Silkė – neva tik nepasiturinčių lašiša. Silkė – dažnai tik marinuota. Silkė – dažniausiai tik šventiniam stalui. Tokių ir panašių mitų bei pramanų apie silkę Lietuvoje sklando tikrai nemažai. O juk ši lietuvių mėgstama žuvis yra ne tik vienas populiariausių žuvies produktų pasaulyje, bet slepia savy...
silkė
178 straipsnių

Atlantinė silkė (lot. Clupea harengus, angl. Atlantic herring, vok. Atlantischer Hering) – silkiažuvių būrio žuvis. Tai viena iš gausiausių žuvų rūšių pasaulyje. Paplitusios abiejose Atlanto pusėse, telkiasi į didelius būrius. Išauga iki 45 centimetrų ilgio ir sveria daugiau nei pusę kilogramo. Minta irklakojais bei aukštesniaisiais vėžiagyviais, nedidelėmis žuvimis. Silkėmis minta ruoniai, banginiai, menkės ir kitos didesnės žuvys.
Silkė, patiekiama su priedais (dar vadinama "silkė pataluose"), yra vienas iš populiariausių Kūčių patiekalų.
Pietūs 5 asmenų šeimai nekainavo nė 80 Eur: Riebus katinas nesigaili, kad netikėtai teko išsukti iš kelio (3)
Moterys, jūs tokie gležni sutvėrimai, kad be sustojimo negalite nuvažiuoti poros šimtų kilometrų atstumo. Mes, vyrai, kitokie. Aš, įsėdęs į lėktuvą ir neatsikėlęs nuo kėdės prasėdžiu skrydį iki Floridos, kuris trunka 10–11 val., priklausomai nuo to, kur įvyko persėdimas Europoje. Ir keliuosi tik tuo...
Silkės eksperimentas: patikrino, kiek pakuotėse yra silkės, o kiek – sveikatai nenaudingų priedų (15)
Be silkės, matyt, neįsivaizduojama nė viena lietuvio šventė. Silkė pataluose, su grybais, su avokadais, su morkomis ir razinomis... Fantazijai ribų nėra. Ir atrodytų – sveikintinas pasirinkimas, ypač vertinant tai, kad lietuviai žuvies vis dar valgo per mažai. Viskas būtų gerai, jei nežiūrėtume į si...
Specialistai rekomenduoja žuvį valgyti 2-3 kartus per savaitę. Deja, daugelis lietuvių taip ir nepasiekia šio skaičiaus. Maža to, kai kurie „prigąsdinti“, kad prekybos centruose parduodamose lašišose ar upėtakiuose nieko vertingo nelikę. Paprašėme mitybos specialistės Laurynos Nelkinės apžvelgti pen...
Silkės – plėšrūnės? Mokslininkai mano, kad Baltijos jūroje įvyko stebinantis evoliucijos pokytis (5)
Mokslininkai Baltijos jūroje aptiko naują silkių populiaciją, kuri minta kitomis žuvimis, o ne planktonu, kaip kiti šios rūšies atstovai. Apie naują evoliucinį šuolį iš pažiūros gerai ištirtos žuvų rūšies žuvyse praneša mokslinis žurnalas phys.org.
Atsakė, kiek dienų galima valgyti baltą mišrainę ir silkę – valgydami ilgiau smarkiai rizikuojate (1)
„Dėkitės dar, tiek prigaminom, kas dabar suvalgys...“ Tokia frazė jau tapo tradicine, o apie baltą mišrainę, prigamintą kone kibirais, galima rasti daugybę juokelių internete. Žinoma, dažniausiai tų „kibirų“ mišrainės suvalgyti per vieną dieną nepavyksta, o tada tenka ją įsidėti į šaldytuvą ar balko...
Silkės yra mėgstamos ir vertinamos nuo pačių seniausių laikų, manoma, kad buvo valgomos dar prieš 5000 metų. 1929–1938 m. Atlantinė silkė sudarė 97,9 proc. visos į Lietuvą įvežtos žuvies. Pastaraisiais metais silkių populiacija nyksta, net svarstoma uždrausti jų žvejybą. Tad kokią žuvį per Kūčias va...
Silkė – tradicinis Kūčių stalo patiekalas. Ši žuvis ir gardi, ir turinti įvairių sveikatai vertingų medžiagų, tiesa, jos naudą sveikatai gali stipriai sumenkinti netinkamas paruošimo būdas ar netinkami deriniai su kitais maisto produktais. Dietologas Edvardas Grišinas papasakojo „Delfi“, kodėl skirs...
Vaida Kurpienė papasakojo, kokios silkės nepirktų niekada, o ja susigundžiusiems turi vieną patarimą (7)
Silkė – vienas aktualiausių pirkinių prieš Kūčias ir vienas pagrindinių patiekalų ant šventinio stalo. Tačiau kaip žinoti, kokią silkę geriau pirkti, kaip ją ruošti, kad būtų ne tik skani, bet ir palanki sveikatai? Šito teiraujuosi dietistės, sveikos mitybos specialistės Vaidos Kurpienės.
