Kilmė. Manoma, kad kakavos pupelių kilmė slypi Centrinės Amerikos majų civilizacijoje. XVI a. ispanų užkariautojai kakavą atvežė į Europą ir ši greitai išpopuliarėjo. Kakavmedžio auginamos kakavos pupelės turi ilgą ir nepaprastą istoriją – jos buvo naudojamos įvairioms reikmėms, pradedant pinigais i...
tonizuojantis gėrimas
3 straipsnių
Žolininkė J. Balvočiūtė iš lietuviškų augalų siūlo ruošti gydomąsias, raminančias ir tonizuojančias arbatas (6)
Arbata – kaip mylinti širdis. Ryte – tonizuoja, vidurdienį – gaivina, o vakare – atstato fizinę ir emocinę pusiausvyrą. Ne veltui arbatos receptai yra žinomi tūkstančius metų, o dėl prekybos ja įtakų zonų į karą yra pakilusi ne viena imperija.
„Viskas yra ir vaistas, ir nuodas – tai priklauso tik nuo suvartojamo kiekio“, - kadaise taip maistą ir gėrimus įvertino fizikos ir medicinos korifėjus Paracelsas. Ir bene tipiškiausia tokio apibūdinimo iliustracija yra, žinoma, kava. Kai vartojama mažais kiekiais – puikus stimuliatorius. Dideliais ...