someljė

28 straipsnių

Someljė (pranc. sommelier) – profesionalus vyno padavėjas, vynininkystės profesionalas. Išmano vyno gamybos technologijas bei geba tvarkyti visus reikalus susijusius su vyno atrinkimu, užsakymu, laikymu ir pateikimu galutiniam vartotojui. Tai aukštos kvalifikacijos specialistas, išmanantis vynų derinimą prie patiekalų, pateikimo meną ir taisykles, faktorius turinčius įtakos vyno kokybei, gebantis atpažinti vynus iš aromato bei skonio.

Dovilė Jablonskaitė

Nesiryžus svajonės siekti tiesiausiu keliu, 31-erių Gretai Buterlevičienei teko prie jos priartėti tik įveikus painų gyvenimo vingių labirintą. Teisės studijos, kelionės iš vienos šalies į kitą, dveji jaunystės metai dirbant asmenine asistente vokietei poniai. Atlyginimas už asmeninį asistavimą buvo...

Liana Davletšina – bene vienintelė Lietuvoje alyvuogių aliejaus someljė. Išbandžiusi teisininkės amatą moteris suprato – ši sritis per daug sausa jos asmenybei ir išvykusi į Italiją atrado alyvuogių aliejų. Ką daro alyvuogių aliejaus someljė? Kaip degustuojamas aliejus? Bei kaip žinoti, kad nusipirk...

Urtė Mikelevičiūtė

Vienas geriausių Lietuvos restoranų „Stebuklai“ (2016 metais jis buvo pripažintas nr.1 „Lietuvos geriausiųjų restoranų“ rinkimuose) socialiniuose tinkluose paskelbė, jog nuo šiol jis bus atviras uždariems renginiams, kas mėnesį šefas Martynas Praškevičius pristatys po naują patiekalą, o prie naujos ...

Lietuvoje sparčiai daugėjant restoranų darosi sunku atskirti, kuri vieta – išties gera ir verta dėmesio, o kur užsukus gali tekti nusivilti. Kad suprasti būtų lengviau, projekto „30 geriausių restoranų“ suburtos Gero maisto akademijos narė Urtė Mikelevičiūtė ir alaus someljė Jonas Lingys papasakojo,...