Garsią dietą sudaręs prancūzas gydytojas dietologas teigė, kad kalorijų skaičiavimas – beprasmiškas užsiėmimas, o valgymas – didžiulis malonumas, kurio atsisakyti – tiesiog nuodėmė. Laikantis šios dietos, tarsi stebuklinėje pasakoje tenka pereiti kelis etapus ir tik tuomet suteikiamas leidimas valgy...
Sėlenos
17 straipsnių
Apie skaidulų naudą organizmui yra girdėjęs bene kiekvienas. Rekomenduojama, kad kasdien moterys suvartotų 25 g, o vyrai – net 38 g skaidulų. Šių medžiagų yra įvairiuose maisto produktuose: vaisiuose, daržovėse, grūdinės kilmės patiekaluose. Visgi net ir valgant subalansuotai, skaidulų dažnai nėra s...
Jei valgome pilno grūdo kviečius, mes natūraliai gauname ir kviečių sėlenas, kurios yra viena iš kviečio grūdo sudedamųjų medžiagų. Deja apdorojant grūdus, ypač ruošiant baltų miltų produktus, sėlenos yra pašalinamos. Kviečių sėlenos turi saldumo ir riešutų skonio, didesnis jų kiekis mūsų racione pa...
Šiais laikais vis dažniau kalbant apie įvairius „supermaistus“ reiktų prisiminti, kuo naudingi mums gerai pažįstami produktai. Šį kartą kalbėsime apie grūdinius produktus, o dar tiksliau išorinę jų dalį – sėlenas, kurias prarandame, jei renkamės nuvalytus produktus – kaip baltus miltus ar ryžius.
Vienas produktų, kuriuos mitybos specialistai rekomenduoja norintiems mesti svorį, yra duona su sėlenomis. Taip, taip, būtent duona, kurią vien paminėjus daugelis svorį metančių žmonių iš siaubo sukasi į šalį.
Visadalių grūdų produktai gerina žarnyno mikroflorą ir stiprina imunitetą. Tokius savo tyrimo rezultatus žurnale „The American Journal of Clinical Nutrition“ skelbia Bostone veikiančio Tufso universiteto „Jean Mayer USDA“ žmonių mitybos tyrimų centro mokslininkė Simin Nikbin Meydani, praneša „medica...
Iki šiol didžiausias atliktas tyrimas, išanalizavęs pilno grūdo produktus, parodė, kad didelis dubuo košės kiekvieną dieną gali apsaugoti nuo vėžio.
Kviečiai – tūkstančius metų buvo pagrindiniu maistu didžiajai pasaulio daliai, todėl yra labai giliai įsišakniję mūsų kultūroje ir sąmonėje. Namie keptos duonos aromatas iki šiol asocijuojasi su jaukumu ir sveikata. Tradicijos įskiepijo begalinę meilę bei potraukį baltų miltų produktams, tačiau šian...
Prieš mėnesį ekologiškas kviečių ir rugių sėlenas nusipirkęs GRYNAS.lt skaitytojas, sugalvojęs jas suvalgyti, dar nepraplėštame pakelyje pamatė besiragančias kirmėles. Prekybos centre „Maxima“ pirktą kruopų pakelį su kirmėlėmis vyras atnešė į redakciją.
Vienos geriausių Australijos dietologių, Dr. Rosemary Stanton, teigimu, šiais laikais galima įsigyti įvairiausių sveiko maisto produktų, tačiau daugelio žmonių mitybos racionas tebėra skurdus – vis dar vartojame daug riebalų, druskos, alkoholio ir mažai maistinių skaidulų. Dėl to sparčiai daugėja an...
Duona – kasdieninis patiekalas. Viena duona – vertinga, kitos maistinė vertė kaip pyrago. Studijos „Sulieknėk sveikai“ vadovė, sveikos mitybos specialiste Vaida Kurpienė pataria – rinkitės bemielę duoną, keptą iš viso grūdo miltų.