Vilniaus universiteto Visuomenės sveikatos katedros vedėjas Rimantas Stukas sako, kad tyrimai rodo, jog 31 proc. Lietuvos gyventojų galvoja apie sveikatą rinkdamiesi maistą, nors siekiamybė, kad apie sveikesnes produktų alternatyvas parduotuvėse galvotų visi. Pasak profesoriaus, lietuvių mityboje yr...
Rimantas Stukas
193 straipsnių
Rimantas Stukas – Lietuvos mitybos profesorius. Visos naujienos ir straipsniai apie Rimantą Stuką publikuoti DELFI.lt portale. Foto, video reportažai, komentarai, specialistų apžvalgos.
Kiaušiniai – vienas iš universaliausių ir maistingiausių produktų, kokių tik turime savo virtuvėse. Termiškai apdorotus kiaušinius saugiau valgyti, lengviau virškinamos kai kurios juose esančios maistinės medžiagos, kaip antai – baltymai. Tyrimais pagrįsta, kad žmogaus organizmas įsisavina 91 proc. ...
Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) skelbia, kad dėl perdirbto maisto kasmet pasaulyje miršta keli šimtai tūkstančių žmonių. Dar daugiau miršta nuo itin sūraus maisto. Kas yra tas perdirbtas maistas, nuo kurio mirštama?
Mūsų išvaizdai, savijautai, netgi gyvenimo kokybei daug įtakos turi valgomas maistas. Garsus amerikiečių gydytojas, medicinos mokslų daktaras Williamas Li, parašęs ne vieną knygą apie gydomąsias maisto galias, teigia – valgydami tinkamą maistą, galime įveikti net vėžį. Jis rekomenduoja vartoti šešis...
Atėjo grilio ir vėlyvų vakarienių sezonas. Laužas ir skanėstai, iškepti ant jo, vilioja gardaus maisto mylėtojus, tačiau atsigręžiantiems ne tik į skonį, bet ir į sveikatą, rekomenduojama ilgus raudonos mėsos iešmus verčiau keisti vištiena. Kuo naudinga vištiena ir kurios jos dalies visgi būtina ats...
Velykos jau visai ant nosies. Apie šventinį stalą minčių kasdien irgi vis daugėja. VU medicinos fakulteto profesorius, mitybos mokslininkas Rimantas Stukas kviečia šventes švęsti ne tik linksmai, bet ir sveikai, žinant esminius dalykus apie Velykų stalą ir jo didenybę – kiaušinį. Dauguma mūsų pamirš...
Profesorius – apie tai, kiek kiaušinių galima suvalgyti per Velykas ir kiek laiko saugu laikyti margučius ant stalo (1)
Kiek kiaušinių galima suvalgyti per dieną, per savaitę? Kaip tinkamai juos paruošti – koks turi būti trynys ir koks baltymas? Kaip reikėtų laikyti velykinius margučius, kad juos būtų saugu valgyti? Ir ką svarbu daryti, kad per šventes jaustumės gerai ir išvengtume persivalgymo? Į šiuos klausimus lai...
9 patarimai svajojantiems apie purius varškėčius: kokio riebumo varškę rinktis ir ką daryti, kad nesukristų ir neprisigertų riebalų (3)
Ieškantys būdų sutaupyti pirkėjai vis dažniau atsigręžia į tokius tradicinius ingredientus, kurie būna ne tik universalūs, bet ir nebrangūs. Varškė – vienas jų, o svarstant, ką su ja nuveikti, neabejotinai vienas populiariausių variantų – varškėčiai, kurie turi magišką galią nukelti į vaikystę.
Šis daugelio vis dar vartojamas maistas – blogis, triuškinantis žarnyno mikrobiotą: jei valgote jį kasdien, šaukiatės ligų (2)
Kas yra toji žarnyno mikrobiota ir kuo ji tokia svarbi? VU Medicinos fakulteto profesorius, mitybos mokslininkas Rimantas Stukas aiškina, kad žmogaus žarnyno mikrobiotą sudaro maždaug 2 kilogramai gerųjų bakterijų. Profesoriaus teigimu, kiekvieno žmogaus mikrobiota individuali ir skiriasi nuo kitų ž...
