Mažeikiškė Rasa Nabažaitė praėjusius metus užbaigė džiugia žinia – ji pirmoji ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse įgijo medaus someljė titulą. Išlaikytas 3 dienas trukęs egzaminas jai užtikrino vietą Nacionaliniame medaus juslinės analizės ekspertų registre Italijoje – vienintelėje tokioje inst...
someljė
28 straipsnių
Someljė (pranc. sommelier) – profesionalus vyno padavėjas, vynininkystės profesionalas. Išmano vyno gamybos technologijas bei geba tvarkyti visus reikalus susijusius su vyno atrinkimu, užsakymu, laikymu ir pateikimu galutiniam vartotojui. Tai aukštos kvalifikacijos specialistas, išmanantis vynų derinimą prie patiekalų, pateikimo meną ir taisykles, faktorius turinčius įtakos vyno kokybei, gebantis atpažinti vynus iš aromato bei skonio.
Martynas Žemavičius puikiai pažįstamas gurmanams – jis ne vienerius metus vadintas vienu geriausių Londono šampano žinovu, kuris ilgus metus dirbo prabangiausiuose „Michelin“ restoranuose. Tačiau šiandien Martynas – į tėvynę sugrįžęs sėkmingas verslininkas, kuris laidoje „Kasdienybės herojai“ papasa...
Kaip rašoma pranešime spaudai, daugelis žino, kad žodis „someljė“ apibūdina profesionalą, išmanantį tam tikros srities gėrimus. Bet ar teko girdėti, kad egzistuoja ir vandens someljė? Nors ši kryptis mūsų šalyje dar nėra tokia populiari, vandens someljė mokslus baigusi Erika Šaltytė sako, kad ši spe...
Nesiryžus svajonės siekti tiesiausiu keliu, 31-erių Gretai Buterlevičienei teko prie jos priartėti tik įveikus painų gyvenimo vingių labirintą. Teisės studijos, kelionės iš vienos šalies į kitą, dveji jaunystės metai dirbant asmenine asistente vokietei poniai. Atlyginimas už asmeninį asistavimą buvo...
Valentino diena skirta meilei, o koks ypatingesnis būdas ją švęsti, nei paruošti skanią ir iki detalių apgalvotą vakarienę? Martynas Žemavičius, nealkoholinės putojančios arbatos „Acala” įkūrėjas ir patyręs someljė, sukaupęs daugiau nei 20 metų patirtį pasaulinėje vyno rinkoje, tikrai turi kuo pasid...
Liana Davletšina – bene vienintelė Lietuvoje alyvuogių aliejaus someljė. Išbandžiusi teisininkės amatą moteris suprato – ši sritis per daug sausa jos asmenybei ir išvykusi į Italiją atrado alyvuogių aliejų. Ką daro alyvuogių aliejaus someljė? Kaip degustuojamas aliejus? Bei kaip žinoti, kad nusipirk...
„Vanduo yra pirmasis žmogaus kūno vaistas, niekada to nepamirškite“, – tvirtina pirmasis Prancūzijoje vandens someljė Alexis Durand. Daugelyje pasaulio mineralinių vandenų išragavęs žinovas ypač gerai vertina lietuvišką mineralinį vandenį „Birutė“. Ekspertas pabrėžia ne tik šio vandens naudą organiz...
35-erių Martynas Pravilonis, „Grand Hotel Kempinski Vilnius“ vyriausiasis someljė, šio amato ėmėsi prieš 15 metų. Tai pareikalavo daug pastangų ir laiko, atimto iš šeimos – žmonos ir keturių vaikų, bet vyras sako nesigailintis nė dienos. Vynų pasaulis psichologo išsilavinimą turinčiam specialistui –...
Atrodo, tarsi Bordo regiono vynai jį būtų apsėdę. Prieš ketvirtį amžiaus palikęs Niujorką ir persikraustęs į Prancūzijos Bordo regioną, vyno ekspertas, Bordo universiteto dėstytojas Dewey Markhamas Jr. išgarsėjo parašęs didžiulio populiarumo tarp vynininkų ir vyno kolekcionierių sulaukusią knygą „18...
Vienas geriausių Lietuvos restoranų „Stebuklai“ (2016 metais jis buvo pripažintas nr.1 „Lietuvos geriausiųjų restoranų“ rinkimuose) socialiniuose tinkluose paskelbė, jog nuo šiol jis bus atviras uždariems renginiams, kas mėnesį šefas Martynas Praškevičius pristatys po naują patiekalą, o prie naujos ...