9 neįprasti silkės patiekalai, kuriais tikrai nustebinsite artimuosius, – silkė mochito, kepta silkė, silkė su vaisiais ar kanapėmis (1)
Visi žino ir yra ragavę silkę su keptomis morkomis ar silkės suktinukus su svogūnais. Jei norisi kažko naujo, jei ieškote tokių silkės patiekalų, kurių skonis maloniai ir netikėtai nustebins, jūs pataikėte ten, kur reikia. Šiame tekste rasite išskirtinius silkės receptus, tad belieka bandyti ir steb...
Va čia tai bus Kūčios: kulinarė pasidalino net 18 silkės patiekalų receptų, kuriems pagaminti nereiks nei daug laiko, nei pinigų (6)
Kūčių stalo karalienei silkei sunkiai kas beprilygsta. Kiekviena šeima turi savo mėgstamiausią jos versiją, bet kodėl nepabandžius kažko naujo? Knygos „Didžioji konservavimo knyga“, geravirtuve.blogspot.com autorė Dalia Raimonda Mačenskienė mielai dalinasi savo nuostabiais, lengvai ir greitai pagami...
Artėjant šventėms, virtuvėje atgyja senieji receptai ir gimsta nauji kulinariniai atradimai. Aromatinga silkė su grybais – šventinio stalo karalienė, be kurios sunku įsivaizduoti Kūčias ir Kalėdas. Ji primena apie protėvių papročius ir suteikia galimybę nustebinti artimuosius naujais skoniais. Todėl...
Žydiškų patiekalų knygoje – iš kartos į kartą perduodami receptai: išbandykite žydišką silkę ir pyragą lekechą (7)
Kodėl visame pasaulyje mėgstamų beigelių plutelė tokia ypatinga? Ar žydiški balandėliai tokie pat skanūs kaip lietuviški? Iš ko ruošiami litvakiški šaltibarščiai? Kaip išgauti nepamirštamą saldžiarūgštį žydiškos silkės skonį? Ir kodėl jautienos sriuba gardinama saldžiu kiaušinio plakiniu gogel mogel...
10 silkės receptų – spalvingi ir labai gardūs patiekalai, kurie neabejotinai pirmieji dings nuo stalo (1)
Laukiantieji Kūčių jau pamažu dėlioja valgiaraštį, kuriame neabejotinai bus ir silkės patiekalų. Tinklaraščio „Maisto mėgėja“ autorė Kristina Naturjevienė dalijasi ne kartą išbandytais ir pasiteisinusiais receptais su silke ir kviečia išsirinkti labiausiai patinkančius.
Miestelis Lietuvoje vilioja paragauti išskirtiniais skoniais pasižyminčios silkės: nieko panašaus daugiau nerasite (2)
Po Lietuvos miestus šią vasarą keliaujantis „Delfi“ Kelionių ambasadorius Orijus Gasanovas šįkart su Simona Naine leidosi patyrinėti Marijampolės. Įdomu, kad čia Simona užaugo, tačiau per dieną aplankė ne vieną vietą, kuri jai nauja ir nėra ten buvusi.
Silkės patiekalai vienodai aktualūs tiek kasdien, tiek per šventes. Ypač – Kalėdas ir Velykas. Išbandykite šį šventinį silkės receptą.
Atsakė, kiek dienų galima valgyti baltą mišrainę ir silkę – valgydami ilgiau smarkiai rizikuojate (4)
„Dėkitės dar, tiek prigaminom, kas dabar suvalgys...“ Tokia frazė jau tapo tradicine, o apie baltą mišrainę, prigamintą kone kibirais, galima rasti daugybę juokelių internete. Žinoma, dažniausiai tų „kibirų“ mišrainės suvalgyti per vieną dieną nepavyksta, o tada tenka ją įsidėti į šaldytuvą ar balko...
Silkė – tai balta žuvis, kuri didžiąją gyvenimo dalį praleidžia vandenyne. Silkės aptinkamos viso pasaulio vandenynuose, tačiau didžioji dalis silkių sugaunama vandenyse netoli Škotijos ir Šiaurės Airijos.
Paskutinės dienos prieš šventes – tik maloniems darbams virtuvėje. O jei trūksta idėjų, jei norite išbandyti naują receptą, – kviečiu pasidairyti. Tekste rasite šiuos: silkės vyniotinis, greitai nuo stalo dingstantys užkandukai su silke, be proto skani originalaus recepto silkė, silkė su daržovėmis ...
Kokios didžiosios metų šventės be silkės! Per Kūčias ir Kalėdas įprasta ją valgyti su kepintomis morkomis ir svogūnais, burokėliais ir pupelėmis, o šį kartą siūlome išmėginti silkės garstyčių padaže receptą.