žaliavalgystė

66 straipsnių

Žaliavalgystė – mitybos būdas, kai žalias, termiškai neapdorotas ir dažniausiai organiškas maistas sudaro didžiąją raciono dalį. Pradedantieji žaliavalgiai savo žaliavalgystės lygį mėgsta nusakyti procentais, mat tokių, kurie vartoja išimtinai (100 proc.) tik žalią, gyvą maistą, kol kas yra nedaug. Dažniausiai žaliavalgiai nevartoja nei mėsos, nei žuvies, nei pieno produktų ir kiaušinių. Jie renkasi vaisius, daržoves, sėklas, grūdus ir žalumynus, kuriuos džiovindami, daigindami, spausdami, raugindami, mirkydami ir maldami sugalvoja neįtikėtinų patiekalų. Žaliavalgystės griebiamasi ligoms prispaudus, kiti ją išbando smalsumo vedami ar įkvėpti kitų pavyzdžio.

Akvilė Bružinskaitė

Vegetarizmas, veganizmas ar žaliavalgystė – skeptikams tėra mada, kitiems – mitybos principai, kuriais vadovaujamasi dėl ekologinių, moralinių ir kitų priežasčių. Gydytojai į šiuos mitybos būdus žvelgia atsargiai. Pasak jų, žmogaus organizmas prie tokio raciono priprasti gali, tačiau rizikų yra.

Nors žaliavalgiška mityba, kai valgomas vien tik termiškai neapdorotas maistas, laikoma viena radikaliausių, jos besilaikančiųjų pasaulyje sparčiai daugėja. Šalininkų teigimu, toks mitybos būdas padeda išspręsti aibę sveikatos problemų, o stereotipas, neva žaliavalgystei būdingas itin siauras mitybo...

Jūratė Žuolytė

Girdėjote, kad draugo draugas tapo žaliavalgiu ir taip išsprendė visas sveikatos problemas, o dabar norite pritaikyti tai sau? Nedarykite skubotų sprendimų. Tai, kas padėjo vienam, nebūtinai tiks ir jums.

Jau ketvirtus metus žaliavalgiaujanti Aušra Taraškevičienė teigia, kad jos gyvenimo būdą pakeitusi žalia mityba pridėjo ne tik sveikatos, bet ir grožio. Todėl į šiandien Aušros vedamas pamokas vos telpa visi norintys, nors ji pati tikina – senų mitybos įpročių radikaliai keisti nereikia. Verčiau pra...

Vilija Andrulevičiūtė, LRT.lt

Vien augalinės kilmės produktus vartojantys žaliavalgiai gali pristigti būtinų maistinių medžiagų, o į savo racioną įtraukę termiškai neapdorotus gyvulinės kilmės produktus, labiau rizikuoja apsinuodyti. Taip teigia LRT.lt kalbintos gydytojos bei maisto saugos specialistės.

Daumantas Liekis

Populiarėjant žaliavalgystei ir vegetarizmui vis dažniau pasigirsta ginčai dėl tinkamiausių mitybos įpročių. Ar natūralu nevalgyti mėsos? Ar lietuvių protėviai buvo didesni mėsėdžiai nei šiandieniniai lietuviai? Gamtos tyrimų centro Ekologijos instituto doktorantė Raminta Skipitytė mėgina nustatyti ...