Jeigu vis dar svarstote, ar leisti savo atžaloms valgyti saldumynus, privalėsite įvertinti ne tik visas galimas pasekmes, bet ir tai, kad izoliuotis nuo jų – neįmanoma.
saldumynai
155 straipsnių
Žiežmariuose nedidelę gamyklėlę „Lai Sąla“ įkūrusi Greta Putnaitė čia verda šešias karamelių ir tris saldainių rūšis, besislepiančias po „Cannamella“ prekės ženklu. „Delfi“ ji pasakojo, jog prieš 7 metus studijavo maisto technologiją, o iškart po studijų pradėjo gaminti karameles. Dabar jos verslas ...
Saldainių fabrikas „Rūta“, pradėjęs veiklą nuo karamelės virimo dideliame katile, šiandien yra vienas ilgiausiai veikiančiųsaldainių fabrikų visoje Europoje. Šimtametes tradicijas įmonėje puoselėja jau ketvirta įmonės įkūrėjo Antano Gricevičiaus šeimos karta, o koja kojon su laikmečiu žengiantis ver...
Kretingiškis Juozas nevalgo nei mėsos, nei saldumynų: gydytojai sako, kad gyvensiu 120 metų, tik nežinau, ar tiek noriu (19)
Kretingiškis verslininkas Juozas Maksvytis prieš 20 metų visiškai atsisakė mėsos. Tuo metu, kaip pasakojo, daug važinėjo į Vidurinę Aziją, kurioje kiauliena nevalgoma, o grįžus ir namuose tokios mėsos nebesinorėjo.
Šiluma džiuginančiomis vasaros dienomis norisi pasilepinti burnoje tirpstančiu gaiviu desertu. Purus kaip debesėlis citrusinis tiramisas, spalvingas želė tortas, o gal plombyrinis uogų pyragas – pasigaminti paprasčiau nei paprasta, todėl bent kartą paskanauti tikrai verta kiekvieną.
Pasak dietistės Vaidos Kurpienės, dažnas ir gausus saldumynų bei greitai pasisavinamų angliavandenių vartojimas gali pridėti ne tik papildomus kilogramus, bet ir sukelti uždegimus, imuniteto nusilpimą, mieguistumą, blogą nuotaiką.
Karalių dienai – ypatingas desertas: prancūzų konditeriai dalijasi itin paprasto, bet neįtikėtinai gardaus pyrago receptais (1)
Didžiosios metų šventės praūžė, bet progos pasilepinti – toli gražu ne. Šeštadienį, minint Trijų Karalių dieną, begalės žmonių pasaulyje keps prancūzišką klasiką – nuostabaus skonio karališką migdolinį pyragą „Galette des Rois“.
Priklausomybė cukrui panaši į kitas: laikui bėgant jo irgi suvartojama vis daugiau tai pačiai laimės būsenai pasiekti. Tačiau pasitenkinimas neretai trunka tik akimirką, nes greitai išnyra kaltė. Užsikuria tie patys mechanizmai, kurie būdingi valgymo sutrikimams: veiksmas provokuoja kaltę, kaltė – v...
Numatomas dar vienas kainų šuolis – šįkart turėtų suklusti saldumynų ir kavos mėgėjai. Baltasis cukrus pabrango kone perpus, o kakavos pupelių kaina tokia didelė buvo tik prieš pusę amžiaus. Tiesa, kristi nesiruošia ir kavos kainos. Apie tai, kokias tendencijas saldumynų ir kavos kainų lentelėse ste...
Saldumynai išskiria hormoną dopaminą, dėl kurio jaučiamės gerai ir kuris sustiprina mūsų įprotį.
Ar žinojote, jog trečiasis spalio šeštadienis visame pasaulyje dar žinomas kaip Saldžiausia diena? Ji minima daugiau nei šimtmetį pamaloninant artimus ir mylimus žmones saldžiomis dovanėlėmis ir taip išreiškiant dėmesį, pripažinimą bei dėkingumą. Žinoma, tikrieji smaližiai saldėsiais mėgaujasi ne ti...
Vaida Kurpienė išvardijo 7 didžiąsias klaidas, kurias darantiems sunku atsispirti saldumynams ir miltiniams patiekalams (1)
Aukštas „blogasis“ cholesterolis, cukrinis diabetas, sąnarių, galvos skausmai, hormonų sutrikimai gali kamuoti dėl per didelio cukraus vartojimo.
Jeigu pastaruoju metu daugiau nei įprastai jus traukia saldumynai arba sūrus maistas, tai gali signalizuoti apie kai kurių vitaminų ir mineralų trūkumą.
Neįtikėtinai geros kainos saldumynams – „Iki“ skelbia „Smaližių fiestą“ ir nuolaidas net iki 50 proc. (1)
Pasisaldinti vasaros pabaigą, gardžiai paminėti Rugsėjo 1-ąją ar tiesiog pasilepinti kasdieniu desertu – šią savaitę tai galėsite padaryti net iki perpus pigiau. Prekybos tinkle „Iki“ jau nuo pirmadienio ryto prasidėjo ypač skanios dienos – ribotą laiką truksianti „Smaližių fiesta“ atneša net iki 50...
Sveika mityba yra esminis veiksnys norint užtikrinti sveiką ir aktyvų gyvenimo būdą. Viena didžiausių problemų šiandienos maisto vartojimo kontekste yra pernelyg didelis saldumynų suvartojimas. Mitybos specialistė Beata Rusu dalijasi patarimais, kaip atrasti balansą ir saldumynus valgyti be sąžinės ...
Beveik 20 metų cukraus nevartojantis Artur Lebedenko-Swan stebisi PSO verdiktu: tai dabar turime grįžti atgal? (14)
Kiek save pamenu, buvau visada smaližius. Paauglystėje galėdavau suvalgyti tortą – nemeluoju. Kad ir kiek stengdavausi save riboti, man saldumas buvo pernelyg patrauklus. Kava ir arbata su cukrumi. Varškė ar blynai su daug uogienės ar šokoladiniu padažu. Visur cukrus, daug tuščių, nereikalingų kalor...
Net jei nemėgsti saldumynų, tai nėra kliūtis juos gaminti. Tai paliudytų ir Monika Kubilienė iš Panevėžio rajono. Saldumynų valgyti nemėgstanti moteris jaučia didelį malonumą galvodama, kokiais keksiukais nustebinti vaikus, ar kokiu desertu pradžiuginti koleges Respublikinėje Panevėžio ligoninėje, k...
Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Vieni turi tradicinius šv. Velykų gardėsius, kuriais kasmet džiugina savo artimuosius. Kitiems gi kaskart patinka rasti naujus receptus ir mėgautis vis kitais skoniais. Surinkau 10 saldumynų receptų, kurie neabejotinai...
Cukrus yra neatsiejama daugelio maisto produktų sudedamoji dalis. Natūralus cukrus randamas vaisiuose, daržovėse, nerafinuotuose angliavandeniuose ir kai kuriuose pieno produktuose. Pridėtinis cukrus dedamas į sulčių gėrimus, gazuotus gėrimus, konditerijos gaminius, desertus, padažus.
Žmogaus organizmas šiuolaikiniame pasaulyje susiduria su daugybe gastronominių pagundų, kurioms atsispirti kartais beveik neįmanoma. Tačiau stiprus noras užvalgyti kažko sūraus, aštraus ar saldaus ne visada būna susijęs su sėkmingu reklamos triuku. Dažnai šių ar kitų gastronominių potraukių priežasč...