Naminės uogienės ir obuolienės – bene populiariausias vasaros gėrybių derliaus panaudojimo būdas. Vis dėlto, dietistai pripažįsta, kad tai nėra pats sveikiausias pasirinkimas dėl jose esančio didelio cukraus kiekio. Tad kaip turėtume ruošti uogienes, kad jose išliktų kuo daugiau naudingų savybių, ku...
Živilė Dumbraitė
15 straipsnių
Primaitinimas – vienas didesnių nuotykių pirmaisiais mažylio gyvenimo metais. Dažna mama jo laukia su nekantrumu ir šiek tiek nerimo. Bet kada gi pradėti? Kadangi kiekvieno kūdikio raida skirtinga, Mylu.lt mitybos specialistė ir dietistė, tėvystės programos „Augame kartu“ lektorė Živilė Dumbraitė-Va...
Valgyti skaniai ir sveikai norime visus metus, tačiau kartais svarbu pasirinkti tinkamą maisto išsaugojimo būdą, ypatingai, kai baigiasi šviežių vaisių ir daržovių sezonas. Būtent šaldymas, džiovinimas, konservavimas, rauginimas ar kitas maisto apdirbimo būdas padės ilgiau išslaikyti produktą. Anot ...
Šias daržoves lietuviai prekybos centre ignoruoja, o tikrai be reikalo: turėtų atsirasti ne tik sergančių lėkštėje (1)
Išaugus COVID-19 atvejų skaičiui, pradedame ieškoti būdų, kurie efektyviausiai padėtų sustiprinti imuninę sistemą. Vienas iš jų – į mitybos racioną įtraukti daugiau vaisių ir daržovių. Nors tokios daržovės kaip pomidorai, agurkai ar paprikos yra gerai pažįstamos ir dažnai valgomos, vis dėlto kai kur...
Žaibiškai išpopuliarėjęs vasaros gėrimas kombučia: turi itin naudingų savybių, bet vienai žmonių grupei vartoti nederėtų (1)
Vasara – tai laikotarpis, kai mėgaujamės ne tik šviežiomis uogomis ar daržovėmis, bet ir įvairiais gaivinančiais gėrimais. Vienas iš jų – Azijoje išpopuliarėjęs gėrimas, gavęs kombučios vardą. Tiesa, šį gėrimą galima pasigaminti ir namų sąlygomis. Tad kuo kombučia skiriasi nuo kitų vasariškų gėrimų,...
Pieno, kiaušinių, glitimo atsisakymas dėl neva šių produktų netoleravimo mūsų visuomenėje jau yra gana įprastas reiškinys. Kartais, paklausę kaimynų ar draugų, žmonės patys atsisako visos grupės produktų ir išmeta juos iš raciono. O kartais atlieka itin brangius maisto netoleravimo tyrimus. Tada išs...
Auksinės riebalų taisyklės, kurių laikantis sveikata tik gerės: vienus naudokite drąsiai, kitus apeikite (1)
Nuėjus į prekybos centrą prie riebalų lentynos – tiesiog pradeda raibti akys: rapsų, saulėgrąžų, alyvuogių, kanapių, linų sėmenų aliejus... O kur dar kokoso riebalai ar ghi sviestas. Kaip išsirinkti tinkamiausią produktą?
Dėl užkandžiavimo yra įvairiausių nuomonių: vieni tvirtina, kad norint numesti svorio ar palaikyti jį stabilų verčiau atsisakyti užkandžių ir maitintis išlaikant ilgesnius tarpus tarp valgymų. Kiti sako, kad reikia valgyti dažniau, bet saikingiau. Dietistė Živilė Dumbraitė besirūpinantiems sveika mi...
Dažnai kalbama, kokių maisto produktų reikia vengti norint sulieknėti ar užtikrinti sveikesnį maitinimąsi. Visgi dietistė Živilė Dumbraitė pranešime žiniasklaidai rekomenduoja neišmesti nė vieno produkto ar jų grupės iš maisto raciono, jeigu nėra alergijos ar netolerancijos. Produktų eliminavimas ga...
Sula – populiarus pavasarinis gėrimas, kuris, pasirodo, ne tik atgaivina, bet ir gali stabdyti senėjimo procesą organizme. Pasak dietistės Živilės Dumbraitės, dviejų mineralų koncentracija suloje yra didžiausia, o pavasarį šiuo eliksyru galima pakeisti net vandenį.
Savo sveikata neretai susirūpiname tik tada, kai kūnas pradeda siųsti neigiamus signalus, atsiranda skausmų ar kitų sutrikimų. Netikėtai sumažėjęs energijos lygis, pasunkėjęs virškinimo procesas ar suprastėjusi odos būklė gali signalizuoti ne trumpalaikį negalavimą, o maistinių skaidulų trūkumą.
Ekspertų patarimai, kaip išsirinkti sveikesnę duoną: įvardijo duonoje esančių priedų reikšmę mūsų organizmui (30)
Daugelis žmonių į kasdienį mitybos racioną įtraukia duoną. Gamintojai, atsižvelgdami į pirkėjų poreikius, siūlo įvairių jos rūšių: kvietinės, ruginės, visų grūdo dalių, su saulėgrąžomis, bemielės, be pridėtinio cukraus ir daug kitų. Kaip nepasiklysti renkantis? Ekspertai pataria, kaip išsirinkti sve...
Specialistė pasakė, kaip išsirinkti skanų persimoną: atkreipkite į vieną dalyką ir išvengsite nemalonaus siurprizo (50)
Persimonai – egzotišo skonio vaisiai. Populiariausi – azijietiški ir japoniški persimonai. Persimonuose yra daugybė įvairių flavanoidų ir kitų antioksidantų, gausu vitamino C, A, kalio, geležies ir kitų organizmui reikalingų medžiagų. Daugelis žmonių juos mėgsta, tačiau ar visada žinome, kokia jų na...
Mitybos specialistės patarimai, kaip atskirti „gerą“ cukrų nuo „blogojo“ ir ar žinote, kiek vartoti, kad būtų saugu? (16)
Kuo daugiau cukraus – tuo saldesnis gyvenimas? Su šiuo teiginiu sutinka tikrai ne visi: spintelių lentynose vis dažniau cukrus pakeičiamas natūraliais maisto priedais, o pyragams skaninti renkamės džiovintus vaisius. Vis dėlto pabėgti nuo cukraus, atrodo, neįmanoma – daugybėje iš pirmo žvilgsnio nes...
Pasibaigus vasarai, didelė dalis žmonių nostalgiškai žiūri į praėjusį metų sezoną. Jis žavi ne vien saulėtomis dienomis, ilgais vakarais, bet ir šviežių vaisių, daržovių gausa. Ko gero, mažai kas atsispiria pagundai savo kasdienybę pagardinti braškių ar trešnių indeliu. Dietistė Živilė Dumbraitė sak...