Vaikystę primena mandarinų ir prieskonių aromatas
Keliautojas ir kulinaras V. Radzevičius pasakoja, kad jo šeima jau gyvena artėjančių švenčių laukimu. „Šv. Kūčios ir Kalėdos – didžiausia mūsų šeimos šventė, kurios laukiame tiek mes su žmona, tiek mūsų vaikai ir anūkai. Per šventes turime tradiciją visi gaminti. Aš visada ruošiu iš kartos į kartą šeimoje jau perėjusį receptą – pupelių salotas, uošvienė gamina virtinius su grybais, o mano žmona kepa žuvį bei ruošia silkę pataluose. Tiesa, pastaraisiais metais stengiamės, kad švenčių stalas nebūtų pernelyg perkrautas ir prabangus. Norime grįžti prie paprastumo, senovinių patiekalų ir receptų“, – pasakoja V. Radzevičius.
Gamindamas keliautojas daug dėmesio skiria ir prieskoniams: „Nuo vaikystės Kalėdos man labiausiai asocijuojasi su mandarinų ir įvairių prieskonių kvapais, užpildančiais visus namus. Todėl šventiniuose patiekaluose mėgstu naudoti gvazdikėlius, kardamoną, cinamoną ir kitus egzotiškus prieskonius, kurie patiekalams suteikia ne tik išskirtinį aromatą, bet ir pasakišką skonį.“
Prieskoniai naudingi sveikatai
„Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė Edita Gavelienė teigia, kad prieskoniai ne tik sužadina apetitą ir tinka įvairiems patiekalams bei gėrimams paskaninti, bet turi ir žmogaus organizmui naudingų savybių. Kai kurie egzotiniai prieskoniai gali padėti virškinimui, numalšinti skausmą ar uždegimą.
„Pirminė prieskonių paskirtis, be abejo, yra maisto gardinimo, tačiau jie nuo seno naudojami ir liaudies medicinoje. Daugybėje prieskonių yra randama naudingų eterinių aliejų, kurie pasižymi antivirusiniu, antibakteriniu ar antiuždegiminiu poveikiu. Prieskonių kvapas padeda sužadinti mūsų apetitą bei paruošti virškinimo sistemą maisto virškinimui. Gvazdikėliai ir cinamonas yra išskirtiniai šio sezono prieskoniai. Juose ypač gausu eterinių aliejų, tad jais patartina ne tik maistą gardinti, bet ir tiesiog kambaryje pasidėti, kad naudingos medžiagos skleistų nuostabų aromatą“, – sako E. Gavelienė.
Cinamonas turi įtakos ir glikemijos kontrolei, todėl jį rekomenduojama valgyti sergantiems cukriniu diabetu. „Cinamonas, žinoma, jokiu būdu nėra vaistas, tačiau jis gali būti viena iš naudingų, sveikatinančių priemonių. Cinamono dėjimas į patiekalus, įbėrimas į kavą ar arbatą, svarbus ne tik cukriniu diabetu sergantiems, bet ir kūno masės didėjimą kontroliuojantiems žmonėms“, – sako gydytoja dietologė.
Tiesa, prieskoniais piktnaudžiauti nereikėtų. „Cinamonas, gvazdikėliai ar kiti prieskoniai turi būti vartojami nedideliais, saikingais kiekiais, kurie leistų paskaninti maistą, maloniais kvapais užpildytų mūsų aplinką, o kartu su jais gautume ir naudingų medžiagų“, – sako „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė.
Kaip namuose pasigaminti kvapnų punšą?
Nors per šventes ant lietuvių vaišių stalo dažniau atsiduria tradicinis spanguolių kisielius ar vaisių kompotas, tačiau V. Radzevičius kviečia paįvairinti šventinių gėrimų sąrašą ir pasigaminti egzotišką, kvapniais prieskoniais pagardintą kalėdinį punšą.
