„Gyvename ypatingos skubos laikais, kai visko norime greitai, tačiau kai kalbame apie žmogaus sveikatą, reikia kur kas nuosaikesnio požiūrio. Mes negalime paskubinti savo organizmo, kad jis greičiau gytų, stiprėtų. Pokyčiai geros savijautos link vyksta pamažu, keičiant kasdienius įpročius, įtraukiant į rutiną papildomus veiksnius – subalansuotą mitybą, tinkamą darbo ir poilsio balansą, organizmą atpalaiduojančias ir stiprinančias procedūras. Tai ypač svarbu dirbantiems biuruose, patiriantiems stresą“, – komentuoja „Eglės sanatorijos“ Medicinos vadovas K. Skauminas.

Netrukus, rugsėjo 9 d., Vilniuje atsidarysiantis naujas „Eglės reabilitacijos centras“ pasiūlys įvairias reabilitacijos bei sveikatinimo procedūras sostinės gyventojams bei svečiams. Tarp jų – itin plačiu gydomuoju poveikiu pasižyminčios durpinio ir baltojo purvo aplikacijos, povandeniniai masažai, mineralinio vandens vonios ir net vienintelė sostinėje mineralinio vandens biuvetė.

„Eglės reabilitacijos centras“ – nuo vertikalių vonių iki vienintelės mineralinio vandens biuvetės Vilniuje

Kvies išbandyti mineralų galią ir vertikalias vonias

Mineralinio vandens, įsotinto oro burbuliukais, vonios – viena iš „Eglės sanatorijos“ vizitinių kortelių. Pasinėrus į šiltą, burbuliuojantį vandenį atpalaiduojami ne tik įtempti raumenys, bet ir gerinama medžiagų apykaita ir kraujotaka.

„Mineralinės perlinės vonios turi teigiamą poveikį visam organizmui: tiek išorinį poveikį mūsų odai, tiek mūsų vidinėms sistemoms – kraujotakos, medžiagų apykaitos, vegetacinės nervų sistemos simpatinei daliai. Mineralinis vanduo ne tik švelniai masažuoja, bet ir padeda malšinti nugaros, sąnarių skausmus, mažinti stresą. Be to, mineraliniame vandenyje organizmas pasisavina šilumą net 1,5 karto daugiau nei gėlame vandenyje, tad mineralinė perlinė vonia turi didesnį efektą“, – sako K. Skauminas.

„Eglės sanatorijos“ Medicinos vadovas Kęstutis Skauminas

Jo teigimu, dar didesnė retenybė, atvežama į Vilnių – vertikalios vonios baseinas, kuriame atliekami stuburo ir sąnarių tempimo pratimai. Tokios mankštos vandenyje metu taip pat atpalaiduojami ir stiprinami raumenys, gerinama medžiagų apykaita ir kraujotaka.

„Vertikalioje vonioje atliekami pratimai yra saugi ir viena efektyviausių procedūrų gydant stuburo uždegimines, degeneracines ligas, potraumines būkles bei jų komplikacijas. Vandenyje raumenys labiau atsipalaiduoja, todėl pacientai jaučia mažiau skausmo dėl dalinės nesvarumo būsenos. Pats mineralinis vanduo taip pat turi teigiamą poveikį, kurį įrodė daugelis mokslinių tyrimų, geresnei žmogaus sveikatai ir savijautai“, – aiškina K. Skauminas.

„Eglės reabilitacijos centras“ – nuo vertikalių vonių iki vienintelės mineralinio vandens biuvetės Vilniuje

Purvo aplikacijos gali stiprinti imuninę sistemą

Dar viena naujovė sostinėje, kurią pasiūlys „Eglės reabilitacijos centras“ – gydomojo durpinio purvo aplikacijos.

