Pasaulio sveikatos organizacija paskelbė naujas gaires, kuriose patariama nevartoti vadinamųjų necukrinių saldiklių, arba NSS (angl. non-sugar sweeteners). Pasak organizacijos, saldikliai ne tik nepadeda numesti svorio, o ir gali padaryti rimtą žalą sveikatai, mat didina insulto, infarkto ir ankstyv...
Stevija
16 straipsnių
Dirbtiniai saldikliai, naudojami vietoj cukraus daugelyje produktų, nepadeda numesti svorio ir, pasak Pasaulio sveikatos organizacijos, gali padaryti rimtą žalą sveikatai.
Natūralūs saldikliai nebūtinai sveikiau nei paprastas cukrus – svarbiausia laikytis vienos taisyklės
Stevija, agavų sirupas, rudasis cukrus... Rodos, pakeisti tradiciniam cukrui šiais laikais sukurta daugybė alternatyvų. Manoma, kad šios alternatyvos daug sveikesnės nei tikras cukrus, tad ir vartoti jų galima daugiau. Tačiau kaip yra iš tiesų? Apie saldiklius pasikalbėjome su biomedicinos mokslų da...
Pasaulio sveikatos organizacija perspėja cukrų vartoti itin saikingai: iš cukraus per parą turėtume gauti ne daugiau kaip 5 proc. dienos kalorijų kiekio. Vadinasi, galime suvartoti iki 25 gramų arba 5–6 arbatinius šaukštelius cukraus.
Sumažinti cukraus kiekį pyraguose – nemenkas galvosūkis. Juk daugelis cukraus pakaitalų brangūs, o atsisakius cukraus kepinys praranda skonį. Vis tik yra keli būdai, kaip sumažinti ar netgi pašalinti cukrų ir iškepti skanų pyragą.
Dažno paklausus, kas yra saldikliai, sulauksime atsakymo, kad tai susiję tik su saldumynais ir cukraus pakeitimu jais iš esmės. Pranešime spaudai specialistai pateikia svarbiausius atsakymus besirūpinantiems sveika mityba ir norintiems aiškiau suprasti, kas tai yra ir į ką derėtų atkreipti dėmesį.
Po švenčių verta išvalyti savo organizmą nuo cukrų, riebalų ir angliavandenių. Net jeigu per Kalėdas puotavote sveikai, suvalgyto maisto kiekis tikriausiai gerokai viršijo įprastas normas. Nieko nepadarysi, juk ne kasdien prie stalo susėdame su visa šeima ir draugais. Nesvarbu, kad paruošėte tik nat...
Šalia kitų vaistažolių ant namų palangės verta auginti ir saldžiąją steviją, arba medaus žolę. Šis nedidelis smulkialapis daugiametis augalas puikiai tinka arbatoms plikyti ir įvairiems patiekalams gardinti.
Nors cukraus (sacharozės) kilmė natūrali, gaminamas jis dirbtiniu būdu. Naudingomis maistinėmis medžiagomis nepasižymintis produktas ne veltui laikomas „tuščiomis kalorijomis“.
Cukraus nevartoti šiais laikais yra sudėtinga, nes jo dedama į daugelį maisto produktų. Cukraus rasite beveik visoje duonoje ir batone, salotose ir mišrainėse, marinuotose daržovėse, koldūnuose ir kituose šaldytuose pusfabrikačiuose, užpilamose sriubose ir gaiviuose gėrimuose bei kitur.
Sakoma – pažink savo priešą. Taigi – cukrus, jis siejamas su nutukimu, širdies ligomis, vėžiu, o daugelis vadina jį tiesiog nuodais.
Jei vasarą norite palengvėti keliais kilogramais, įtraukite į racioną kelis liekninančius gėrimus ar komponentus. Šalti vasaros gėrimai gali būti kaloringi – kokteiliuose, sultyse gausu cukraus, kuris tukina. Šią vasarą visus saldžius gėrimus ar komponentus pakeiskite liekninačiais ir netrukus džiau...
Nuomonės apie saldiklius ir jų poveikį sveikatai, nepaisant gausybės kasmet atliekamų tyrimų rezultatų, išlieka kontraversiškos. Tačiau sergantiems tam tikromis ligomis, kai reikia riboti angliavandenių kiekį žmonėms saldikliai – galimybė gyventi pilnavertiškesnį, kokybiškesnį, neatsisakant mėgstamų...
Jau dešimt metų pro mūsų svetainės langą regiu šermukšnį. Sodintas turbūt dar vyro senelio, mūsų vaikų proprosenelio, viršūne praaugęs net trečią namo aukštą, pro langą žiūrintis jau į ketvirtąją šio namo kartą. Šermukšnis nevešlus, žiedų jame pavasariais daug, bet uogų rudeniop matyti vos viena kit...
Jei norite išsikepti dietinių blynų, šiek tiek pakeiskite klasikinį jų receptą.
Pasaulyje nerimstant ginčams dėl cukraus ir sintetinių saldiklių kenksmingumo, didėjant sergamumui cukriniu diabetu, itin domimasi stevija – saldžiąja arba medaus žole, medaus lapais, kaip šį augalą vadino Pietų Amerikos indėnai. Jos sėklų galima rasti ir mūsų šalyje. Kuo gi šis augalas garsus?