silkė

178 straipsnių

Atlantinė silkė (lot. Clupea harengus, angl. Atlantic herring, vok. Atlantischer Hering) – silkiažuvių būrio žuvis. Tai viena iš gausiausių žuvų rūšių pasaulyje. Paplitusios abiejose Atlanto pusėse, telkiasi į didelius būrius. Išauga iki 45 centimetrų ilgio ir sveria daugiau nei pusę kilogramo. Minta irklakojais bei aukštesniaisiais vėžiagyviais, nedidelėmis žuvimis. Silkėmis minta ruoniai, banginiai, menkės ir kitos didesnės žuvys.

Silkė, patiekiama su priedais (dar vadinama "silkė pataluose"), yra vienas iš populiariausių Kūčių patiekalų.

Parengė Vičiūnų grupė

Silkė – neva tik nepasiturinčių lašiša. Silkė – dažnai tik marinuota. Silkė – dažniausiai tik šventiniam stalui. Tokių ir panašių mitų bei pramanų apie silkę Lietuvoje sklando tikrai nemažai. O juk ši lietuvių mėgstama žuvis yra ne tik vienas populiariausių žuvies produktų pasaulyje, bet slepia savy...

2025.04.17 13:54
Agnė Keizikienė

Specialistai rekomenduoja žuvį valgyti 2-3 kartus per savaitę. Deja, daugelis lietuvių taip ir nepasiekia šio skaičiaus. Maža to, kai kurie „prigąsdinti“, kad prekybos centruose parduodamose lašišose ar upėtakiuose nieko vertingo nelikę. Paprašėme mitybos specialistės Laurynos Nelkinės apžvelgti pen...

2025.02.20 21:09
Delfi primena
Atsakė, kiek dienų galima valgyti baltą mišrainę ir silkę – valgydami ilgiau smarkiai rizikuojate
Gabrielė Grinkaitė

„Dėkitės dar, tiek prigaminom, kas dabar suvalgys...“ Tokia frazė jau tapo tradicine, o apie baltą mišrainę, prigamintą kone kibirais, galima rasti daugybę juokelių internete. Žinoma, dažniausiai tų „kibirų“ mišrainės suvalgyti per vieną dieną nepavyksta, o tada tenka ją įsidėti į šaldytuvą ar balko...

2024.12.26 14:51
Roma Macijauskaitė

Visi žino ir yra ragavę silkę su keptomis morkomis ar silkės suktinukus su svogūnais. Jei norisi kažko naujo, jei ieškote tokių silkės patiekalų, kurių skonis maloniai ir netikėtai nustebins, jūs pataikėte ten, kur reikia. Šiame tekste rasite išskirtinius silkės receptus, tad belieka bandyti ir steb...

2024.12.10 06:00
Vaiva Arnašė

Kūčių stalo karalienei silkei sunkiai kas beprilygsta. Kiekviena šeima turi savo mėgstamiausią jos versiją, bet kodėl nepabandžius kažko naujo? Knygos „Didžioji konservavimo knyga“, geravirtuve.blogspot.com autorė Dalia Raimonda Mačenskienė mielai dalinasi savo nuostabiais, lengvai ir greitai pagami...

2024.12.09 14:04
Jurga Vaičiūtė

Kodėl visame pasaulyje mėgstamų beigelių plutelė tokia ypatinga? Ar žydiški balandėliai tokie pat skanūs kaip lietuviški? Iš ko ruošiami litvakiški šaltibarščiai? Kaip išgauti nepamirštamą saldžiarūgštį žydiškos silkės skonį? Ir kodėl jautienos sriuba gardinama saldžiu kiaušinio plakiniu gogel mogel...

2024.12.05 06:15