Antradienio vakarą Vilniuje buvo galima išvysti raganas, kaukėtus velnius ir ... Donaldą Trumpą – šie ir kiti personažai šventė Užgavėnes ir iš Lietuvos vijo lauk žiemą.
Užgavėnės
433 straipsnių

Užgavėnės – žiemos šventė, kuri simbolizuoja žiemos išvarymą ir kviečia pavasarį ateiti. Tradiciškai per Užgavėnes kepami blynai, vaikšto persirengėliai, vyksta Lašininio ir Kanapinio kova, deginama Morė.
Užgavėnės švenčiamos likus 47 dienoms iki Velykų, tad jų tada gali kisti nuo vasario 3 dienos iki kovo 9 dienos.
2025 m. Užgavėnės bus švenčiamos kovo 4 d.,
2026 m. – vasario 17 d.,
2027 m. – vasario 9 d.,
2028 m. – vasario 29 d.,
2029 m. – vasario 13 d.,
2030 m. – kovo 5 d.
Apie Užgavėnių tradicijas skaitykite straipsniuose „Prof. Rimvydas Laužikas: Užgavėnės Žemaitijoje skyrėsi nuo aukštaitiškų ir tradicijomis, ir valgiais“ ir „Užgavėnių šventimas praeitame amžiuje: gąsdino vaikus, blynus vadino Kauno restoranų išmone, o didžiausias vargas buvo nesusituokusiems“.
Kaip pasigaminti Užgavėnių kaukę, sužinosite straipsnyje „Užgavėnių kaukės – vos per 10 minučių: prireiks kelių dalykų, kuriuos kiekvienas turime namuose Skaitykite daugiau“.
O geriausius Užgavėnių blynų receptus rasite straipsniuose „Ruošiamės Užgavėnėms namuose: 10 skaniausių blynų receptų“, „Saldūs blynai Užgavėnėms: 10 receptų smaližiams“ ir „Skaniausių blynų receptai: kepsite juos ne tik per Užgavėnes“.
Užgavėnių belaukiant: 5 spurgų ir čeburekų receptai – seilės kaupiasi vien pažiūrėjus
Tradiciniai Užgavėnių blynai – tokie gardūs ir sotūs, kad laukia tikras apsivalgymas
Antradienį Lietuvoje švenčiant Užgavėnes, sostinės gatvėmis – nuo Odminių skverno iki Baltojo tilto – žygiuos jau tradicine tapusi persirengėlių eisena.
Tokios jau tos Užgavėnės – valgome sočiai, riebiai ir skaniai. O blynų mėgėjams tai – kone nacionalinė šventė, per kurią galima paragauti pačių įvairiausių blynų. Šiandien tinklaraščio „Gamink su Audrone“ autorė Audronė Zemenskienė dalijasi net 16 tradicinių blynų receptų. Apsivalgymas ir ne kitaip!...
Užgavėnės – senas tradicijas turinti bendruomenės šventė, kuri yra puiki proga ne tik linksmai padūkti ir šmaikščiai pajuokauti, bet ir su humoru į viešumą iškelti kasdienybės aktualijas. Todėl šventėn žiemą lauk varyti ir pasiausti susirenka įvairiomis kaukėmis pasipuošę personažai: velniai, meško...
Jau rytoj laukia linksmiausia žiemos pabaigos šventė – kovo 4 d. Lietuvos zoologijos sodas kviečia visus į triukšmingą Užgavėnių fiestą „Varykim žiemą žvėriškai“! Lankytojų lauks tradiciniai šokiai, dainos, žaidimai, Lašininio ir Kanapinio kova, gardūs blynai ir dovanos šeimoms, bendruomenėms, klasė...
Etnografė – apie Užgavėnių reikšmę, kaukių simboliką ir neribojamą maistą: blynai – ne vienintelis svarbus patiekalas (1)
Užgavėnės šiemet bus švenčiamos kovo 4-ąją, antradienį, vis dėlto daugelis savivaldybių linksmybes pradės jau ateinantį šeštadienį. Rodos, toks sprendimas itin palankus tiems, kurie šią šventę mini pagal tradicijas ir su trenksmu. Etnografė Eglė Valentė pabrėžia, kad Užgavėnes derėtų švęsti bent kel...
Gal ir ne kiekvienas per Užgavėnes išsiruošia į persirengėlių mūšį, bet blynus kepa tikrai visi. O kiek valgytojų, tiek skonių. Tai puikiai žino tris vaikus auginanti maisto tinklaraščio „Valgė spalvė“ autorė Živilė Stumbrienė. Todėl šiandien alytiškė dalijasi net 10-ia blynų receptų ir tiki, kad či...
