Ir kas mūsų užaugome be rūgštynių sriubos, retoriškai klausia mitybos specialistė Vaida Kurpienė? Šių rūgščiu skoniu pasižyminčių žalumynų galima rasti tiek nuosavose lysvėse šalia namų, tiek pievose ar pamiškėse. Beje, tai vienas žmogaus organizmui naudingiausių augalų, kuriame gausu vitaminų ir mi...
rūgštynės
19 straipsnių
Valgomoji rūgštynė (lot. Rumex acetosa) – rūgtinių (Polygonaceae) šeimos, rūgštynių (Rumex) genties daugiametis žolinis augalas.
Kai dovanų gauni rūgštynių, verdi gardžią ir sočią sriubą, o žolelių likutį užšaldai. Būtent taip pasielgė maisto tinklaraščio „Gamink su Audrone“ autorė Audronė Zemenskienė. Šeimoje labai mėgstamos sriubos receptu vilnietė dalijasi ir su Delfi Maistas skaitytojais.
„Jeigu mėgstate eksperimentuoti ir nebijote naujų, neįprastų skonių, savo pavasario valgiaraštį galite pabandyti paįvairinti gėlėmis ir laukinėmis žolėmis“, – sakė kretingiškė žolininkė Katerina Labanauskienė.
Julija Juozapavičienė kartu su šeima puoselėja „Gudelių“ ūkį ir savo klientus džiugina puokštėmis bei kompozicijomis iš savo pačios užaugintų, pievų gėlių, o taip pat ir augalų, kurie ligi šiol puokštėse paprastai neatsidurdavo. Jauna moteris sako savo puokštes papuošianti ir mėtomis, kurias vėliau ...
Lietuvos restoranuose po truputį kuriami nauji patiekalai, arba grįžta senieji, kuriems rasti ingredientų dažnai labai sudėtinga.
Viena svarbi taisyklė, kurios būtina laikytis valgant pievos žalumynus ir ruošiant iš jų kokteilius (3)
Nuo pavasario iki pat rudens gamta mums dovanoja itin daug naudingų sveikatai dovanų. Nemažai jų galime rasti tiesiog pievoje. Įvairūs žalumynai labai naudingi organizmui. Jie gausūs vitaminų ir mineralų. Apžvelkime lengviausiai randamus ir atpažįstamus valgomuosius pievų žalumynus.
Net neabejoju, kad visi mokate išvirti tradicinę rūgštynių sriubą. Pačią skaniausią – kaip kitaip. O aš papasakosiu, kaip iš tradicinių produktų, panaudojus vos kelis papildomus prieskonius, pagaminti neįprastą, bet ne mažiau gardų patiekalą.
Net neabejoju, kad visi mokate išvirti tradicinę rūgštynių sriubą. Pačią skaniausią – kaip kitaip. O aš papasakosiu, kaip iš tradicinių produktų, panaudojus vos kelis papildomus prieskonius, pagaminti neįprastą, bet ne mažiau gardų patiekalą.
Ilgus metus tik Vilniaus turgavietėse daržoves perkanti Jūratė pastebi, kad kainos paskutiniuosius metus šiek tiek ūgtelėjo. O atėjus pavasario sezonui, kai stalą vis dažniau norisi papuošti žaliomis salotomis, kainų pokyčiai dar labiau jaučiasi. DELFI domisi, kiek šiuo metu sostinės turgavietėse ka...
Gydytojai tvirtina, kad reikia kuo daugiau valgyti žalumynų, ypač dabar, kai jų sezonas. Ypatingai reikia valgyti rūgštynių. Naujausi tyrimai rodo, kad rūgštynėse yra medžiagų, kurios naudingos širdies ir kraujagyslių sistemai, taip pat mažina kraujyje blogojo cholesterolio.
Nors maistui rūgštynes jau XII amžiuje vartojo prancūzai, mums jos dar ilgą laiko buvo viso labo piktžolės. Tačiau yla netrunka išlįsti iš maišo, tad ir ant mūsų stalo rūgštynės išsikovojo sau vietą. Ir ne veltui.
Padažas labai tinka prie šaltienos, mėsos salotų bei kitų šaltų mėsos užkandžių.
Labai mėgstu šiuos šaltibarščius ir juos gaminu jau nuo neatmenamų laikų.
Ketvirtadienio vakarą Kaune vyko pirmasis šaltibarščių gaminimo čempionatas. Renginyje dalyvavo 7 šaltibarščių gamintojai, kurie šios sriubos paruošimui naudojo ir netradicinius ingredientus: braškes, rūgštynes ir sausus dribsnius.