Netikėtą kadrą padaręs Donatas nustebino ne vieną – štai kokio dydžio ungurių galima aptikti viename Lietuvos ežerų. Ekspertas paaiškino, kur veisiasi šios žuvys ir koks didžiausias individas buvo pagautas Lietuvoje.
Ungurys
35 straipsnių
Ungurys, arba upinis ungurys (lot. Anguilla anguilla, angl. European eel, vok. Europäischer Aal) – ungurinių (Anguillidae) šeimos žuvis. Galva maža. Akys nedidelės, išsidėsčiusios virš žiočių kampų. Nugara tamsi, pilvas gelsvas ar baltas. Oda stora, gleivėta. Kūnas iki 1,2 m ilgio, svoris 3,5-4,0 kg. Dažna verslinė žuvis, nes yra labai vertinga.
Milžiniškas padaras, neva gyvenantis Škotijoje telkšančiame Loch Neso ežere, vis dar yra populiarus įvairių teorijų subjektas, nepaisant kruopščių pastangų paneigti šį mitą.
Rinktis žuvį atsakingai – tai ne tik rūpintis savo sveikata, bet ir dėti savo indėlį į rūšių išsaugojimą. Lietuvos gamtos fondas (LGF) ir Pasaulio gamtos fondas (WWF), siekia atkreipti dėmesį į žuvies rūšių nykimo problemą ir pristato atnaujintą sąmoningam vartotojui skirtą žuvies ir jūros gėrybių g...
Ir nusipirkom unguriuką... Būtų juokinga, jei nebūtų keista. Bet apie viską iš pradžių.
2020 m. gegužės 12 d. Aplinkos apsaugos departamento Kauno valdybos Kauno gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai, vykdydami reidą Jurbarko rajone, sulaikė du asmenis, Nemune žvejojusius ne mėgėjų žvejybos įrankiu – statomuoju tinklu, – rašoma Aplinkos apsaugos departamento pranešime spaudai...
Nuo balandžio 21 d. iki gegužės 31 d. vyksiančios akcijos „Ungurys“ tikslas – stabdyti neteisėtą ungurių žvejybą. Tad bus sustiprinta ir žvejų mėgėjų, ypač povandeninės žvejybos, kontrolė. Vykdant upių ir upelių, kuriais vyksta intensyviausia ungurių migracija, kontrolę, bus tikrinama, ar nėra neleg...
Tuščias mėlynas fonas be žuvų, juodasis gandras be grobio snape, vieniša karūna ar žuvies uodegos netekusi būtybė su žirgo galva – tokiomis keistomis transformacijomis stebina įvairių Lietuvos miestelių herbai. Kas nutiko šių savivaldybių bei seniūnijų simbolikai ir kodėl iš jų dingo žuvys?, – prane...
Ungurys, menkė, jūros ešerys. Ant lietuvių stalo dažnai sutinkamos žuvys, kurios artimiausiais metais gali brangti kelis kartus, o blogiausiu atveju – jų iš viso gali nebelikti. Atsižvelgdamas į pastebimai mažėjančius žuvies išteklius, Lietuvos gamtos fondas (LGF) šią savaitę pristato gidą sąmoninga...
Skaitytojas Šarūnas: norėjau pasidomėti ar ungurius galima auginti tvenkinyje? Tvenkinys apie 5 a. Kuo maitinti? Kiek laiko turi praeiti nuo tvenkinio iškasimo, kad būtų galima į jį leisti žuvį (ungurius).
Vietines mūsų kraštų ežerų, tvenkinių ir upių žuvis dažnai esame linkę nuvertinti. Rodos, per visą gyvenimą jau sužinojome visas jų gaudymo technikas, bruožus. Kiekvienas pelekėlis ir žvynas begalę kartų matyti ir elementarūs. Tačiau nustebtumėte sužinoję, kiek paslapčių gali slėpti kasdieniai jūsų ...
Mes, lietuviai, tikrai mėgstame ungurius. Ir labiau mėgstame juos valgyti, nei gaudyti. Kaip gi kitaip, jei už rūkyto ungurio kilogramą esame pasiruošę pakloti nemenką pinigų sumelę? Bet šįkart pakalbėsime apie ungurių gaudymą. Ne su liaudyje populiariais savotiškais skrituliais – plūdurais, nieko b...
Apie žuvį ir jos produktus sklando daugybė mitų. Sveikos mitybos specialistai neapsisprendžia, jūrinę ar gėlavandenę žuvį valgyti, liesą ar riebią, su garnyru ar be. Visuotinai sutinkama tik dėl to, kad žuvį žmogus turėtų valgyti bent 2-3 kartus per savaitę. Nepaisant to, ir lietuviai, ir kitų šalių...
Šis savo forma ungurį primenantis robotas plaukios užterštame vandenyje ir ieškos taršos šaltinio. Biologiniais, fiziniais ir cheminiais jutikliais aprūpintas unikalus robotas vandenyje juda nekeldamas dumblio nuo dugno ir netrikdydamas povandeninės floros ir faunos. Kiekvienas modulis turi nedidelį...
Ungurys – viena vertingiausių Lietuvos vandenyse sutinkamų žuvų. Tradiciškai į Lietuvos vandens telkinius unguriai pakliūdavo dviem keliais: natūraliai, kai ungurių mailius po kelerių metų kelionės per Atlanto vandenyną bei Šiaurės ir Baltijos jūras pasiekdavo Kuršių marias, kur didžioji dalis maili...
Ungurys, arba upinis ungurys (lot. Anguilla anguilla, angl. European eel, vok. Europäischer Aal) – ungurinių (Anguillidae) šeimos žuvis.
Pakalbėkime apie žuvienes, kurias verda prancūzai, t. y. „Bouillabaisse“ ir „Cotriade“. Kas yra „Bouillabaisse“? Tai Marselio žuvienė. Marselis – vienas didžiausių Prancūzijos miestų, Provanso ir Žydrosios pakrantės regiono sostinė, didžiausias Prancūzijos uostas ir didžiausias uostas prie Viduržemi...
Akciją „Lydeka 2017“ vykdantys Utenos aplinkosaugininkai reido metu tikėjosi pričiupti plėšrūnėms ramiai neršti neleidžiančius brakonierius, tačiau sulaikytas brakonierius sugebėjo pareigūnus nustebinti. Vyrui lydekos visiškai nerūpėjo, jis nutarė pasigauti žymiai vertingesnį laimikį.
Kokia turi būti tikra žuvienė? Žvejai ir gurmanai, taipogi įvairių šalių virtuvių šefai gali ginčytis nenuilsdami, tačiau esmė lieka viena – žuvienė gali būti įvairi, tačiau būtinai – skani. O tam reikia žinoti kelias pagrindines taisykles.
Nors akivaizdu, kad unguriai nyksta, o žvejai kasmet jų sugauna vis mažiau, žuvininkystės specialistai nepraranda vilčių, kad šių vertingų žuvų populiacijas visgi pavyks atkurti. Tam prašoma ir ungurius gaudančių žvejų mėgėjų pagalbos.
Legendomis ir pasakojimais apipintas ungurys turi ilgą, slidų, lankstų ir tvirtą gyvatės pavidalo kūną. Ungurio galva yra maža, apatinis žiomuo šiek tiek išsikišęs į priekį, žanduose daug smulkių aštrių dantelių, kurių pagalba ungurys sugriebia auką, o paskui praryja.