Pašnekovė dalijasi savo asmenine patirtimi, kai dėl migrenos teko keisti nemažai įpročių, o pradėjus gyventi kitaip, padaugėjo ir laiko, ir geros savijautos.

Kūno signalai privertė keisti gyvenimą

L. Mazalienė pasakoja, kad gimus vaikams, kaip ir daugelis jaunų mamų, ėmė gerokai labiau domėtis sveika gyvensena.

„Natūralu – motinystė paskatina nemažai dalykų daryti būtent dėl vaikų. Tačiau savimi rūpinausi tik tiek, kiek tai buvo susiję su mažyliais. Pavyzdžiui, viena mano dukra buvo alergiška daugeliui maisto produktų, taigi jų nebeliko ir mano mityboje. Visgi nesijaučiau geriau, sveikesnė ar stipresnė“, – prisipažįsta žinoma moteris.

Įdėmiau stebėti ir fiksuoti savo įpročius bei juos keisti sveikesniais Laura griebėsi tik tuomet, kai ėmė streikuoti pačios sveikata – kūnas pradėjo siųsti signalus, jog jam ne viskas gerai. Prasidėjo labai stipri migrena, o tai buvo ženklas, kad privalu keisti gyvenimo būdą. Pradėjusi gydymą ir bandydama atitolinti bei sušvelninti migrenos priepuolius, moteris išnarstė ir savo gyvenseną.

„Būtent tuo metu vandens gėrimas tapo neatsiejama mano kasdienybės dalimi. Kai sužinai ir supranti, kokią didžiulę įtaką jis turi mūsų organizmui, kokia žalinga gali būti jo stoka, tai jo gurkšnojimas tampa savaime suprantamu. Laikui bėgant ligą pavyko suvaldyti, bet geri įpročiai liko“, – šypsosi pašnekovė.

Be reguliaraus vandens gėrimo, dar vienas privalomas dalykas trijų vaikų mamos kasdienybėje – pusryčiai.

„Kol neturėjau vaikų, mano rytas prasidėdavo nuo stiklinės vandens – šį įprotį atsinešiau iš savo tėvų šeimos. Tada išgerdavau kavos puodelį, o valgydavau gerokai vėliau, kartais tik per pietus pirmą kartą kažko įsidėdavau į burną“, – prisimena L. Mazalienė.

Moteris patikina, kad dabar ne tik visuomet pusryčiauja, bet ir atidžiai renkasi, kas atsidurs jos lėkštėje, tad pusryčiams renkasi ne kokį sūrelį ar saldumyną, bet vertingą maistą. Pavyzdžiui, grikius, kuriuos pagardina pakepta tarkuota morka, cukinija arba kruopas su prieskoniais, sviestu.

Pietūs ir vakarienė – taip pat būtina Lauros mitybos rutina, be to, vaikams bei sau visuomet paruošia sveikų užkandžių dėžutes, nepamiršta gurkšnoti ir mineralinio vandens.

„Jei dieną norisi kažko saldaus, suvalgau obuolį, riešutų – tai, ką būnu įsidėjusi. Pastebėjau, kad nesveikai užkandžiauti įprastai pradedu būtent tuomet, kai nepasiruošiu maisto, – apie dažnam pažįstamą situaciją kalba pašnekovė. – Sveikai gyventi ir maitintis nepavyksta savaime – reikia įdėti nemažai energijos bei pastangų, kad disciplina virstų rutina. Tai neįvyksta per savaitę ar mėnesį, reikia aiškaus suvokimo, ką ir kodėl darai, tik tada palaipsniui susiformuoja ir nauji įpročiai, ir savijauta pagerėja. Beje, ji nėra duotybė, o tik tam tikrų investicijų grąža. Gyvenime viskas turi savo kainą.“

Tėvų rodomas pavyzdys kur kas paveikesnis, nei patarimai

Pokyčius Laura prisijaukino ne tik dėl savęs, bet ir dėl trijų savo vaikų, juk jie nuolatos stebi, kaip elgiamės mes patys. O suformuoti vaikams gerus įpročius, anot pašnekovės, yra būtent tėvų atsakomybė.

