Rugpjūtis patyrusiems daržininkams yra būtent tas mėnuo, kai kai kuriuos augalus galima sėti antrą kartą. Pavyzdžiui, ridikėlius. Svarbiausia žinoti, kaip tai padaryti teisingai.
ridikėliai
148 straipsnių
Valgomasis ridikas (lot. Raphanus sativus, angl. Radish, vok. Garten-Rettich) – bastutinių (Brassicaceae) šeimos kultūrinis augalas, auginamas dėl šaknų, kuriose yra daug vitaminių ir maistingų medžiagų. Išauga iki 20–80 cm, negausiai apaugęs šiurkščiais plaukais. Šaknys storos, mėsingos, juodos, raudonos, melsvos spalvos. Stiebas apatinėje dalyje tuščiaviduris.
Kultūroje auginama:
-ridikėlis (Raphanus sativus var. radicula) – vienmetis, su nedidelėmis baltomis, raudonomis arba melsvomis šaknimis;
-ridikas (Raphanus sativus var. niger) – dvimetis, gana stambus augalas, išauginantis baltas, violetines arba juodas šaknis.
Brusketas su vytintu kumpiu mėgsta visi, o pagaminsite jas net greičiau nei per 10 minučių. Traškios brusketos su gaivia feta ir išraiškingo skonio kumpiu nepalieka abejingų. Brusketos su vytintu kumpiu – tikra užkandžių stalo pažiba!
Toks užkandis – juodos duonos su agurkų salotomis – neabejotinai sulauks komplimentų. Lietuviai – keptos duonos mėgėjai, tad šiam užkandžiui tikrai neatsispirs. Juodą duoną su agurkų salotomis patiekite iškart.
Greitai ir paprastai paruošiamas sumuštinis su tunu išgelbės ne vienoje situacijoje. Kai reikia kažką įsidėti į pietų dėžutę, suplanuoti užkandžius išvykai ar piknikui. Sumuštinius su tunu suvalgykite tą pačią dieną.
Svajojate apie šviežias daržoves, kurios auga tiesiai už jūsų namo, o ne suvytusias iš prekybos centro? Tai lengviau, nei manote! Jei turite žemės sklypą, puikus laikas pradėti nuotykį ir gausų derlių užsiauginti patiems. Šviežiai surinktos, pilnos skonio ir vitaminų daržovės, kurias užauginate paty...
Mes esame įpratę valgyti rožinę sriubą, o ar bandėte baltus šaltibarčius? Mitybos specialistė ir dietistė Vaida Kurpienė siūlo išbandyti aštresnę jų versiją. Jei valgysite pietums – valgykite su bulvėmis, virtomis su lupenomis. Tai bus pagrindinis patiekalas ir jokios mėsos ar žuvies po šio patiekal...
Jei nežinote, kaip paruošti užkandžių lėkštę, būtinai pasinaudokite virtuvės šefų Pauliaus Lenkšo ir Pavels Matveks patarimais. Patikėkite – jokio vargo, jokios gaišaties ir užtruksite vos kelias minutes. O susirinkusieji mėgausis tokia užkandžių lėkšte ir dėkos iš malonumo.
Jei dar ne viską pasodinote sklype, nesijaudinkite, dar yra laiko užbaigti gegužės mėnesio darbus darže ar sode.
Dar vienas lengvas patiekalas į vasaros valgiaraštį – kepta jūrinė lydeka. Čia puikiai dera žuvies švelnumas, prieskoninių žolelių pikantiškas skonis ir cukinijos lengvumas. Kepta jūrinė lydeka tiek skoniu, tiek išvaizda nė kiek nenusileidžia restorano patiekalams.
Ridikėliai yra skani ir greitai auganti daržovė, kurią mėgsta daugelis sodybų augintojų. Tačiau laistydami jie dažnai daro klaidų, gausiai pildami vandenį į lysves.
Jei be šaltibarščių negalite gyventi, bet norite sulieknėti, išmėginkite šią dietinę versiją.
Šias salotas galite valgyti vienas ar patiekti prie karšto patiekalo. Tai traškios salotos, kurioms aromato ir gardžios rūgštelės suteiks apelsinų ir greipfrutų skiltelės. Cukinijų ir smidrų salotas patiekite iškart.
Šią daržovę žino kiekvienas lietuvis, tiesa, mėgsta ne visi – vieni be jos neįsivaizduoja pavasarinių salotų, kitiems savitas, ryškus skonis – ne prie širdies, nors būtent šiam svarbiam organui naudingos tam tikros joje esančios medžiagos. Dietologai pataria dėti jos į įvairius patiekalus bei įprast...
Ridikėliai yra nedidelė, bet sultinga ir naudinga šakniavaisinė daržovė, kurią galima auginti net mažuose sklypuose ar vazonuose. Norint užtikrinti gausų derlių, labai svarbu pasirinkti tinkamus ridikėlių kaimynus.
Virtuvės šefai Paulius Lenkšas ir Pavels Matveks dalijasi dar nematyto sumuštinio receptu. Čia puikiai dera pupelės, skrudinta šoninė ir maskarponės kremas. Sumuštinis ne tik sotus – jis labai gardus!
Šiems dešrainiams pagaminti užtruksite vos 15 minučių. Jei nemėgstate aštriai, chalapos paprikos nedėkite. Dešrainius patiekite vos juos paruošę.
Šiais sumuštinių receptais labiausiai apsidžiaugs tie, kas laukia svečių, rengia vakarėlį ar ruošiasi ilgesniam pasisėdėjimui su artimaisiais. Net trijų rūšių sumuštinius pagaminsite itin greitai ir paprastai. Patiekite sumuštinius iškart, kai pagaminsite.
Užkandis su rikotos sūriu – puiki idėja užkandžių stalui. Traškus „indelis“, purus kremas ir daržovių gaiva – viskas čia puikiai dera ir kuria nuostabų skonį. Ruoškite užkandžių tiek, kiek suvalgysite per dieną.
Pietų dėžutė – daugelio tėvų galvos skausmas, o šefai Paulius ir Pavelas rekomenduoja į ją dėti kruasaną su vištiena. Ir garantuoja: tokį patiekalą vaikai tikrai noriai valgys. Beje, kruasanas su vištiena patiks ir suaugusiems!
Kai norisi sotaus, bet gaivaus patiekalo, ruoškite keptas šparagines pupeles su ridikėliais ir riešutais. Užtruksite vos 10 minučių. O šparaginės pupelės su riešutais tikrai visiems patiks.