Užgavėnės

433 straipsnių

Užgavėnės – žiemos šventė, kuri simbolizuoja žiemos išvarymą ir kviečia pavasarį ateiti. Tradiciškai per Užgavėnes kepami blynai, vaikšto persirengėliai, vyksta Lašininio ir Kanapinio kova, deginama Morė.

Užgavėnės švenčiamos likus 47 dienoms iki Velykų, tad jų tada gali kisti nuo vasario 3 dienos iki kovo 9 dienos.

2025 m. Užgavėnės bus švenčiamos kovo 4 d.,

2026 m. – vasario 17 d.,

2027 m. – vasario 9 d.,

2028 m. – vasario 29 d.,

2029 m. – vasario 13 d.,

2030 m. – kovo 5 d.

Apie Užgavėnių tradicijas skaitykite straipsniuose „Prof. Rimvydas Laužikas: Užgavėnės Žemaitijoje skyrėsi nuo aukštaitiškų ir tradicijomis, ir valgiais“ ir „Užgavėnių šventimas praeitame amžiuje: gąsdino vaikus, blynus vadino Kauno restoranų išmone, o didžiausias vargas buvo nesusituokusiems“.

Kaip pasigaminti Užgavėnių kaukę, sužinosite straipsnyje „Užgavėnių kaukės – vos per 10 minučių: prireiks kelių dalykų, kuriuos kiekvienas turime namuose Skaitykite daugiau“.

O geriausius Užgavėnių blynų receptus rasite straipsniuose „Ruošiamės Užgavėnėms namuose: 10 skaniausių blynų receptų“, „Saldūs blynai Užgavėnėms: 10 receptų smaližiams“ ir „Skaniausių blynų receptai: kepsite juos ne tik per Užgavėnes“.

Užgavėnių belaukiant: 5 spurgų ir čeburekų receptai – seilės kaupiasi vien pažiūrėjus

Tradiciniai Užgavėnių blynai – tokie gardūs ir sotūs, kad laukia tikras apsivalgymas

Užgavėnės – senas tradicijas turinti bendruomenės šventė, kuri yra puiki proga ne tik linksmai padūkti ir šmaikščiai pajuokauti, bet ir su humoru į viešumą iškelti kasdienybės aktualijas. Todėl šventėn žiemą lauk varyti ir pasiausti susirenka įvairiomis kaukėmis pasipuošę personažai: velniai, meško...

2025.03.03 14:16
Reda Barkauskaitė

Užgavėnės šiemet bus švenčiamos kovo 4-ąją, antradienį, vis dėlto daugelis savivaldybių linksmybes pradės jau ateinantį šeštadienį. Rodos, toks sprendimas itin palankus tiems, kurie šią šventę mini pagal tradicijas ir su trenksmu. Etnografė Eglė Valentė pabrėžia, kad Užgavėnes derėtų švęsti bent kel...

2025.03.01 21:30
Roma Macijauskaitė

Gal ir ne kiekvienas per Užgavėnes išsiruošia į persirengėlių mūšį, bet blynus kepa tikrai visi. O kiek valgytojų, tiek skonių. Tai puikiai žino tris vaikus auginanti maisto tinklaraščio „Valgė spalvė“ autorė Živilė Stumbrienė. Todėl šiandien alytiškė dalijasi net 10-ia blynų receptų ir tiki, kad či...

2025.03.01 18:41
Reda Barkauskaitė

Darželiuose ir mokyklose vis dar neretai pasigirsta kvietimas per Užgavėnes persirengti žydais arba čigonais, šių tautų atstovus savo skelbimuose į persirengėlių šventę socialinėje erdvėje mini ir kai kurios kitos organizacijos. Nepaisant to, jau prieš kelerius metus imta dvejoti, o galiausiai bevei...

2025.02.25 19:59
Roma Macijauskaitė

Artėja Užgavėnės, o ta proga kepami ne tik blynai, bet ir verdamos spurgos, žagarėliai. Artėjant Užgavėnėms Panemunės pilis su Jurbarko kultūros centru jau antrą kartą organizuoja Nacionalinį žagarėlių čempionatą, o žemaitė, maisto tinklaraščio „Zinos virtuvė“ autorė Zina Bružienė pasakoja, kokie tu...

2025.02.18 10:24

Plonyčius, traškiais krašteliais – tokių lietinių blynų dažnas neatsisakytų tiek pusryčiams, tiek pietums ar vakarienei. O kad būtų gardžiau ir sočiau, pasigaminkite varškės įdarą. Lietinius blynus valgykite su uogiene, jogurtu ar šviežiomis uogomis.

2024.03.18 00:00