„Nuo seno itin vertinamas gydomasis purvas pasižymi nespecifinį uždegimą mažinančiu poveikiu, todėl turi teigiamą efektą mažinant lėtinius uždegiminius procesus ir skausmą. Vis dėlto, didžiausia šių aplikacijų vertė – gydomajame purve esantys mikroelementai ir biologiškai aktyvios medžiagos, kurios įsiskverbia per odą, stimuliuoja nervų sistemą ir stiprina imuninę sistemą. Tai itin svarbu artėjant šaltajam metų sezonui. Be to, gydomojo purvo aplikacijos taip pat gerina audinių ir organų kraujotaką, limfos apytaką ir medžiagų apykaitą“, – vardina K. Skauminas.

Naujame „Eglės reabilitacijos centre“ bus teikiamos durpinio ir baltojo purvo aplikacijos. Pasak Medicinos vadovo, baltasis gydomasis purvas išgaunamas iš esamų ar buvusių gėlavandenių ežerų, durpinis purvas – iš buvusių pelkių vietose susidariusių durpynų. Bus pasiūlyta ir visiškai nauja procedūra – rankų mankšta gydomajame purve. Jos metu panaudojamas terminis, cheminis ir mechaninis gydomojo purvo poveikis, kuris kartu su specialiais pratimais padeda gydyti ne tik plaštakų smulkiųjų sąnarių reumatologines ligas, bet ir daug su kompiuteriu dirbantiems žmonėms būdingus tirpimus, plaštakų sausgyslių ligas bei riešo tunelinį sindromą.

„Eglės reabilitacijos centras“ – nuo vertikalių vonių iki vienintelės mineralinio vandens biuvetės Vilniuje

Vienintelė Vilniuje – mineralinio vandens biuvetė

Vienas iš naujojo reabilitacijos ir sveikatinimo centro išskirtinumų – vienintelė Vilniuje mineralinio vandens biuvetė, kurioje trykšta natūralus mineralinis vanduo. Šis mineralinis vanduo yra išgaunamas Druskininkuose iš gamtinėmis sąlygomis susidariusių požeminių vandens telkinių.

„Eglės reabilitacijos centras“ – nuo vertikalių vonių iki vienintelės mineralinio vandens biuvetės Vilniuje

„Mineralinis vanduo reguliuoja skrandžio sulčių rūgštingumą, skatina sekreciją, reguliuoja medžiagų apykaitą, slopina spazmus, turi priešuždegiminių savybių, tad rekomenduojama įtraukti jį į savo mitybą. Įprastai mineralinis vanduo vartojamas prieš valgį, tačiau, kaip ir kokį jį gerti, priklauso nuo mineralizacijos ir nuo norimo poveikio“, – atkreipia dėmesį K. Skauminas.

Siekiant aktyvinti virškinimo organų veiklą, mineralinis vanduo geriamas šaltas, dideliais gurkšniais, greitai, 10-20 min. prieš valgį. Tuo tarpu norint slopinti virškinimo organų veiklą, mineralinis vanduo geriamas šiltas, mažais gurkšniais, lėtai, 45-90 min. prieš valgį. Vienkartinė rekomenduojama mineralinio vandens dozė yra nuo pusės iki pusantros stiklinės.

„Eglės reabilitacijos centras“ – nuo vertikalių vonių iki vienintelės mineralinio vandens biuvetės Vilniuje

Šiuo metu Lietuvoje veikia du „Eglės reabilitacijos centrai“ – Konstitucijos pr. 20, Vilniuje („Radisson Blu“ viešbučio pastate) ir Vytauto pr. 37B, Kaune. Abiejuose centruose atliekami gydomieji masažai, gydomosios mankštos bei fizioterapijos procedūros, teikiama pirminė ir ambulatorinė reabilitacija, lankytojus konsultuoja fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojai.

Naujasis „Eglės sanatorijos“ padalinys įsikurs „CORE“ verslo centre (už prekybos centro „Panorama“), Ukmergės g. 126, Vilniuje. Jame taip pat bus teikiami gydomieji masažai, gydomosios mankštos ir fizioterapijos procedūros, teikiama pirminė ir ambulatorinė reabilitacija.