skonis

116 straipsnių

Skonis vienas iš pojūčių, kuriais žmogus gauna informaciją iš aplinkos.

Išskiriami penki pagrindiniai skoniai: kartumas, rūgštumas, sūrumas, saldumas ir umami. Jau yra nustatyti šių skonių receptoriai ir jų veikimo mechanizmai. Teigiama, kad deginantį skonį sukelia šilumos receptorius dirginančios medžiagos. Kai kurie šaltiniai nurodo ir šarminio bei specifinio riebalų skonio nepriklausomą atpažinimą.

Jolanta Veličkienė, maisto technologė

„Sotūs, skanūs ir lengvai paruošiami naminiai mėsos vyniotiniai – yra ne tik skanesni bet ir sveikesni, nes naminio vyniotinio sudėtyje nėra jokių sveikatai nepalankių priedų, tik tai, kokius produktus naudosite. Jų gaminimas nėra toks sudėtingas, kaip galėtų atrodyti. Eksperimentuojant kaskart gali...

2024.03.22 06:20
Roma Macijauskaitė

Ši daržovė neatsiejama nuo Viduržemio jūros, Azijos, Artimųjų rytų kulinarinių vingrybių. Ji gali virsti išskirtinio skonio garnyru, traškiu užkandžiu, salotomis, netgi sriuba ar unikaliu pagrindiniu vegetarišku patiekalu. Pamažu šią nebrangią ir skaidulų kupiną daržovę atranda ir lietuviai. O svarb...

2024.03.04 09:37
Roma Macijauskaitė

Gėrimas, kurį gurkšnoti rekomenduoja ir gydytojai dietologai, – kombučia. Porą metų šį gėrimą namuose gaminanti maisto tinklaraščio „Vienkiemio virtuvė“ autorė Eliza Bielinė išbandė įvairiausius skonius ir rado sau labiausiai patinkantį. Moteris kviečia ir kitus pasigaminti kombučios – gazuotos arba...

2024.02.19 21:33
UAB „Daumantai LT“, Jurgita Lieponė

„Kas yra skanu, o kas – ne? Ar skanu yra žiogas, išvirtas aliejuje? Arba pūdyta silkė? Kiekvienam savo. Lygiai taip pat yra ir su padažais, kai vienam reikia klasikos, o kitam svarbu, kad padaže būtų vyšnių“, – sako lietuviškų pagardų gamintojos bendrovės „Daumantai LT“ technologas inovacijoms ir ko...

2024.01.19 10:07
Andrius Užkalnis

Tai ar bent metų pabaigoje galima apsieiti be to restoranų kritiko, sako daugelis. Negalima. Jau nuo 2015 metų DELFI kiekvieną savaitę spausdina mano apvžvalgas, kad ir kas vyktų pasaulyje: rinkimai, karai, šventės ar tarpušvenčai - reguliariai į tarpuragę gastronomijos naujienos.

2023.12.27 18:09