„Pavyzdžiui, prieš gerdama kavą visuomet išgeriu stiklinę vandens. Matau, kad ir mano dukros, kai einame į kavinę, kurioje aš geriu kavą, visuomet įsipila vandens. Džiaugiuosi, kad šis geras pavyzdys yra matomas ir perimamas. Juk norint apsaugoti organizmą nuo dehidratacijos, vandens reikia gerti daug ir reguliariai. Žinau, kad specialistai rekomenduoja 30 ml vandens vienam kilogramui kūno svorio, o geriant kavą, sportuojant jo reikia dar daugiau. Juk neretai būtent dėl vandens stokos ima skaudėti galvą, trūksta jėgų, išsausėja oda ir plaukai“, – sako L. Mazalienė.

Komunikacijos specialistė, nuomonės formuotoja, trijų vaikų mama Laura Mazalienė

Kalbėdama apie įprotį gerti vandenį, trijų vaikų mama pastebi – ne visas vanduo vienodai vertingas. Pavyzdžiui, filtruotame vandenyje nelikę mineralų, kurie yra būtini žmogaus organizmui, todėl pati Laura mieliau renkasi mineralinį vandenį. Pastarasis, beje, taip pat yra skirtingas.

Štai negazuotas mineralinis – idealus geriant kavą ar arbatą, nes šie gėrimai organizmą rūgština, o negazuotas mineralinis vanduo šarmina, tad padeda atstatyti balansą. Po fizinio krūvio ar per karščius Laura renkasi gazuotą mineralinį, kuriame gausu organizmo palaikymui ir atstatymui svarbaus kalio, magnio, kalcio.

Norintiems paskatinti dažniau vandenį gerti vaikus ar patiems prisijaukinti šį įprotį, Laura siūlo vandenį pagardinti citrina ar uogomis.

„Man pačiai didžiulis atradimas – gazuotas „Akvilės“ mineralinis vanduo su skoniais. Juk ne paslaptis, kad visi vaikai mėgsta saldžius gazuotus gėrimus. O jie tikrai nėra sveiki. Esu laiminga, kad pagaliau yra sveika alternatyva, kurią mano vaikai labai pamėgo“, – sako nuomonės formuotoja ir pasidžiaugia, kad parduotuvėje vaikų raginti priimti teisingus sprendimus nereikia. Jie patys skuba ne į vaisvandenių skyrių, o prie lentynų su „Akvilės“ mineraliniu vandeniu.

Norint gerai jaustis, svarbu rasti laiko sau

Išsiugdyti sveikus mitybos įpročius ir reguliariai gerti daugiau vandens – be abejonės svarbus kasdienės geros savijautos pagrindas, tačiau nenumoti ranka reikėtų ir į veiklų bei poilsio balansą savo gyvenime. Suderinti tai auginant tris vaikus ne visuomet paprasta, tačiau Laura patikina – viena taisyklė, kurios laikosi, labai padeda.

„Visus sunkiausius darbus stengiuosi atlikti pirmoje dienos pusėje ir per dieną turėti tik vieną gyvą susitikimą; tai gali būti filmavimas ar svarbus pokalbis. Todėl rytą skiriu darbui prie kompiuterio, kartais tvarkau įvairias sąskaitas, kartais užsiimu kūrybiniais darbais. O po pietų jau stengiuosi nuveikti ką nors savo pačios labui – apsilankyti masaže, terapijoje ar tiesiog pabėgioti palei Vilnelę, nes pavakare sugrįžta vaikai iš mokyklos, darželio, tenka juos vežioti į būrelius – prasideda darbas antru etatu“, – pasakoja moteris.

Be abejonės, labai svarbus ir miegas, nes jo stokos nekompensuoja nei kavos puodelis, nei saldumynai.

„Vakarais stengiuosi nedirbti, nes šventai tikiu, kad žmogui miegas yra be galo svarbus. Kaip žinia, geriausias laikas smegenų poilsiui yra nuo 22 val. vakaro iki 3 val. ryto, tad stengiuosi nueiti miegoti nesusivėlinusi. Organizmui kur kas naudingiau ne naktinėti, o anksčiau atsikelti. Išgerti rytinę stiklinę mineralinio vandens, bent kelias minutes skirti mankštai – iškart pasijunti žvalesnis ir energingesnis“, – pasakoja pašnekovė.