugiau šalies gyventojų renkasi baltą mėsą vietoje raudonos, tad ne veltui visi parduotuvėje sutikti pirkėjai teigė valgantys paukštieną, kuri yra ekonomiškesnė ir palankesnė sveikatai. Pasidomėjome, į ką jie labiausiai atsižvelgia, pirkdami paukštieną parduotuvėse ir ar yra susipažinę su jos ž...
Paukštiena tampa vis dažnesniu visos Europos Sąjungos šalių gyventojų pasirinkimu, nukonkuruojančiu raudoną mėsą ne tik dėl to, kad tai sveikas natūralių gyvūninės kilmės baltymų šaltinis, bet dar ir dėl paukštininkystės sektoriaus išskirtinumo – antibiotikų atsisakymo. Kuo tai naudinga vartotojui, ...
Daugelis sutinka, kad sveikas gyvenimo būdas prasideda nuo sąmoningo maisto pasirinkimo. Maistas tampa svarbus ne tik dėl skonio, bet ir dėl poveikio sveikatai bei mus supančiai aplinkai. Vieni pirmųjų dėmesį į tai atkreipė paukštienos gamintojai, visuomenę supažindinę su būtinybe gyvulininkystėje a...
Šilutės rajone, „Vilkyčių paukštyne“, užfiksuotas pirmasis šių metų paukščių gripo protrūkis, kuriame buvo laikoma daugiau nei 246 tūkst. dedeklių vištų. Kaip rašoma pranešime žiniasklaidai, maisto saugos ir kokybės ekspertė, Vilniaus paukštyno Kokybės kontrolės vadovė, Skirmantė Sokolovskienė ramin...
Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, viena iš populiariausių mėsos rūšių – vištiena. Ją paprasta pagaminti, o patiekalai gali būti tokie įvairūs, kad patiks ir vaikui, ir išrankiausiam gurmanui. Jau 60 metų veikiantis „Vilniaus paukštynas“ vištieną lietuviams siūlė dar tada, kai buvo įprasta pirkti ...
Šios marinavimo klaidos nepataisomai sugadins šventinio stalo paukštį: dietistė įspėjo, ko jokiu būdu nedaryti (3)
Kai ant šventinio Kalėdų stalo tiekiame keptą paukštį, norėtųsi, kad viskas būtų idealu, tačiau juk būna visko. Šeimynai pradėjus valgyti savo porcijas, paaiškėja, kad viduje mėsa galėjo daugiau pakepti, galbūt ji sausa ir beskonė, o gal priešingai – marinato skonis toks intensyvus, kad net sunku su...
Kalėdinis stalas tradiciškai neįsivaizduojamas be kepto paukščio, o pagrindinėmis šventės žvaigždėmis dažniausiai tampa antis, kalakutas ar žąsis. Vis dėlto, šie paukščiai turi nemažai skirtumų – ne tik kalbant apie jų skonines savybes, bet ir maistinę vertę ir paruošimo ypatumus. Kuo mums vertinga ...
Lietuvos paukštininkystės asociacija, remdamasi Europos Komisijos duomenimis, skelbia, kad tarp Europos Sąjungos (ES) šalių dažniausiai maisto saugos ir kokybės reikalavimų neatitinka produkcija iš Lenkijos. Asociacija pabrėžia, kad minėti pažeidimai daugiausia yra susiję su salmonelėmis užteršta le...
Kasdien per 1,5 mln. žmonių pasaulyje suserga dėl to, kad suvalgo nesaugaus maisto. Šis klausimas tampa itin aktualiu Lietuvoje vasarą, kai šylant orams lengva pamiršti tinkamai pasirūpinti greitai gendančiais produktais. Ypač – gerai leidžiant laiką prie grilio.
Ten, kur kadaise augo javai, dabar veši aukštos piktžolės ir guli besitraukiančių rusų pajėgų paliktos minos. Siekiant paremti Ukrainą, Europos Sąjunga dar pernai ukrainietiškai produkcijai panaikino kvotas, kurios įprastai taikomos trečiosioms šalims.
Šviežios mėsos pasirinkimas didesniuose prekybos centruose – išties gausus. Visgi neretai galima ir susimaišyti. Pavyzdžiui, ar žinojote, kuo faršas skiriasi nuo smulkintos mėsos, o jautiena – nuo brandintos bulienos?
Prekybos tinklo „Iki“ parduotuvėse dominuoja lietuviška mėsa – ji sudaro net 95 proc. viso reguliaraus šviežios mėsos asortimento. Anot Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, tai leidžia užtikrinti maksimalų mėsos šviežumą, kontrolę ir kokybę.
Įsigijus mėsą, ją reikėtų užšaldyti kaip galima greičiau nuo įsigijimo, bet ne vėliau kaip iki ant pakuotės nurodyto galiojimo termino pabaigos. Pasibaigus mėsos galiojimo terminui, mėsa yra laikoma netinkama šaldymui, gaminimui ir valgymui, nes mėsos savybės jau gali būti pakitusios ir tai gali suk...
Daugeliui vartotojų pirmenybę teikiant atsakingai užaugintiems maisto produktams, pasaulinės tvarumo tendencijos neaplenkia ir paukštininkystės sektoriaus. Kad gyvūnai augdami patirtų mažiau streso, o vartotojus pasiektų etiškiau užauginta paukštiena, itin aukštą kartelę kitiems sektoriaus dalyviams...
Pastaruoju metu mokslininkai vis dažniau kelia klausimą, kaip ateityje pavyks išmaitinti žmoniją. Siekiant išspręsti gresiančias bado ir taršos problemas, auginti mėsą laboratorijoje ketinama ir pasitelkus ląsteles. Žadama, kad toks produktas skoniu primintų mums pažįstamą mėsą ar paukštieną. Tuo ta...
Jeigu silkė yra Kūčių stalo žvaigždė, tai viena mėgstamiausių Naujametinio stalo pažibų – kepta paukštiena, pavyzdžiui, višta. Tiesa, daugeliui jų prireikia patarimų, kaip tinkamai ją paruošti.
Salotos su kepta paukštiena – naujas patiekalas ir galimybė neišmesti maisto. Jei po Kalėdų liko kepto kalakuto, vištienos ar žąsies, paruoškite šias skanias, greitas ir sveikas salotas. Pagardinkite salotas su kepta paukštiena alyvuogių aliejumi, sojų padažu ir žolelėmis.
Šalies policijai atlikus kratas daugiau nei 60 gamyklų, paaiškėjo, kad į juose gaminamą vištų, kalakutų, ančių ir kitų naminių paukščių pašarą buvo dedamos lubrikantų ir biokuro gamybai skirtos medžiagos.