skruzdėlynas

20 straipsnių

Fausta Marija Leščiauskaitė

Praėjusių metų gruodį išrinkau geriausių Lietuvos grybukų penketuką (apie tai galite skaityti čia). Kodėl grybukų? Nes buvo iki gyvo kaulo daėdę tie visi prabangūs, brangūs ir įmantrūs kubų, kupolų formos saldėsiai, putėsiai, musai ir kiti sunkiai ištariami žodžiai, kurie visai nepriminė nieko jauka...

Jei jums patinka „tinginys“, lažinuosi, kad patinka ir karamelinė jo versija. Šie „skruzdėlynai“ dar geresni, nes padaryti ne su pirktiniais sausainiais, o su namie gamintais trupiniais. Tad jei turite valandėlę laiko, raitokitės rankoves.

Šie traškūs paplotėliai labai primena Lietuvoje gaminamą skruzdėlyną, tik skruzdėlynui pagaminti reikia daugiau laiko, kadangi kiekvienas lakštas išmirkomas saldžiame sirupe ir paplotėliai kepami žymiai mažesni. Buñuelos paplotėliams taip pat galima paruošti saldų sirupą, tačiau kiekvieno paplotėlio...

Birutė Davidonytė

Pavasarį bunda įvairūs kenkėjai, o kai kas tokiais vadina ir skruzdėles. Tačiau reikia žinoti, kad jas naikinant nereikėtų perlenkti lazdos. Namuose su jomis galima kovoti, tačiau jei įsismarkavę sunaikinsite gyvenančias miške, gali tekti susimokėti baudą.

Jei gerai įsižiūrėtume, tai pamatytume, kad skruzdėlės nešioja ne tik šapus. Besimaitindamos jos gali apsaugoti ištisus hektarus miško nuo kenkėjų, kurie apninka silpnus ar sužeistus medžius. Jos - svarbi miško ekosistemos dalis. Mažas vabzdys turi didelę reikšmę ne tik miškui, bet ir visam gyvybės ...

Selemonas Paltanavičius

Nors pavasario pradžią manėme gimus anksčiau, kovo pirmomis dienomis, tačiau tik dabar atsirado tikrojo pavasario ženklų - sukruto rudosios miško skruzdėlės. Beveik penkis mėnesius jų šeimos praleido pažeminės lizdo dalies gelmėse, dabar jos atveria antžeminės savo namų dalies angas ir veržiasi į pa...

Bendruomeniniu gyvenimo būdu ir darbo pasiskirstymu pasižyminčios skruzdėlės per savo gyvenimą net kelis kartus pakeičia „profesiją“, teigia mokslininkai, stebėję individualių skruzdėlyno narių gyvenimus. Profesijos progresiją pastebėjo ir aprašė mokslininkų komanda iš Lausanene universiteto (Šveica...

Saldus „Skruzdėlynas“, kurį iškepė Šiaulių profesinio rengimo centre kulinariją studijuojančios mokinės, sveria 219 kilogramų, jo apimtis 4 metrai 24 centimetrai, pyragas susideda iš 18.400 saldžių lapelių ir yra 178 centimetrų aukščio. Beveik savaitę gamintam kepiniui sunaudota 100 kilogramų cukrau...