polifenoliai

27 straipsnių

Fausta Marija Leščiauskaitė, Giedrė Balčiūtė

Alyvuogių aliejus paprastai laikomas ypač sveiku produktu, kurio nauda neabejojama. Vis tik žinoma dietistė Vaida Kurpienė Delfi laidoje „Sveikatos receptas“ siūlė neapsigauti: ne visas alyvuogių aliejus yra sveikas ir įspėja, kad kai kuriems žmonėms net ir šio sveiko produkto reikėtų vartoti saikin...

2025.01.12 20:40
Amelija Trumpytė

Kad Omega riebalų rūgštys – svarbios ir reikalingos organizmui, girdėjo dažnas. Tokia informacija, o tiksliau, informacijos nuotrupos mus pasiekia žiniasklaidos kanalais, per reklamas, socialinius tinklus. Tačiau retas kuris šia tema pasigilina labiau. Kas tas Omega-3? Kuo jis skiriasi nuo Omega-6 a...

2024.05.02 06:30
Goda Raibytė-Aleksa, VU Gyvybės mokslų centras

Habilituoto mokslų daktaro Narimanto Čėno laboratorijoje vyksta redoks aktyvių vaistų, jų analogų ir pirmtakų tyrimai. „Tai dažnai nėra tokie preparatai, kuriuos gauname vaistinėje, tačiau jų tyrimai leidžia prognozuoti naujas vaistų pritaikymo galimybes arba jų šalutinį poveikį“, – pasakoja mokslin...

2024.03.26 15:34
„Žinių radijo“ laida „Ekspertai pataria“, Gabrielė Grinkaitė

Aliejų naudojame kone kasdien, tačiau nuėjus į parduotuvę ne taip lengva jį išsirinkti. Daugybė skirtingų rūšių, gamybos būdų, be to, kiekviena etiketė vardina pačias įvairiausias gerąsias savybes. Kokį aliejų rinktis priklauso ir nuo to, ką planuojate su juo daryti, mat kepimui tinkami vieni, o mai...

2024.02.24 10:00
Roma Macijauskaitė

Ar pastebėjote, kad valgant vienokį maistą, savijauta geresnė, daugiau jėgų, net jaučiatės stipresni. O jei dar sergate kuo nors – net sveikata pagerėja. Biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentės ir mitybos specialistė Sandrija Čapkauskienė neabejoja: tai priklauso nuo maisto produktuose esančių pol...

2022.11.30 10:04
Sandrija Čapkauskienė, Liana Davletšina

Kilmė. 6500 m. pr. Kr. – numanoma alyvmedžių kultivavimo pradžia (šalia šiandieninės Turkijos-Sirijos sienos). Alyvuogės – tai maži vaisiai, augantys ant alyvmedžių (Olea europaea). Pasaulyje priskaičiuojama 2700 alyvuogių veislių, skiriamos stalo alyvuogės ir alyvuogės aliejui spausti. Tik iš žalių...

2022.02.01 13:52
Rusnė Valatkaitė

Jei norite būti sveiki ir išvengti įvairių ligų, turite valgyti sveiką ir subalansuotą maistą. Sveikos mitybos pagrindas yra vaisiai ir daržovės, o juose esanti natūrali medžiaga efektyviai kovoja su organizmo senėjimu, lėtinėmis ligomis ir vėžiu. Deja, dėl skurdžios mitybos daugeliui lietuvių jos g...

2022.01.29 17:54
Rusnė Valatkaitė

Lietuvoje įprasta manyti, kad alyvuogių aliejus tinka tik salotoms gardinti. Vis dar gajus mitas, kad alyvuogių aliejus netinka kepimui, tačiau kulinarinėse laidose galime pamatyti, kaip pasaulinio lygio šefai į keptuves pila didelius kiekius alyvuogių aliejaus. Tai kaip yra iš tikrųjų? Ar galima ke...

2022.01.26 18:37
Sandrija Čapkauskienė, biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė

Kilmė. Manoma, kad kakavos pupelių kilmė slypi Centrinės Amerikos majų civilizacijoje. XVI a. ispanų užkariautojai kakavą atvežė į Europą ir ši greitai išpopuliarėjo. Kakavmedžio auginamos kakavos pupelės turi ilgą ir nepaprastą istoriją – jos buvo naudojamos įvairioms reikmėms, pradedant pinigais i...

2022.01.07 20:03