Paaiškino, dėl ko žmonės prie desertų mėgsta kavą: dėl tos pačios priežasties prie jų tiktų ir alus (4)
Geriausiu šiais metais pripažintas virtuvės šefo Martyno Praškevičiaus restoranas „Džiaugsmas“ šį garbingą titulą iškovojo ir Lietuvos gurmanų širdis iškart pavergė nauja savo koncepcija – rinktis lietuviškus ingredientus. Tas pats čia galioja ir vyno kortai – restoranas garsėja lietuvių skoniui neį...
Pirmadienio vakarą surengtas jau XIII atviras Lietuvos someljė čempionatas „Acqua Panna San Pellegrino Grand Prix“. Atvirojo čempionato nugalėtojas, ginantis savo titulą jau trečius metus, – someljė Martynas Pravilonis, atstovaujantis „Kempinski“ viešbučiui, skelbiama pranešime spaudai. Šis laimėjim...
Vilniuje vykusiose svarbiausiose Baltijos šalių someljė varžybose „Vana Tallinn Baltic Sommelier Grand Prix“ triumfavo net du lietuviai. Finale Martynas Pravilonis apgynė pernai iškovotą titulą ir vėl tapo geriausiu Baltijos šalių someljė. Geriausio Baltijos šalyse jaunojo someljė (iki 25 metų) vard...
Alaus someljė apie populiarius užkandžius: užsieniečiams siaubą kelia mūsų vištų skrandukai ir kiaulės kojos (141)
Koks alus geriausiai dera su kepta duona? Šis klausimas nuskamba beveik kiekvienoje alaus someljė Vidmanto Čičelio rengiamoje alaus degustacijoje. Nors pats alaus ekspertas linkęs paieškoti ir išbandyti neįprastų derinių su alumi – nuo sušių iki keptų vabzdžių, – jo teigimu, tradicinė mūsų šalies vi...
Trečiadienį Tokijuje prasidėjo pirmoji dirbtinio intelekto paroda „Expo“. Jos lankytojai gali iš arčiau susipažinti su daugybe naujos kartos technologijų – pradedant someljė funkcijas perėmusiu robotu ir baigiant specialiu emocijų skaitytuvu.
Siekiant išsiaiškinti, kurie restoranai Lietuvoje – patys geriausi, antrus metus iš eilės rengiamas „30 geriausių restoranų“ projektas. Šįmet varstant restoranų duris pastebima nauja tendencija: vis daugiau profesionalių šefų kartu su savo patiekalais siūlo lankytojams paragauti alaus.
Lietuvoje sparčiai daugėjant restoranų darosi sunku atskirti, kuri vieta – išties gera ir verta dėmesio, o kur užsukus gali tekti nusivilti. Kad suprasti būtų lengviau, projekto „30 geriausių restoranų“ suburtos Gero maisto akademijos narė Urtė Mikelevičiūtė ir alaus someljė Jonas Lingys papasakojo,...
Vynų spėjimo čempionatui besiruošiantis N. Miežys: klaidintis pradedi, kai imi pernelyg daug galvoti (9)
Treniruočių būna visokių. Vienas geriausių Lietuvos someljė, vienas iš vyninės „Somm“ įkūrėjų Narimantas Miežys pastarosiomis dienomis daug laiko praleidžia ragaudamas vyną. N. Miežys ruošiasi jau tradicija tapusiam vyno spėjimo čempionatui „Nosis 2017“, kuris vyks pirmąjį gegužės savaitgalį, per „V...
Jos niekuomet nežadėjo keisti profesijos. Ir keliai jų į Someljė mokyklą buvo skirtingi. Tačiau dizainerė Jurgita Januškevičiūtė, rinkodaros profesionalė Kristina Mažeikytė ir daugeliui iš televizijos pažįstama Birutė Šaltytė-Belousovienė vyno kursuose ieškojo to paties: kaip atskirti gerą vyną nuo ...
Yra toks paprastas posakis: esi tai, ką valgai. Tačiau čia nebūtinai kalbama apie iš maisto gaunamą energiją ar figūros linkius. Kiekvienu į burną dedamu kąsniu besirūpinantis žmogus atsakingai pažiūrės ir į savo gyvenamąją aplinką, jam rūpės, kaip jis atrodo, kas jo draugai, kokie darbo rezultatai ...