R. Zontovičius laidoje „Delfi diena“ pasakojo, kad 5G ryšys yra vidutiniškai keturis kartus greitesnis už 4G ryšį, o kartais, jei įrenginiai yra arčiau siųstuvų, šis ryšys, anot specialisto, būna ir šimtus kartų spartesnis. Anot jo, kadangi 5G interneto ryšys yra bevielis, tokia technologija leidžia žmonėms atlikti savo darbus ar stebėti įvairias transliacijas beveik bet kur.

„Darbo skambučius gali pasiimti su savimi ar į sodą, ar prie jūros. Taigi, 5G tiesiog suteikia laisvę“, – laidoje „Delfi diena“ kalbėjo R. Zontovičius.

Inovacijų specialistas svarstė, jog 5G artimiausiu metu pakeis 4G ryšį ir dar labiau praplės žmonėms teikiamų paslaugų galimybes, apimtis.

„5G yra ne tiek apie tuos sprendimus, kurie veikia dabar, o apie tai, kiek tai įgalins produktus ir sprendimus, kurie dar nėra iki galo sukurti. Čia norėčiau išskirti autonominius automobilius, taip pat nuotolinę chirurgiją. Įsivaizduokite, kad kažkam reikia skubios operacijos, o specialisto nėra tuo metu ir galbūt jis yra kitoje šalyje, bet tokios paslaugos, tikėtina, bus ateityje ir 5G tai įgalina“, – dėstė R. Zontovičius.

Susisiekimo ministerijai įgyvendinant inovacijų skatinimo priemonę „Sandbox“, Lietuvos įmonės raginamos imtis inovacijų, kurios būtų grįstos 5G ryšio technologija.

Pasak inovacijų agentūros „ICT Lab“ atstovo R. Zontovičiaus, šia iniciatyva jau spėjo pasinaudoti ne viena įmonė ir 5G ryšį pritaikė įvairiose srityse.

„5G technologijų pritaikymas dronams, įvairūs nuotoliniai sprendimai, kaip apmokyti vairuotojus, nuotolinė pooperacinė ligonių priežiūra, taip pat elektromobilių įkrovimo sistemų valdymas ir viešojo transporto optimizavimo sistema“, – vardijo R. Zontovičius.

Specialistas dėstė, kad maždaug per dešimtmetį Lietuvoje gali įsitvirtinti ir dar spartesnio interneto technologija.

„Per dešimtmetį, manau, pasieksime ir 6G ir jis, tikėtina, bus šimtus kartų greitesnis už dabartinį. (…) Galbūt, kai bus 6G internetas, mes naudosimės skraidančiais taksi ir nereikės tų bokštų, galbūt internetas bus teikiamas visam pasauliui per palydovus“, – svarstė R. Zontovičius.