„Punšas – žiemiškas ir šildantis gėrimas. Pats žodis kilo iš hindi kalbos ir reiškia skaičių „penki“ („panch“), todėl šio gėrimo recepte dažniausiai naudojami penki ingredientai – skirtingos sultys ir prieskoniai. Keliaudamas punšo ragavau įvairiuose pasaulio kraštuose, tačiau pagrindinės jo dalys beveik niekur nesiskiria, tai – gvazdikėliai, cinamonas ir kardamonas“, – punšo sudedamąsias dalis vardija kulinaras.
Ruošiant punšą V. Radzevičius rekomenduoja visus ingredientus pasiruošti iš anksto. Tuomet liks tik užsikaisti puodą, supilti sultis, suberti prieskonius ir viską pakaitinti ant silpnos ugnies. „Punšą galima patiekti tiek šiltą, tiek atvėsusį. Kuo ilgiau punšas stovės, tuo daugiau turės skonio ir tuo geriau atsiskleis įdėtų prieskonių savybės. Prieskoniai punšui suteikia išties puikų aromatą, todėl šis gėrimas puikiai sušildo ilgais žiemos vakarais, o svarbiausia – jį išties nesunku pasigaminti net ir neturint kulinarinės patirties“, – eksperimentui virtuvėje kviečia keliautojas.
Prieskoniai atkeliauja iš viso pasaulio
Egzotiški, ryškiu skoniu ir aromatu pasižymintys prieskoniai į Lietuvą atkeliauja iš viso pasaulio – tolimojo Madagaskaro, Indonezijos ir kitų valstybių. „Gvazdikėliai pasižymi aitriu ir aštriu skoniu, persipynusiu su vaisių, citrinų bei rausvojo pipiro prieskoniu. Viename brangiausių pasaulio prieskonių – muskate – gausu aštrių, ryškaus skonio, citrinas ir gėles primenančių aromatų. Tuo tarpu cinamonas yra kiek kartesnis, tačiau labai ryškus ir gardus prieskonis“, – populiariausių prieskonių savybes vardija „Rimi“ kategorijos vadovė Milda Petrauskaitė.
Tiesa, renkantis cinamoną specialistė pataria būti atidiems ir prieš perkant patikrinti produkto kilmės šalį bei informaciją iš kokio augalo yra išgautas prieskonis. „Cinamono kainos kartais gali skirtis net kelis kartus. Taip yra todėl, kad ne visas cinamonas iš tiesų yra tikras. Kai kurie produktai yra tiesiog gausiai pakvepinti cinamono kvapu ir, kai kuriais atvejais, juos vartojant gali pablogėti mūsų savijauta. Dėl šios priežasties rekomenduočiau žvilgtelti į produkto pakuotės informaciją ir maistui pasirinkti Ceilono cinamoną, kuris iš tiesų pasižymi sveikatai naudingomis savybėmis“, – rekomenduoja „Rimi“ kategorijos vadovė.
Ji priduria, kad įvardinti prieskoniai puikiai tinka paskaninti ir žiemos sezono gėrimus bei primena, kad cinamono žieveles, gaminant gėrimus, galima panaudoti net kelis kartus. „Tiesa, panaudojus cinamono lazdelę rekomenduojama ją nuplauti, gerai išdžiovinti bei, kaip ir visus prieskonius, laikyti orui nepralaidžioje pakuotėje ar sandariame indelyje. Taip laikomi prieskoniai ilgiau išliks švieži ir aromatingi“, – pataria M. Petrauskaitė.
„Rimi“ kviečia per šventes namuose pasigaminti kvapnų, egzotiškais prieskoniais gardintą punšą, kurio receptu pasidalijo žinomas keliautojas ir kulinaras V. Radzevičius.
Kalėdinis punšas
8 porcijoms reikės:
- 6 gvazdikėlių
- 1/2 šaukštelio kardamono sėklų
- 4 stiklinių obuolių sulčių
- 2 stiklinių apelsinų sulčių
- 2 stiklinių spanguolių sulčių
- 1 cinamono lazdelės
Gaminimo eiga:
Sumaišykite visus ingredientus ir virkite ant silpnos ugnies 30 min.