Šiais metais šiek tiek anksčiau prasideda spanguoliavimo sezonas. Norime priminti, kad valstybiniuose gamtiniuose rezervatuose lankytis ir rinkti spanguoles draudžiama, išskyrus tam tikras išimtis, rašoma pranešime spaudai.
Spanguolės
133 straipsnių
Spanguolė (lot. Oxycoccus, angl. Cranberry, vok. Moosbeere) – erikinių šeimos (Ericaceae) visžali augalai. Stiebas gulsčias, šakotas. Lapai smulkūs ovališki, trumpakočiai.
Nenumaldomai artėja šilauogių sezonas, o tai reiškia, kad šių uogų ant mūsų stalų tikrai netrūks. Jeigu turime daugiau šilauogių, nei galite užsišaldyti, panaudoti pyraguose ir kokteiliuose, dar vienas puikus variantas – iš šių uogų pasigaminti fermentuoto gėrimo. Ekspertai sako, kad, norint maksima...
Pyragėliai su kalakutiena ir spanguolių džemu – puikų balansą turintis skonių derinys. Šis užkandis labai patiks svečiams per Kalėdas ar kitas šventes. Pyragėliai su kalakutiena ir spanguolių džemu skanūs ir atvėsę.
Šį sąrašą turėtumėte išsisaugoti – įvardijo 20 naudingiausių organizmui produktų ir išskyrė vienas uogas: naudingos širdžiai, stabdo nutukimą (1)
Ibn Sina (Avicena), kuris laikomas medicinos pradininku, dar prieš kelis tūkstančius metų savo knygoje pasakojo apie organizmui naudingiausią maistą. Štai kokių maisto produktų tikrai vertėtų įtraukti į savo mitybos racioną.
Spanguolės komerciškai pradėtos auginti ne taip ir seniai – šių uogų ūkininkai ėmėsi prieš maždaug 200 metų. Tačiau kaip šios pelkių uogos atsidūrė ant mūsų stalo?
Spanguolės – puikus vertingų vitaminų, mineralų, antioksidantų ir ląstelienos šaltinis. Tai tvirtina tiek gydytojai, tiek mitybos specialistai. Rūgštoko skonio tamsiai raudonose uogose gausu pektino, antocianino, fenolio rūgščių, leukoantocianino, katechino, trimetilglicino, makro- ir mikroelementų,...
Rugsėjį gamta lepina spanguolių ir grybų mėgėjus. Tad Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai dalinasi rekomendacijomis kaip atsakingai elgtis gamtoje spanguoliaujant ir grybaujant, rašoma pranešime.
Vasaros dauguma laukia ne tik dėl gerų orų, bet ir dėl daugybės šviežių vaisių, uogų bei daržovių. Tačiau ką daryti, kai šių gėrybių labai norisi pasilikti ir žiemai? Koks jų išlaikymo būdas yra geriausias?
Dietologai pataria atkreipti dėmesį, kokių produktų reikėtų vengti, o kuriuos galime vadinti super maistu ir vartoti kasdien – kad gera savijauta galėtų džiaugtis kiekvienas – tiek mažas, tiek didelis.
Gydytoja – apie ligą, kuria susirgus kartą, neretai susergama ir pakartotinai: gajus mitas, kad tai – tik moterų problema (1)
Jeigu gyvenate aktyvų lytinį gyvenimą, keičiate partnerius, nepiktybiškai dieną iš dienos alinate savo imuninę sistemą, pernelyg nesukate galvos dėl to, ką valgote, nevengiate žalingų įpročių, ne visada paisote higienos, tai turbūt su šia liga teko susidurti. Susirgus vieną kartą, neretai sergama ir...
Išbandėte daugybę lieknėjimo būdų, bet rezultatai nedžiugina? Ši mityba ne tik tirpdo kilogramus, bet ir leidžia jaustis sotiems (1)
Laikėtės greipfrutų ir keto dietos, atsisakėte duonos, makaronų ir kitų angliavandenių – tačiau svorio numesti taip ir nepavyko? Ekspertai siūlo atsisakyti tokių griežtų dietų ir prisiminti svarbią taisyklę: raktas į sėkmingą svorio metimą yra visai ne beskonė, mažai riebalų ir angliavandenių turint...
Gydytojai ir mitybos specialistai vienu balsu patvirtintų, kad spanguolės – puikus vertingų vitaminų, mineralų, antioksidantų ir ląstelienos šaltinis. Tamsiai raudonose rūgštaus skonio uogose gausu pektino, antocianino, fenolio rūgščių, leukoantocianino, katechino, trimetilglicino, makro- ir mikroel...
Šlapimo takų susirgimai gali atrodyti nerimti sutrikimai, kurių nebūtinai gydyti. Deja, savaime šios infekcijos nepraeina ir gali išsivystyti į lėtines formas bei inkstų nepakankamumą. Vieni žmonės – labiau linkę sirgti, negu kiti ir nors moterims šlapimo takų infekcijos pasitaiko dažniau, vyrams jo...
Spanguolių kisielius – gardus ir vitaminų turtingas gėrimas. Neįsivaizduojams šv. Kūčių stalas be jo. Tiesa, kokį spanguolių kisielių gerti – karštą ar atvėsusį – spręsti jums patiems.
Planuojant šventinio stalo vaišes svarbu apgalvoti ne tik skirtingų patiekalų, bet ir gėrimų sąrašą. Lietuviai švenčių stalo neįsivaizduoja be aguonpienio, vaisių kompoto ar tradicinio spanguolių kisieliaus. Nors kisielių galima pasigaminti iš įvairių mišinių, tačiau dažniausiai jis ruošiamas pagal ...
Kalėdų stalui iškepkite kiaulienos nugarinės su spanguolėmis. Mes ir toliau griauname mitus, kad šventinius patiekalus paruošti gana sudėtinga. Anaiptol: išbandykite šį kiaulienos nugarinės su spanguolėmis receptą ir patys įsitiknsite.
Puošnios spanguolės – paskutinės gamtos dovanojamos uogos, kurios gali šviežios sulaukti Kalėdų, tad nuo seno buvo neatsiejama žiemos švenčių stalo dalis, simbolizavusi sveikatą, drąsą ir apsaugą. Spanguolių Kisielius yra tradicinis Šv. Kūčių vakarienės patiekalas, tačiau šios uogos gali atlikti ger...
Išsisaugokite šį spanguolių padažą - jo tikrai prireiks šv. Kalėdų dieną, kai iš orkaitės ar pečiaus trauksite kepsnį. Spanguolių padažą galima laikyti šaldytuve kelias savaites.
Žiedinį kopūstą pagal šį receptą paruošti itin paprasta. Tereikia viską sudėti į indą ir pamiršti 30 minučių. Valgykite žiedinį kopūstą vieną arba patiekite kaip garnyrą.
Moliūginis keksas – vienas iš galybės receptų, ką galima pasigaminti iš moliūgo minkštimo, likusio po skaptavimo. Pagardintas prieskoniais šis moliūginis keksas gal kiek primins kalėdinį kepinį.