Valgyti 12 kartų per dieną, kuo daugiau mėsos patiekalų, maistas turi būti itin riebus ir sotus. Toks lietuvių pasiruošimas Gavėnios pasninkui aprašomas istoriniuose šaltiniuose. Anot paveldo komunikacijos tyrinėtojo, istoriko dr. Rimvydo Laužiko, pasiruošimas buvo tikras iššūkis nepasiturintiems. O...
Kovo 4 d. Vilniuje kils didžiulis Užgavėnių siautulys, linksmybių bus tiek, kad net mieganti gamta ims budinti gyvybę.
Jau šį šeštadienį, kovo 1 d., Panevėžys kviečia į įspūdingą Užgavėnių šventę, kurioje susipins miesto ir liaudies tradicijos, muzika, šokiai bei smagios pramogos visai šeimai. Nuo 11 val. prasidėsiančiame renginyje laukia nepamirštamos linksmybės, persirengėlių pasirodymai ir gardūs šventiniai skanė...
Rumšiškėse Užgavėnės, kurias renginį organizuojantis Lietuvos etnografijos muziejus šiemet pavadino Ožgavėnėmis, įvyks šeštadienį, kovo 1-ąją. Žiemą iš kiemo norintys išvaryti žmonės kviečiami į visą dieną vyksiančią šventę, kurioje netrūks pramogų.
Kokios Užgavėnės be spurgų, be čeburekų su mėsa. Maisto tinklaraščio „Vijolės išbandyti receptai“ autorė Vijolė Gerlikienė dalijasi net penkiais Užgavėnių skanėstų receptais – keturių spurgų ir vieno čeburekų. Seilės kaupiasi vien į nuotraukas pažiūrėjus.
Ginčai dėl Užgavėnių kaukių nerimsta: vieni kviečia persirengti čigoniukais ir žydukais, kiti ragina nemenkinti šių tautų (17)
Darželiuose ir mokyklose vis dar neretai pasigirsta kvietimas per Užgavėnes persirengti žydais arba čigonais, šių tautų atstovus savo skelbimuose į persirengėlių šventę socialinėje erdvėje mini ir kai kurios kitos organizacijos. Nepaisant to, jau prieš kelerius metus imta dvejoti, o galiausiai bevei...
Liko tik savaitė iki linksmiausios žiemos pabaigos šventės – kovo 4 d. Lietuvos zoologijos sodas kviečia visus į triukšmingą Užgavėnių fiestą „Varykim žiemą žvėriškai“! Lankytojų lauks tradiciniai šokiai, dainos, žaidimai, Lašininio ir Kanapinio kova, gardūs blynai ir dovanos šeimoms, bendruomenėms,...
Užgavėnės – jau ne už kalnų, tad pats metas pasidairyti ne tik skaniausių blynų receptų, bet ir idėjų originalioms kaukėms. Kaipgi be jų vaikai galės eiti kaulyti saldainių iš kaimynų? O smagiausia, jei į kūrybines dirbtuves įtrauksite pačius mažuosius.
Artėja Užgavėnės, o ta proga kepami ne tik blynai, bet ir verdamos spurgos, žagarėliai. Artėjant Užgavėnėms Panemunės pilis su Jurbarko kultūros centru jau antrą kartą organizuoja Nacionalinį žagarėlių čempionatą, o žemaitė, maisto tinklaraščio „Zinos virtuvė“ autorė Zina Bružienė pasakoja, kokie tu...
Pusryčiams ar vakarienei kepami blynai su bananais ir varške yra tiesiog tobuli. Purūs, lengvučiai ir tikrai tirpstantys burnoje. Blynus su bananais ir varške patiekite medumi, plakta grietinėle ar uogiene.
Prinokus raudoniesiems serbentams verdame uogienę. Saldžiarūgščio skonio ji tinka ir prie mėsos, ir prie miltinių patiekalų. Raudonųjų serbentų uogienę laikykite šaltai.
Tiek vaikų, tiek suaugusiųjų mėgiamus varškėtukus šįkart ruošime kitaip. Gaminsime citrininius. Iškeptus citrininius varškėtukus patiekite apibarstytus cukraus pudra ir vaisiais.
Plonyčius, traškiais krašteliais – tokių lietinių blynų dažnas neatsisakytų tiek pusryčiams, tiek pietums ar vakarienei. O kad būtų gardžiau ir sočiau, pasigaminkite varškės įdarą. Lietinius blynus valgykite su uogiene, jogurtu ar šviežiomis uogomis.