Šiandien kiekvieno spintelėje rasime ne vienos rūšies druską. Neretai į prekių krepšelį krenta kokia nors įmantresnė druska, dailesnėje pakuotėje, įdomesnės tekstūros, kokia nors naujiena, ar kaip tik ta, kuri „ant bangos“. Tik pusė šalies gyventojų žino, kad iš visų jų tik vienos rūšies druska yra ...
„Nereikia savęs apgaudinėti, kad saldikliai atpratins nuo saldumo, ar kad cukrų galima pakeisti medumi. Netinkamai vartojamas medus yra tokios pat vertės kaip cukrus“, – tiesiai šviesiai sako VU Medicinos fakulteto profesorius Rimantas Stukas.
Vienas populiariausių gėrimų pasaulyje neabejotinai yra kava. Daugybė pasaulio žmonių nė neįsivaizduoja, kaip būtų galima pradėti rytą be jos. Tačiau ar galima kavą gerti prieš maistą? Ar ji tikrai sukelia nerimą? Ir kodėl kofeinas visus veikia skirtingai?
Kalėdinis stalas tradiciškai neįsivaizduojamas be kepto paukščio, o pagrindinėmis šventės žvaigždėmis dažniausiai tampa antis, kalakutas ar žąsis. Vis dėlto, šie paukščiai turi nemažai skirtumų – ne tik kalbant apie jų skonines savybes, bet ir maistinę vertę ir paruošimo ypatumus. Kuo mums vertinga ...
Ne tik į kainas, bet ir į produktų sudėtį užsukę apsipirkti pažiūri Lietuvos gyventojai. LNK Žinių kalbinti žmonės pasakojo, kad pirkdami maistą stengiasi vengti transriebalų, didelio cukraus kiekio.
Nuo seno galvojama, kad žiemą reikia valgyti riebiau ir daugiau. Tačiau, pasak gydytojo dietologo Edvardo Grišino, stebint šių laikų tendencijas, kiek žmonių serga nutukimu, širdies ir kraujagyslių, lėtinėmis ligomis, riebalų gausi mityba tikrai nėra palanki sveikatai.
Vėžio diagnozės baiminasi kone kiekvienas. Pagal dažniausias mirties priežastis, piktybiniai navikai Lietuvoje jau daugelį metų išlieka antroje vietoje. Statistika – niūri, tačiau pataisoma, mat dalies onkologinių susirgimų galima išvengti pakeitus gyvenimo būdą, visų pirma – mitybą.
Profesorius paaiškino, kokių 6 riešutų derinys kasdien padės sustabdyti laiką ir taps tikru jaunystės eliksyru (1)
Tikriausiai visi esame girdėję, kad valgyti riešutus yra sveika ir jų vartoti reikėtų kuo įvairesnių. Tačiau kokie riešutai yra naudingiausi mums? Galbūt kažkurių kaip tik reikėtų valgyti kuo mažiau? Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Rimantas Stukas sudėjo visus taškus ant „i“ ir...
Kiekvienas turime savo užkandžiavimo įpročius – vieni po pusryčių mėgsta pasilepinti torto gabalėliu, kiti skaitydami gliaudo saulėgrąžas, dar kiti mieliau renkasi obuolį, riešutus, o galbūt ledus ir bulvių traškučius. Visi esame skirtingi, tačiau mūsų pasirinkimai įprastai būna dvejopi – arba sveik...
Vieni skatina pieno atsisakyti išvis, neva suaugusiam žmogui tai nenaudingas produktas, kiti sako, kad pieną vartoti kiekvienam reikėtų kasdien. Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Rimantas Stukas LNK Žinioms pasakojo, kad iš tiesų pienas yra labai naudingas produktas.
Profesorius Stukas atsakė, kiek kiaušinių per savaitę galima suvalgyti, ir koks būdas paruošti kiaušinį – sveikiausias (7)
Vieni kiaušinių vengia ir išvis nevalgo, kiti neįsivaizduoja pusryčių be šio produkto. Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Rimantas Stukas sako, kad kiaušiniuose yra daugybė naudingų organizmui medžiagų, tačiau nereikėtų persistengti juos valgant.